Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogy tudom legyőzni a csüggedést?

2014. március 11. 03:00 - FHanna

"Akkor Júda népe ezt mondta: "A munkások kimerültek és túl sok még a kő. Nem tudjuk folytatni az újjáépítési munkát" (Nehémiás 4:10- GWT fordításból)

84 2014.03.11.jpg

A csüggedés gyógyítható. Bármikor, ha elcsüggedek, rögtön kinyitom Nehémiás könyvét. Izrael nagyszerű vezetője megértette, hogy 4 oka lehet a csüggedésnek.

1. Kimerülsz. Egyszerűen elfáradsz, mint a munkások a Neh 4,10-ben. Emberek vagyunk és elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mindkét végéről. Tehát, ha úgy érzed, elcsüggedtél, lehet, hogy nem kell változtatnod semmin, csak pihenned kell. Néha a legszellemibb dolog amit tehetsz, hogy elmész aludni.

2. Feszült vagy. Nehémiás azt írja, hogy kövek hevertek szanaszét, ezért nem tudták építeni a falat. Vannak kövek a te életedben? Észrevetted, hogy amikor elkezdesz valami újat, a szemét felhalmozódik?

Ha nem takarítod el rendszeresen, meg fogja állítani a fejlődést. Nem kerülheted el, ezért meg kell tanulnod felismerni és eltakarítani gyorsan, hogy ne veszítsd el az eredeti célt.

3. Azt hiszed, elbuktál. Nehémiás emberei nem tudták befejezni a feladatukat az eredeti terv szerint, ezért az önbizalmuk megcsappant. Azt gondolták, "Ostobák voltunk, hogy azt hittük valaha is felépíthetjük a falat."

De tudod mit teszek, ha nem sikerül időben elérni egy célt? Egy új célt tűzök ki. Nem adom fel. Mindenkit ér kudarc. Mindenki csinál butaságokat. Nem az lehet a probléma tehát, hogy elbuktál, hanem az, ahogy reagálsz erre.

Önsajnálatba zuhansz? Hibáztatni kezdesz másokat? Elkezdesz panaszkodni, hogy ez lehetetlen? Vagy Isten útmutatásaira koncentrálsz és újra nekilátsz a dolognak?

4. Megadod magad a félelemnek. A Nehémiás 4 azt írja, azok az emberek adják meg magukat a félelemnek leginkább, akiket negatív emberek vesznek körbe. Ha kontrollálni akarod a negatív gondolatokat az életedben, akkor kerülnöd kell a negatív hozzáállású embereket, amennyire lehet.

Talán elcsüggeszt a félelem. Olyan félelmek motoszkálnak a fejedben, mint "Én ezt nem tudom kézben tartani. Ez túl nagy felelősség." Esetleg attól félsz, hogy nem érdemelsz meg valamit, vagy hogy kritika ér majd. A félelem elpusztítja az életed, ha hagyod. Választhatod azt, hogy elutasítod a csüggedést. Mondd, "Istenem, segíts a tekintetemet a problémáról és a körülményekről rád emelni!"

Beszéljünk róla:

  • A kövek azok a hétköznapi dolgok, amik elemésztik az időd és energiád és elvonják a figyelmed arról, amire Isten elhívott. Mik a kövek a te életedben?
  • Hogy tudnád redukálni a csüggesztő negativitást az életedben?
  • Milyen elfelejtett célra kéne újra fókuszálnod, hogy beteljesítsd az Isten szerinti elhívásod?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.03.04)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása