Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hagyd el az önpusztító hazugságaid

2014. október 27. 03:00 - BenedekDávid

„Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság.” (1Jn 1,8)

Szüntelenül hazudunk önmagunknak: Én nem híztam. Én senkit sem bántottam meg. Senki sem vett észre semmit.

De minden hazugság között egy különösen veszélyes: „De hát ez igazából nem is probléma”. Azt hazudod önmagadnak, hogy a pénzügyeiddel minden rendben, a házasságod sincs veszélyben, még az idegeid is kordában tudod tartani.

Azzal, hogy önmagunknak hazudunk, a saját életünket tesszük tönkre. Ezt a Biblia is alátámasztja: „Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság.” (1Jn 1,8). A bűn által becsapjuk önmagunkat, ez az „önmegcsalás” pedig további bűnökbe visz minket.

Minden egyes önpusztító cselekedet mögött egy hazugság rejtőzik, melyet elhittünk, legyen az a saját hazugságunk, vagy éppen a Sátáné. A Biblia viszont rámutat arra, hogy „az ember szíve minden másnál csalárdabb” (Jer 17,9). Mindannyiunknak elképesztő tehetségünk van, hogy hazudjunk önmagunknak.

Hagyjuk ezt abba! Ne racionalizálj el mindent, ne bagatellizáld el  a viselkedésed súlyát. Ne keress tovább kifogásokat, és ne légy tovább toleráns önmagaddal szemben!

Ahhoz hogy abbahagyd önmagad pusztítását - minden olyan önpusztító magatartást, mely meggátol abban, hogy hittel kövesd Jézust -, abba kell hagynod önmagad megcsalását. Jézus azt mondta a Benne hívőknek, hogy „amikor megismeritek az igazságot, az igazság szabaddá tesz titeket”. Először viszont ez az igazság nyomorulttá tesz, hiszen képtelenség megszabadulni valamitől, aminek a létezését nem ismered be.

Nem leszel képes legyőzni a problémát, ha még magadnak is hazudsz róla.

Beszéljetek róla:

  • Milyen önpusztító magatartás van az életedben, melyről úgy teszel, mintha nem is létezne? Milyen szokásodról tudod, hogy egészségtelen?
  • Mit gondolsz, milyen hazugságok gátolnak meg abban, hogy tartós változásokat hozz az életedbe?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.20)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása