Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kerülj közelebb Istenhez, hogy szenvedélyesebbé válj!

2024. március 19. 03:00 - Anika Enikő

 door-8453898_1920.jpg

„Íme az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.” (Jel 3,20 – GW fordítás)

Isten megteremtette a szívedet elhelyezve benne szenvedélyeket, vágyakat, és álmokat; ám amíg a szíved nincs az Ő irányítása alatt, mindezek tévesen, rossz célra, hibásan lesznek használva és eltékozolva vannak jelen az életedben.

A világ minden táján milliónyi szenvedélyes ember van, telve érdeklődési körökkel, álmokkal és törekvésekkel, melyekkel visszaélnek és amelyek bemocskolódtak; és ezektől megszakad az Isten szíve. És ez az, amiért ha félretesszük tehetségeiket és a szenvedélyességüket, ezek az emberek boldogtalanok. Mert amikor a szenvedéllyel visszaélnek, akkor nyomorultul érezzük magunkat.

Néhányan lehet azt gondoljátok, hogy: „Én nem igazán érzem, hogy szenvedélyes lennék most." Tudod, hogy ez mit is jelent valójában, ugye? Azt jelenti, hogy nem vagy kapcsolatban Istennel. Ha kapcsolódva vagy Istenhez, akkor nem lehetsz szenvtelen. Amikor összhangban vagy vele, akkor fel vagy villanyozva és az olyan, mint amikor egy eszköz be van dugva a 220-ba. Szenvedélyessé válsz!

Isten szenvedélyes Isten. Az egyetlen oka, hogy vannak érzéseink, mert az Ő képére lettünk teremtve. Isten érzelmes. Isten féltékennyé válik, amikor azt látja, hogy bármi más fontosabb, és róla nem veszünk tudomást. Isten örökké tartó szeretettel szeret bennünket; eltekintve attól, hogy mit tettünk; ő mindig szeretni fog minket. Ez a szenvedély!

Amikor nap mint nap időt töltesz Istennel és összekapcsolódsz vele, akkor szenvedélyes leszel; Isten szívén át kezded látni  a világot és az ő szíve lesz úrrá benned. Úgy kezdesz érezni, ahogy Isten is. Olyanná leszel, mint akivel időt töltesz és ez egész mássá tesz.

A kamaszok erre a bizonyítékok. Ha egy fásult és közönyös csoportba behelyezel egy kamasz gyereket, akkor heteken belül ő is olyanná válik. Hogy miért? Olyanná leszel, mint akivel időt töltesz és ez egész mássá tesz.

Szeretnéd, ha több energiád lenne az életben? Több lelkesedésed és ‘nosza, rajta’ hozzáállásod a dolgokhoz? Hadd mondjam meg, hol találhatod meg. A lelkesedés szó az görög ‘en theos’ szóból ered, ahol az ‘en’ azt jelenti, hogy ‘valamiben’ és a ‘theos’ Istent jelent. Amikor ‘en theos’-ossá válsz, akkor lelkes leszel. Minél közelebb vagy Istenhez, annál több lesz az energiád, az  életerőd, és szenvedélyességed. Minél távolabb kerülsz tőle, annál unalmasabb és közönyössé válsz az életben. Meg kell nyitnod a szíved Jézusnak.

A Jelenések könyve 3. rész 20. versében Jézus ezt mondja: „Íme az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.” Jézus Krisztus ott áll az életed ajtaja előtt és kopog, már hosszú ideje; ám ő úriember. Nem fogja betörni az ajtót; neked kell kinyitnod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Azok az emberek és dolgok, akikkel és amikkel az idődet töltöd, miként tesznek téged szenvedélyessé, illetve szenvtelenné?
  • Mi az, ami szenvedéllyel tölt el? Hogyan szerez ez dicsőséget az Istennek?
  • Hogyan kellene úgy beosztanod az idődet, hogy napi szinten tudj csendességet tartani és időt tölteni Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.12.)

Szólj hozzá!

Minden hívőnek vannak lelki ajándékai

2024. március 18. 03:00 - papk

 tree-3095683_640.jpg

„Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. A szolgálatnak különböző módjai vannak, és mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különféle munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten teremt minden ajándékot minden emberben.” 1Korinthus 12,4-6 (GW fordítás)

Ha tudod, hogy Isten kinek formált téged, akkor tudod, hogy kinek kellene lenned, és elkezdhetsz arra összpontosítani, hogyan használhatnád ki jobban az életedet.

Abban a pillanatban, amikor átléped a határt lelkileg, és elkezded követni Jézust, azt mondod: "Isten útját fogom járni, nem a saját utamat. Hagyom, hogy ő irányítsa az életemet. Isten célját akarom követni, nem az én célomat. Azt fogom tenni, amire engem teremtettek és amire teremtettek".

Amikor megteszed ezt a lépést, Isten négy fő ajándékot is ad neked:

Megbocsátás - A Róma 5,5 szerint: "Mert ennek az egy embernek, Ádámnak a bűne sokakra halált hozott. De még ennél is nagyobb Isten csodálatos kegyelme és a megbocsátás ajándéka sokaknak e másik ember, Jézus Krisztus által" (NLT fordítás). Az első dolog, amit Jézus tesz, hogy eltöröl mindent, amit valaha is rosszul tettél. Minden megbocsátást nyer! Nincs semmi kárhoztatás.

Örök élet - Istennek hosszú távú tervei vannak veled. A Biblia azt mondja a Róma 6,23-ban: "A bűn zsoldja a halál, de Isten ajándéka az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban" (NIV fordítás). Soha nem fogod megdolgozni vagy kiérdemelni a mennybe jutásodat. Az egyetlen módja annak, hogy valaha is a mennybe kerülj, az Isten ingyenes ajándéka, amelyet hit által fogadsz el.

A Szentlélek - A Róma 5,5 szerint Isten "adta nekünk a Szentlelket, hogy betöltse szívünket az ő szeretetével" (NLT). Honnan tudod, hogy mikor engeded, hogy Isten éljen az életedben? Amikor a Lélek gyümölcseit testesíted meg: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség és önuralom.

Különleges képességek - A Bibliában ezeket a különleges képességeket lelki ajándékoknak nevezik, ami megkülönbözteti őket az anyagi vagy fizikai ajándékoktól. A legtöbb hívő ember nem is tudja, hogy vannak lelki ajándékai, nemhogy azt, hogy mik azok. De neked vannak!

A Biblia azt mondja az 1Korinthus 12,4-6-ban: "Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. A szolgálatnak különböző módjai vannak, mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különféle munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten teremt minden ajándékot minden emberben.”  (GW fordítás).

Mi a lelki ajándék? Istennek célja van az életeddel, és a lelki ajándékaid azok a felszerelések, amelyeket ő ad neked, hogy megtedd, amire kér téged. Isten soha nem fog olyasmit kérni tőled, amire nem ad neked képességet. Isten abban a pillanatban adja neked a lelki ajándékaidat, amikor elfogadod Krisztust. Nem választhatod meg az ajándékaidat, és nem érdemled ki az ajándékaidat.

Az ajándékaid sem a te hasznodra vannak. A lelki ajándékaid lehetővé teszik számodra, hogy segíts másokon. Más emberek pedig arra használhatják ajándékaikat, hogy segítsenek neked.

Amikor a tanítás szellemi ajándékát használom, akkor megáldalak benneteket. Amikor te használod a lelki ajándékodat, a gyülekezetedben élő emberek is áldást kapnak. Ez olyan, mint egy kirakós játék. Ha egy kirakós darab hiányzik, mi az első dolog, amit észreveszel? Az egyetlen hiányzó darabot. Amikor fejlesztjük és használjuk a lelki ajándékainkat, mindannyian áldottak leszünk.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatta meg az életedet az a négy fő ajándék, amelyet Isten minden kereszténynek ad (megbocsátás, örök élet, Szentlélek és különleges képességek)?
  • Tisztában vagy-e az összes lelki ajándékkal, amelyet Isten adott neked? Szánj néhány percet arra, hogy felsorolod azokat a tehetségeket, képességeket, szenvedélyeket és érdeklődési köröket, amelyeket Isten adott neked.
  • Kérd meg Istent, hogy mutassa meg neked, hogyan szeretné, ha használnád az ajándékaidat a gyülekezetedben.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

Szólj hozzá!

Legyen misszionárius a saját munkahelyén!

2024. március 17. 03:00 - R.K.A.

Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben.” Máté 6:20 (NIV fordítás)

2024_03_10_kep.jpgBármivel is foglalkozik, munkahelye szolgálhatja Isten Királyságának építését, ha üzleti kapcsolatait az evangélium és Isten dicsőségének terjesztésére használja.

Egyszer felhívott egy német férfi, aki egy nagy nemzetközi sportszergyártó cég elnök-vezérigazgatója volt. Azt mondta, hogy nemrég elolvasta a Céltudatos élet című könyvet, és az megváltoztatta az életét. Azt mondta: „Elolvastam ezt a könyvet, és most már keresztény vagyok. Csak egy dolgot szeretnék még tudni: lemondjak a cégem vezérigazgatói posztjáról, és legyek lelkész?”.

Azt válaszoltam: „Eszébe ne jusson! Hadd mutassam meg, hogyan használhatja a munkáját Isten Országáért, hogyan lehet az Ő Országának építője, és nem csak a gazdagság építője. Van vezetői csapata?”

Azt mondta, hogy igen, hatan vannak, és közülük ketten szintén keresztények. Azt mondtam neki: „Kezdjen el találkozni azzal a kettővel, és imádkozzon a másik háromért. Az első szolgálata az legyen, hogy nyerje meg a három munkatársát Krisztusnak. Hány alkalmazottja van a cégének?”

Azt mondta, hogy körülbelül 25 ezer. Azt válaszoltam: „Ezt hívják megagyülekezetnek! 25.000 tagja van a gyülekezetének. Kezdjen el imádkozni értük. Legyen elérhető a számukra. Vezessen be keresztény alapelveket a vállalkozásában.”

„Befolyásolni akar más vezérigazgatókat? Akkor vezérigazgatónak kell maradnia, mert vezérigazgatóként sokkal nagyobb hatással lesz rájuk, mint lelkipásztorként vagy misszionáriusként.”

„Szeretne hatást gyakorolni a kultúrára? Amikor profi sportolókkal reklámozza a termékeit, üljön le velük, és mondja el nekik, hogy nem csak a szponzoruk, hanem a barátjuk is. Adja át a névjegykártyáját, és mondja meg nekik, hogy nyugodtan hívják fel, ha szükségük van önre.”

A mai globális gazdaságban az üzletemberek és üzletasszonyok az új misszionáriusok. Sok ország nem engedi be a lelkészeket vagy misszionáriusokat, de az ön cégét szívesen fogadják.

Amikor a vállalkozását annak az egyetlen dolognak - Isten országának - érdekében használja, ami minden mást túl fog élni, akkor ön országépítő, és nem csak gazdaságépítő.

Semmi rossz nincs abban, ha a munkáját vagyonszerzésre használja. De Jézus azt mondta a Máté 6:20-ban: Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben” (NIV fordítás). A mennybe csak úgy tud befektetni, ha olyan emberekbe fektet, akik oda tartanak. Amikor a munkája Isten felé vezeti az embereket, akkor kincset gyűjt a mennyben, amit az örökkévalóságra használhat, és Isten Királyságát építheti!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szánjon egy kis időt arra, hogy imádkozzon a munkahelyén dolgozókért. Kérje Istent, hogy segítsen meglátni a lehetőségeket, hogyan szolgálhat a munkatársai felé, és hogyan beszélhet nekik Jézus Krisztusról.
  • Hogyan változik a hozzáállása a munkájához, ha arra gondol, hogy Isten azért helyezte oda, hogy megossza az evangéliumot a munkatársaival vagy az alkalmazottaival?
  • Mi a módja annak, hogy a munkájából származó javakat Isten Királyságának építésére használja?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten a munkádat használja jellemed fejlesztésére

2024. március 16. 03:00 - Antal Péter Dávid

river-flowing-through-trees-mountains-scotland.jpg„Aki a kevésen megbízható volt, arra a sokat is rá lehet bízni. . . Ha nem voltál megbízható a világi vagyon kezelésében, ki bízna rád igazi gazdagságot? És ha nem voltál megbízható valaki más tulajdonában, ki adna neked saját tulajdont?” Lukács 16:10-12 (NIV)

Mózes első könyvében olvashatjuk József történetét. Isten azt a látomást adta Józsefnek, hogy egyszer majd nagyszerű vezetővé válik, de József 40 évig rabszolgaként élt és dolgozott, és ennek az időnek nagy részében börtönben volt. Ezek az évtizedes várakozások voltak József jellemének próbája.

Amikor eljött a nap, és éppen megfelelő volt az idő, Isten kihúzta Józsefet ebből a helyzetből, és magas rangú pozícióba helyezte Egyiptomban – ott, ahol mindig is tervezte, hogy József lesz. A fáradozás összes nehéz éve alatt Isten József jellemét fejlesztette, és felkészítette vezetői szerepére.

Bármi legyen is a munkád – akár a háttérben dolgozol, akár hatalmi pozíciót élvezel -, Isten a jellemedet is fejleszti. Valójában Istent sokkal jobban foglalkoztatja, hogy ki vagy, mint az, amit teszel; sokkal jobban érdekli őt a jellemed, mint a karriered. A munkahelyed a jellemfejlődési életpálya helyszíne.

Van olyan főnököd, aki az őrületbe kerget? Gondolj erre: Isten használhat egy főnököt, aki próbára teszi a türelmedet – vagy egy olyan munkahelyet, ahol boldogtalan vagy –, hogy javítsa és fejlessze a jellemedet.A szeretet, az öröm, a béke és a türelem magvait ülteti el a szívedben, és amíg te dolgozol, közben öntözgeti ezeket a magokat.

Van, hogy munka közben azon tűnődünk: „Hogy lehet ez? Miért olyan nehéz hely ez? Miért pikkelnek rám ezek az emberek? Miért nem lehetek boldogabb a munkahelyemen?” Lényegében ugyanazt a kérdést tesszük fel, amit Salamon a Prédikátor 1:3-ban: „Életünket munkával, fáradozással töltjük, és milyen haszna van ezeknek?” (GNT).

A válasz ez: a jellemfejlődés. Az élet az örökkévalóságra való felkészülés. A karrierünket nem visszük magunkkal a mennybe, de a jellemünket magunkkal visszük. És amíg itt vagyunk a földön, Isten fejleszti jellemedet, és próbára teszi hűségedet. Hűséges leszel-e a helyes cselekvéshez, még akkor is, ha nincs hozzá kedved? Isten ezeket figyeli és ezek alapján dönti el, milyen feladatot fog adni nekünk az örökkévalóságban.

Jézus ezt mondta a Lukács 16:10-12-ben: „Aki a kevésen megbízható volt, arra a sokat is rá lehet bízni. . .Ha nem voltál megbízható a világi vagyon kezelésében, ki bízna rád igazi gazdagságot? És ha nem voltál megbízható valaki más tulajdonában, ki adna neked saját tulajdont?” (NIV).

Bármilyen feladatot adott Isten, hűségesen tedd meg. Ne feledd, ez inkább a jellemedről szól, mint a karrieredről!

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nehézségekkel nézel szembe a munkahelyeden?
  • Hogyan használhatja fel Isten ezeket a küzdelmeket jellemed építésére?
  • Mi az a támogató dolog, amit ezen a héten megtehetsz az egyik munkatársadért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2024.03.09.)

Szólj hozzá!

Az a munka tesz a legboldogabbá, amit Isten országáért teszel

2024. március 15. 03:00 - Olajfa

"Isten mindannyiótoknak különleges képességeket adott; mindenképpen használjátok ezeket egymás segítésére, továbbadva másoknak Isten sokféle áldását."     1 Péter 4:10 (TLB fordítás)

Az élet értelme sokkal több, mint a pénz. Amikor a mennybe jutsz, Isten nem fogja megkérdezni tőled, hogy "Mennyi pénzt kerestél?". Azt fogja kérdezni: "Mennyit ért az életed? Használtad azokat a képességeidet, amelyeket én adtam neked?"

A Biblia azt mondja az 1Péter 4:10-ben: "Isten mindannyiótoknak különleges képességeket adott, mindenképpen használjátok ezeket egymás segítésére, továbbadva másoknak Isten sokféle áldását." (TLB fordítás).

Ez azt jelenti, hogy az a munka a legjobb a számodra, amely a legjobban kifejezi a tehetségedet. Isten mindannyiunkat arra teremtett, hogy valami mást csináljunk. Azért szeretünk mindannyian különböző dolgokat csinálni, hogy mindent el tudjunk végezni.

Arra teremtettek bennünket, hogy az életünk számítson. Az emberek akkor a legboldogabbak - és te is akkor vagy a legboldogabb -, ha Istentől kapott tehetségedet valami nálad nagyobb dologra használod. Ez az, ami értelmet ad az életednek.

A világ legnagyobb ügye Isten királysága. Ez az egyház. Az egész világ azért létezik, hogy Isten felépíthessen egy családot, amely egy napon örökké vele fog élni. Nincs jelentőségteljesebb és céltudatosabb dolog, mint az életedet Isten Országának szentelni.

Jézus már 12 éves korában tudta, hogy mi a dolga. Azt mondta: "Nem tudtátok, hogy Atyám dolgával kell foglalkoznom?". (Lukács 2:49 NKJV fordítás). Majd élete végén azt mondta az Atyának: "Dicsőséget szereztem neked a földön azzal, hogy befejeztem a munkát, amit rám bíztál" (János 17:4 NIV fordítás). Ezek a befejező sorai egy jól leélt életnek.

Mi a te dolgod - mi az a munka, amit Isten rád bízott? Hogy megy ez a rád bízott feladat? Ezek azok az alapvető kérdések, amelyeket fel kell tenned az életeddel kapcsolatban.

Ne vesztegesd el az életed! Kérd meg Istent, hogy mutassa meg neked azt a munkát, amit Ő akar, hogy végezz, és aztán használd az ajándékaidat arra, hogy életed hátralévő részét a legjobbá tedd!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen képességeket adott neked Isten? Hogyan használod őket a munkádban vagy a mindennapi életedben?
  • Mit gondolsz, miben formált téged Isten egyedülálló módon, hogy tegyél valamit az Ő országáért?
  • Mi adja neked a legnagyobb boldogságot a munkádban vagy a mindennapi feladataidban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a "Rövidítések - Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása