Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A változás egy döntéssel kezdődik

2023. április 04. 03:00 - Dalma.

think-ge3e5c47d7_1280.png„Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.”

Példabeszédek könyve 4:23 (GNT).

Újrakezdésre vágysz? Nem arra gondolok, hogy új városba kellene költöznöd. Sokkal inkább beszélek egy olyan újrakezdésről az életed bármely területén, ami valamiért elakadt. Életed során sokszor kell újrakezdened a dolgokat. Ennek oka, hogy Isten nem céltalanul teremtett meg téged. Isten olyanná akar formálni, amilyenné mindig is akarta, hogy válj.

Ahhoz, hogy újrakezd és megtapasztald az életed átalakulását, először is a gondolkodásmódodon kell változtatnod – mégpedig arról, hogy hogyan látod magad, hogyan látsz másokat, hogyan tekintesz a problémáidra, és ami a legfontosabb, hogyan látod Istent.

Mindaddig, amíg nem változtatsz a gondolkodásmódodon, egy költözés, vagy a tájkép megváltoztatása valójában nem fog segíteni. Hogy miért? Elutazhatsz a világ végére is, de attól még nem változol meg.

Tegyük fel például, hogy stresszes vagy, ezért úgy döntesz, hogy Hawaiira mész pihenni. Végül azonban a stressz is ugyanúgy veled utazik, hiszen az állapotod nem változik. Ha nem kezeled először a mentális stresszt, az élet minden más területén további gondokat fog okozni.

A változás az elmédben kezdődik, mert a gondolataid irányítják az életedet. A Példabeszédek 4:23 szerint: "Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!" (GNT).

Minden cselekvés és reakció az életedben, minden, amit érzel és teszel, csupán egy gondolatként kezdődik. Minden a gondolataidnál kezdődik! Ha nem gondolkodsz rajta először, akkor nem is cselekszel.

Ezt az igazságot használhatod jóra, de rosszra is: A pozitív gondolatok jó szokásokhoz és helyes döntésekhez vezetnek; a rossz gondolatok egészségtelen szokásokat és viselkedést eredményeznek.

Az igazság az, hogy valójában nem is vesszük észre, milyen gyakran szabotáljuk saját sikerünket azzal, ahogyan gondolkodunk és beszélünk magunkkal. Hiszen állandóan beszélünk magunkhoz!

A párkapcsolati problémád valójában nem a párkapcsolatban gyökerezik. A gondolkodásodnál kezdődik. Ez igaz a pénzre, a szexre, egy szokásra, az ételre, a munkádra és minden másra is. Az életed egyetlen területét sem tudod megváltoztatni anélkül, hogy előbb ne változtatnád meg a gondolkodásodat.

A változás tehát egy döntéssel kezdődik. Eldöntheted, hogy mire gondolsz. Itt az ideje, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek azt a fajta embert tükrözik, akit Isten szeretne, hogy legyél.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor stresszes vagy, általában melyik testrészedet szoktad először megszólítani?
  • Milyen módon tapasztaltad, hogy a gondolkodásmódod hogyan befolyásolja a hozzáállásodat és a cselekedeteidet egy különösen nehéz helyzetben?
  • Gondolj azokra az emberekre, akik leginkább befolyásolják a gondolkodásmódod. Hogyan segítenek - vagy ártanak - abban, hogy megpróbálsz bölcsen dönteni arról, hogy mire gondolsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása