Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hittel nézz szembe a tényekkel

2023. április 30. 03:00 - Anita.B

chris-liu-ucf5lmyoanu-unsplash.jpg“Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4,18)

Amikor egy olyan álmot követsz, amit Istentől kaptál, elkerülhetetlen, hogy eljuss egy pontra, ahol úgy tűnik, a dolgok kicsúsznak a kezedből és nincs kiút. Istentől jövő csoda nélkül ez reménytelen helyzet. Isten zsákutcájában álldogálva növekszik a hited.

Amikor vakvágányhoz érsz, hit kell hozzá, hogy szembenézz a valósággal.

A legrosszabb dolog, amit tehetsz ilyen esetben az, hogy azt színleled, nincs gond. Hinni nem azt jelenti, hogy tagadod a valóságot. A hit nem mondja, hogy “nem fáj” amikor valójában neked igen. Nem mondja, hogy “nem bántok” miközben azt teszed. Nem mondja, hogy “boldog vagyok” miközben gyászolsz. Ez nem hit. Ez hazugság!

A hit a tényekkel való szembenézést jelenti anélkül, hogy azok elcsüggesztenének, mert tudod, hogy Isten nagyobb, mint a probléma.

Van a Kereszténységnek egy csoportja, ami alapvetően azt mondja, hogy tagadd le minden problémádat. Csak egy pozitív vallomásod legyen. Nevezd el és állítsd. De ez a fajta gondolkodás nem Jézustól jön. Ez inkább Pollyannát tükrözi, egy kitalált karaktert, akinek irreális életszemlélete csak a pozitívumot látja, miközben teljesen figyelmen kívül hagyja a negatívat. Pollyanna nem éppen jó teológus.

Ha van hited, nem kell tagadnod a valóságot. A hit anélkül szembesül a valósággal, hogy elbátortalanítaná. Amikor van hited, tudod, hogy Isten képes megváltoztatni a helyzetet.

Nem építhetsz családot Pollyanna-fantáziára — de hitre igen. Nem építhetsz üzletet a fantáziára — de hitre igen. Nem alapozhatod az életet fantáziára — de hitre igen.

Hogyan teheted? Túllátva a körülményeiden: “Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók [a probléma], a láthatatlanok [Isten ereje] pedig örökkévalók” (2Kor 4,18).

Ha a világra tekintesz, szorongani fogsz; mindenhol gondok vannak! Ha magadba nézel, akkor depressziós leszel, mert sok dolog van az életedben, amin változtatni kell. De ha Jézus Krisztusra nézel, akkor nyugalmad lesz. Amire összpontosítasz, az alakítja a valóságod megjelenését.

Ha elkezdesz a problémáidra figyelni, elsüllyedsz. De ha Jézusra nézel — ha inkább a Megváltódra tekintesz, a nehézség helyett — akkor sikerülni fog.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módon építetted az életed a fantáziára, mert féltél szembenézni a valósággal?
  • Ha már szembesültél a valóságod tényével, mit gondolsz, mit vár tőled Isten?
  • Gyakorlatilag mit jelent az, hogy a nehézségek helyett a Megváltóra koncentrálsz?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.04.23.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása