Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Koncentrálj az Igére és ne aggódj!

2013. március 10. 03:00 - rorsy

"Többre becsültem szájának beszédét, mint a mindennapi kenyeremet." (Jób 23,12b NIV)

1660.jpg

A Biblia ismételten sürget minket, hogy elmélkedjünk azon kicsoda Isten, mit tett és mit mondott.

Lehetetlen Isten barátjának lenni, anélkül, hogy tudnánk mit mond Ő. Nem szeretheted Istent anélkül, hogy ismernéd Őt és nem ismerheted Őt, anélkül, hogy ne ismernéd Igéjét! A Biblia azt mondja, hogy Isten "kijelenti magát Sámuelnek Igéjén keresztül" (1 Sám 3,21 NIV)

Isten még a mai napig használja ezt a módszert. Ha nem tudsz egy egész napot bibliatanulmányozással tölteni, akkor is tudsz Igéjén gondolkodni egész nap, felidézheted a verseket, megjegyezheted őket, hogy rágódhass, gondolkozhass rajtuk.

A meditáció gyakran egy félreértett fogalom. Sokan értik úgy, mint valami bonyolult, misztikus rituálét, amit elszigetelt szerzetesek és misztikusok gyakorolnak. De a meditáció egyszerűen csak koncentrált gondolkozást jelent - egy képességet, amit bárki megtanulhat és bárhol, bármikor használhat.

Ha egy problémát újra és újra átgondolsz, azt aggodalomnak hívják. Ha Isten Igéjén elmélkedsz, az a meditáció. Ha tudod hogyan aggódj, már azt is tudod hogyan meditálj! Csak a figyelmed irányát kell megváltoztatnod, a problémáidról a Szentírás verseire. Minél többet meditálsz Isten Igéjén, annál kevesebbet fogsz aggódni.

Az oka annak, hogy Isten Jóbot és Dávidot a közeli barátainak tartotta az az volt, hogy ők Isten Igéjét mindennél többre értékelték és folyamatosan, egész nap azon elmélkedtek. Jób hozzátette: "Többre becsültem szájának Igéjét, mint a mindennapi kenyeret." (Jób 23,12)

Amikor a Bibliát olvasod vagy egy prédikációt hallgatsz, akár CD-n is, ne úgy menj tovább, hogy el is felejted őket! Fedezd fel az igazság tanulmányozásának módját, és ezt gyakorold naponta. Minél több időt töltesz Isten Igéjének tanulmányozásával, annál jobban meg fogod érteni ennek az életnek a "titkait", ami a legtöbb embern figyelmét elkerült.

Beszéljetek erről:

- Kérdezd meg a barátaidat, ők hogyan memorizálják az Igét és válassz egyet ami neked is menne.

- Mi aggaszt a mai napon? Helyettesítsd az aggodalmas gondolatokat Isten Igéjével és nézd meg mi változik a helyzetedben és a viselkedésedben.

Rick Warren, 2013.03.03.

Szólj hozzá!

A Sátán nem bánja, ha a bibliai ismereteidet sohasem alkalmazod

2013. március 09. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." Máté 7:24

Befogadni, olvasni, kutatni, emlékezni és elmélkedni Isten Igéjén mind haszontalan, ha nem éljük meg azt gyakorlati módon. Az "ige cselekvőivé" kell válnunk. (Jakab 1:22)

Megértem, hogy ez egy nehéz lépés, mert a Sátán keményen küzd ellene. Mindaddig nem foglalkozik azzal, hogy Bibliaórára mégy, amíg nem teszel semmit azzal. amit ott tanultál. Becsapjuk magunkat, amikor azt feltételezzük, hogy csak azért, mert hallottuk, olvastuk vagy tanulmányoztuk az igazságot, már magunkévá is tettük azt. Igazából, nagy izgalommal készülhetsz a következő Bibliaórára vagy konferenciára, csak közben nincs időd arra, hogy a tanultak a szívedig eljussanak. El is felejted azokat útközben a következő alkalomra. Megvalósítás nélkül mindenféle Biblia ismeretünk értéktelen. Jézus azt mondta "Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." (Máté 7:24)

Jézus arra is rámutatott, hogy Isten áldása az igazságnak való engedelmességből ered és nem csak a tudásból. Ezt mondta "Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek." (János 13:17)

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen értékes az, ha tagja vagy egy Bibliatanulmányozó kiscsoportnak. Mindig tanulunk másoktól olyan igazságokat, amelyeket önmagunktól nem látnánk meg. Mások segíteni fognak, hogy láss olyan dolgokat, amelyekről egyedül lemaradnál, és segítenek Isten igéjét gyakorlati módon alkalmazni.

A legjobb módja annak, hogy az Ige cselekvőjévé válj az, ha mindig leírsz egy akciólépést a Szentírás olvasásának, tanulmányozásának vagy az azon való elmélkedésed eredményeképpen. Fejleszd azt a szokásodat, hogy leírod pontosan mit akarsz tenni. Ennek az akciólépésnek személyesnek (belefoglalva magadat), gyakorlatinak (valami, amit te meg tudsz csinálni) és számonkérhetőnek (a végrehajtás határidejével) kellene lennie. Minden alkalmazás magába foglalja majd vagy az Istennel és másokkal való kapcsolatodat, vagy a személyiségedet.

Beszéljünk róla:

  • Mi az, amit Isten már az Igéjéből megmondott neked, hogy tenned kell, de még nem kezdtél hozzá?
  • Kezdd el ma azt, hogy a Bibliatanulmányodról akciólépéseket írsz le és ezáltal követed azt.

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 03. 02.

Szólj hozzá!

Isten kalandra teremtett bennünket

2013. március 08. 03:00 - angie.keyr

"[Isten akarta] hogy ismertté legyen most az egyház által [...] az Isten sokféle bölcsessége" Efézus 3:10

bizonyságel.jpg

Te és én egy nagyszerű kalandra lettünk teremtve - ezért szeretjük a filmeket. A filmeknek története van, egy kaland amit végigkövethetünk. Ezért szeretjük az olyan sorozatokat, mint a Star Trek. Mi is szeretnénk „Eljutni oda, ahová még senki nem merészkedett”

Ez nem véletlen. Isten úgy alkotott bennünket, hogy vágyjunk a kalandra - az ő kalandjára. Isten minden hívőt hív, hogy csatlakozzon hozzá egy mentő akcióban, "hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet" (Lukács 19:10) és teljesítse a Nagy Küldetést.

Isten nem csak megteremtett erre a küldetésre, de veled együtt akarja végigcsinálni ezt a kalandot. Isten képviselője ebben a feladatban a Gyülekezet. A gyülekezetek gyülekezeteket plántálnak. A Biblia azt mondja: "[Isten akarta] hogy ismertté legyen most az egyház által a mennyei fejedelemségek és hatalmasságok előtt az Isten sokféle bölcsessége" (Efézus 3:10). Isten a Gyülekezetet választotta - nem kormányokat, vagy vállalkozásokat - hogy képviselje őt, beteljesítve a küldetést.

Nagyszerű ezekben a napokban élni. Ahhoz a generációhoz tartozunk, akinek még életében beteljesedhet a Nagy Küldetés. Amikor Jézus elhívta az embereket erre a küldetésre, az akkori tanítványainak ezt fizikai képtelenség volt beteljesíteni. Azokban a napokban, amikor Jézus elküldte őket szerte a világba, csak két módja volt a közlekedésnek: gyalog vagy szamáron.

Ma sokféleképpen utazhatunk. Emellett ott az internet is. Akár egy messzi törzsbeli emberrel is beszélgethetsz, miközben otthon ülsz a pizsamádban. Még soha nem volt ilyen valószínű, hogy a Nagy Küldetést beteljesedni lássuk, mint ma.

A világon élő összes ember közül, te olvasod ezt az áhítatot. Miért? Mert Isten használni akar. Úgy gondolod túl hétköznapi vagy? Te vagy az, akit Isten használni akar!

Minden gyülekezet olyan átlagos, mindennapi emberek által jött létre, mint te vagy én. A mi generációnk befejezheti azt, amit Isten 2000 éve kezdett, amikor elhívott a Nagy Küldetésre. Életünk legnagyobb kiváltsága lenne ebben részt venni.

Beszéljünk róla:

  • Ha Isten egy küldetés betöltésére teremtett téged, miért gondolod, hogy túl átlagos vagy, hogy betöltsd?
  • Mennyire fontos a Nagy Küldetés az életedben?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013. március 1.)

Szólj hozzá!

Hogyan fogod teljesíteni a Nagy Küldetést?

2013. március 07. 03:00 - mirjam07

"Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Mt. 28:19-20)

blindaid-digital-cane_82KX4_54_530x356.jpg

Küldetésed van - ahogy mindannyiunknak. Amikor Isten családjának tagjaivá válunk, Isten maga bíz meg ezzel a feladattal: segítsünk másoknak is csatlakozni ehhez a családhoz. Mivel Isten mindenkit szeret, senki nincs a világon, akit ne szeretne családja tagjaként látni.

Jézus ezt mondta: "Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Mt. 28:19-20)

Amikor Jézus azt mondja a Gyülekezetnek, hogy menjen el "minden néphez", ő nem országokról beszél, hanem emberek csoportjáról. Azt mondja, hogy menjünk el a különféle emberek csoportjaihoz és tegyük őket tanítványokká.

Ma 13.000 különféle népcsoport van a világon. 6.350 népcsoportnak vannak gyülekezeteik, mégis a népesség kevesebb mint 2%-a keresztény. A kereszténység eljutott minden nagyobb nyelvcsoporthoz a világon.

Mégis van 3.800 népcsoport, akiknek Jézus kereszthalála után 2000 évvel még mindig nincs saját anyanyelvükön beszélő gyülekezete. Miért? Egyszerűen azért, mert nem fordítunk erre elég figyelmet. Túlságosan el vagyunk foglalva a saját életünkkel, nem jut időnk azokra, akik lelkileg haldokolnak. Ahelyett, hogy beszélnénk annak a 3.800 népcsoportnak Jézus szeretetéről, tévedésből azt üzenjük nekik, hogy "menjenek a Pokolba".

Természetesen, ez egy hatalmas feladat. Isten küldetése világméretű, de nem lehetetlen küldetés ("mission impossible"), hanem elkerülhetetlen küldetés. A Nagy Küldetés meg fog valósulni. Ez teljesen biztos. A Biblia maga előrevetíti ezt a beteljesedést a Jelenések 7:9-ben: "Ezután újra láttam egy megszámlálhatatlanul sok emberből álló tömeget. Mindenféle nemzetből, törzsből, népből és nyelvből származtak. A Trón és a Bárány előtt álltak fehér ruhában, és a kezükben pálmaágat tartottak."

Egy nap a világ minden nyelvcsoportjából lesznek majd emberek, akik Jézus trónja előtt állnak majd. Az egyetlen kérdés számunkra ez: vajon a mi generációnk fogja ezt megtenni? Vagy feladjuk ennek a dolognak a felelősségét és átadjuk valaki másnak? Vajon egy másik generációé lesz az a kiváltság, hogy beteljesíti Istennek azt a nagy küldetését, amiért ő az egész világegyetemet eleve megalkotta?

Beszéljetek róla

  • Mi tart vissza téged a küldetésed teljesítésétől?
  • Mit kér Isten tőled, mit kell tenned az életeddel ma, hogy hozzájárulj a Nagy Küldetés betöltéséhez?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.02.28)

Szólj hozzá!
Címkék: küldetés

A küldetésedet magától Istentől kaptad

2013. március 06. 03:00 - husztin

"Ahogyan nekem is küldetést adtál a világban, én is küldetést adok nekik a világban" (Ján.17:18, MSG ford.)

help.jpg

Ha Jézus Krisztus követője vagy, Isten küldetést adott neked. Nem azért vagy itt, hogy a helyet foglald a világban; nem is azért, hogy a saját egyéni céljaid után fuss.

Neked megbízásod van egyenesen Istentől. Ha egyszer a családba kerültél, az életed megváltozik és új értelmet nyer. Az életed már nem rólad szól többé, hanem Isten munkájáról.

A te küldetésed Istennek az egész történelemre vonatkozó missziós tervébe illeszkedik bele. Isten azért alkotott mindent a világban, mert Ő egy családot akart. Nem Földre, más bolygókra vagy csillagokra volt szüksége. Ő mindent azért teremtett, mert tudta, hogy néhányan közülünk szívesen lennénk részesei az Ő családjának.

A küldetést, amit Isten Jézusnak adott, Ő most Krisztus Testére, az Egyházra bízza. Azt akarja, hogy más embereket is hozzunk az Ő családjába. Jézus így fogalmaz: ”Ahogyan nekem is küldetést adtál a világban, én is küldetést adok nekik a világban. (Ján 17:18, MSG ford.)

Amint megismertük Jézust, indulnunk kell! Beszélnünk kell a barátainknak és a családunknak Róla. De nem állhatunk meg ennyinél. Isten nem teremtett olyan embert, akit ne akarna megmenteni. Ő mindenkit szeret – az egész földön.

Isten azt akarja tőlünk, hogy mindenhol beteljesítsük ezt a küldetést: a családunkban, a közösségünkben és a környezetünkben. Az Ő küldetése az életedben egyszerre globális és lokális, egyszerre helyi és világméretű. A Biblia ezt mondja:

"Kevésnek tartom, hogy Jákób törzseinek helyreállításában és a megmentett Izráel visszatérítésében légy az én szolgám. Azért helyeztelek ide, hogy más nemzetek számára világosság légy; el kell vinned  szabadító erőmet a földön mindenkihez. (Ézs.49:6,  CEV ford.)

Ez Isten terve a világra nézve. Ez az Ő küldetése a te számodra. Azt akarja, hogy mindenki a világon megismerje Őt. Téged akar használni, hogy ez megtörténjen. Isten ezt nem csak papoknak, lelkipásztoroknak vagy misszionáriusoknak mondja. Ha az Ő családjához tartozol, ezt a küldetést rád is bízza!

Beszéljünk róla:

  • Lehetséges, hogy változtatnod kell az életeden annak érdekében, hogy követhesd Isten tervét? Ha igen, hogyan?
  • Hogyan fogod betölteni missziós küldetésed ebben a hónapban?

 

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 02. 27.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása