Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem bízni Istenben: egyenes út a stresszhez

2024. június 16. 03:00 - daniella_89

 

„Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.” (Zsoltárok 20:8, NIV fordítás)

Mindenki bízik valamiben. A kérdés az, hogy miben – vagy kiben – bízunk.

Ma olyan társadalomban élünk, amely elutasítja a bizalmat, ahol senki nem bízik meg senkiben – legalábbis ezt mondjuk. Szkeptikusak vagyunk mindennel és mindenkivel szemben. Nem bízunk se a kormányban, se az újságírókban. Az alkalmazottak nem bíznak a munkáltatóikban, a vásárlók nem bíznak a cégekben. Még az időjárás-jelentésben sem bízunk! Amikor leásol a mai bizalomválság mélyére, akkor azt találod, hogy annak oka leginkább az, hogy társadalmunk "igazság-válságban" van.

Az igazság  és a bizalom együtt járnak. Abban az emberben bízol, aki igazat mond, és nem bízol abban, akiről úgy gondolod, hogy nem mond igazat. Ha pedig nem hiszed, hogy létezik abszolút igazság, akkor képtelen vagy bárkiről is elhinni, hogy igazat mond.

A bizalom hiánya mérhetetlen stressz forrása az életünkben. Úgy születtünk, hogy bízzunk. Isten azzal a képességgel és vággyal alkotott minket, hogy bízzunk egy nálunknál nagyobb személyben, ugyanis Ő azt akarta, hogy kapcsolatban legyünk vele.

Ha nem bízol Istenben, akkor kitalálsz valami mást, amiben bízhatsz. Ez lehet a diplomád a falon, a pénzed a bankban, vagy lehet a házastársad, a karriered vagy a hobbid. Az a vágy, hogy valami önmagunknál nagyobban bízzunk, nem új a nap alatt. Azok, akik leírták Isten beszédét, a Bibliát, pontosan felismerték ezt a saját kultúrájukban is. A Szentírás azt mondja a Zsoltárok 20:8-ban, hogy „Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.”

A Bibliában van egy bizonyos szó arra, amiben jobban bízunk, mint Istenben: ez a bálvány. Isten Igéje azt mondja, hogy saját érdekünkben tartsuk távol magunkat a bálványoktól: „Ha jót akartok saját magatoknak … ne vétkezzetek azzal, hogy bármilyen formájú bálványt készítetek magatoknak.” (5Mózes 4:15b-16a, GNT fordítás).

Hogyan ismerheted meg az igazságot? Úgy, hogy időt töltesz az Ige olvasásával és tanulmányozásával, és elmélkedsz azon. Akkor ismered meg az igazságot, ha megismered Jézus Krisztus személyét. És ha ezt teszed, akkor megtalálod azt, akiben mindenkinél jobban bízhatsz, és megtalálod az alapot, amire ráépítheted az életedet. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha kísértést érzel arra, hogy másban bízz, mint Istenben, akkor mi az?
  • Az Istenben való bizalom hiánya hogyan vezet stresszhez az életedben?
  • Gondold át, hogy az életed milyen területein élsz meg stresszt. Mit mutat ez az Istenbe vetett bizalmadról? Hogyan tudnál ezen változtatni?

Bízol Isten ígéretében, hogy Ő üdvösséget ad, ha hiszel Jézus Krisztusban? Ha kész vagy arra, hogy rábízd az életedet Jézusra, mondd el ezt az imát:

"Drága Jézus, azt ígérted, hogy ha hiszek benned, Te megbocsátasz minden rosszat, amit tettem, és egy nap befogadsz majd engem az örökkévaló otthonodba, a Mennybe.

Megvallom a vétkeimet és befogadlak az életembe Uramként és Megváltómként. Bízom a Te szavadban, ami azt mondja, hogy az üdvösség kegyelemből van, hit által, és nem azért, amit én teszek. Ma az életem minden részét a Te irányításodra bízom.

Hálás vagyok a feltétel nélküli szeretetedért. Arra szeretném használni az életem hátralévő részét, hogy Téged szolgáljalak, és ne magamat. Rád bízom az életemet, és arra kérlek, ments meg és fogadj be a Te családodba! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása