Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tévhitek a házastársunk megválasztásával kapcsolatban

2016. május 26. 03:00 - mintyovanviki

„Az igaz körültekintően választja meg barátait.” (Példabeszédek 12:26a, NIV fordítás)

6494327_f520.jpg

Ha körültekintően kell megválasztanod a barátaidat, akkor még körültekintőbbnek kell lenned, amikor a társadat keresed. Észrevetted, hogy ez egy választás? Isten nem teszi ezt meg helyetted. Isten azt mondja: tiéd a választás.

Isten vezet bennünket, Isten terelget minket és Isten adja az irányelveket is. A végén viszont a döntés a tied.

Mégis sok ember hisz abban a mítoszban, hogy csak egyetlen megfelelő személy létezik számára.

Ez nagyon romantikus, csak éppen nem igaz. Nem is biblikus de még csak logikus sem. Ha csak egyetlen megfelelő ember létezne mindenki számára a világon, akkor elegendő lenne csak egyetlen egy ember rossz döntése és megszakadna a lánc mindenki számára.

Tegyük fel, hogy feleségül kellett volna vennem egy Susan nevű lányt. Ehelyett elvettem Kay-t. Ez hirtelen felfordulást okoz mindenki "almás szekerében", az egész földön. Ez egy abszolút tévhit. Igaz, hogy romantikus, de tévhit.

Az életedben több olyan ember van, akiről Isten azt gondolja, hogy jó házastársad lehetne. Milliókra mondhatja, hogy teljesen kizárt, de nagyon sok lehetőségre igent mond. A Te választásod. A Te döntésed. 

Hadd állítsalak meg egy pillanatra, hogy biztosan megértsd Isten kegyelmének egy oldalát: ha már megházasodtál, Isten munkálkodik a házasságodban. Nincs értelme bosszankodni azon, hogy nem a megfelelő emberrel kötöttél házasságot. Isten használni fogja a házasságodat arra, hogy magához közelebb tereljen tereljen. Ha egyedülálló, eljegyzett, külön élő vagy elvált vagy, Isten akkor is munkálkodik az életedben, kapcsolataidban. Az Ő kegyelme mindig elérhető és Ő feltétel nélkül szeret téged. A jövő reménysége számodra is adott.

Van még egy tévhit, amit sok ember elhisz: A szerelem önmagában is elegendő indok arra, hogy megházasodjunk.

Rendszeresen beszélgetek házasságra készülő emberekkel és néhány párt figyelmeztetek előre. Például lehet, hogy nagy családi problémákat hoznak a házasságba. Különbségek lehetnek közöttük érettség szempontjából vagy Jézus iránti elkötelezettségük szempontjából. Lehet, hogy nem ugyanaz az értékrendjük, céljaik. Mégis „szeretik egymást...”.

Csak azért, mert szeretsz valakit, nem azt jelenti, hogy össze kell házasodnotok.

Isten nem mondja meg neked, hogy kihez menjél férjhez, kit vegyél feleségül. Ad viszont egy leírást arról a típusú emberről, akit elképzelt melléd. És ha már megházasodtál - függetlenül attól, hogy kihez mentél férjez, kit vettél el feleségül – Isten munkálkodik, akkor is, ha ezt most nem látod.

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a biblikus okok, amelyek a házasságkötés mellett állnak?
  • A mai áhítat alapján, mikor lenne a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy átgondold, hogy Isten milyen társat szeretne melletted látni?
  • Kérd Istent, hogy mutass meg neked annak az embernek a jellemét, akit társadul szánt! Ha házas vagy már, imádkozz az egyedülállókért.
  • Ha egy nehézségekkel küzdő házasságban élsz, vagy elvált vagy, kérd Istent, hogy segítsen meglátni az Ő kegyelmét és szeretetét a Te élethelyzetedben. Fogadd el a reményt, amelyet szívedbe szeretne önteni.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.19.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Roy 2016.07.26. 11:42:45

A cikk címe érdekes, főleg annak tükrében, hogy egy másik igazságtalan tévhitet terjeszt.
Igyekszik megrabolni a keresztények hitét abban, hogy Isten tegnap, ma és mindörökké változhatatlan Isten! És mint ilyen Isten, ma is tervez!
Nem minden szava igaztalan az írónak, és épp ez a gondom vele. Tartalmaz igazságot, és ezzel kívánja az Ige ellenes részeket is igazolni. Ez nem éppen Bibliai hozzáállás!
Persze mondhatná bárki, hogy merem én megkritizálni Rick Warrent? Aki így gondolkodik, máris bekapta a csalit! Mert kicsoda Rick Warren? És kicsoda Jézus! Én nem a személyét kritizálom,hanem amit állít.
Ugyanis én így látom az Igéből ezt a kérdést:

Igenis, Isten ma is tervez, és minden férfinak és nőnek van EGY tökéletes személyben terve a párját illetően. Itt egy kicsit álljunk meg, mert sokan itt értik félre a legsúlyosabban! Ez a "tökéletes" pár nem egy tökéletes embert jelent, hanem egy személyt, aki ha nő, akkor egy másik férfiból vétetett, és fordítva. Az hogy ez a házassági kapcsolat is "tökéletes" legyen, ahhoz már a hármas kötél kell.
És itt igazat adok a cikk írójának abban, hogy "tökéletes" házassági kapcsolat nem csak ezzel az egy személlyel lehetséges. Ha így lenne, bajban lennénk, hiszen a bűneset óta a halál és a pusztulás jelen van. De az Úr gondoskodott az övéiről, így a hármas kötél minden házasságot össze tud tartani, de persze nem mindegy, milyen áron.

A paradicsomi állapot garantálhatta volna, hogy minden férfi és nő megtalálhassa a tökéletes társat, de a mai földi életre ez nem igaz. Itt bizony minden hívőnek számolni kell azzal, hogy az ő rendelt társa esetleg nem hívő, vagy akár nem is él már. Esetleg meg sem született, mert pl abortusz áldozata lett. Ez az a helyzet, amit a cikk írója általános igazságként hirdet, és tagadja, hogy egyáltalán keresnünk kell-e az Isteni tökéletes akarat szerinti társat. Aki ezt elolvassa, és beveszi, az tett egy lépést afelé, hogy Istennek az életére alkotott tökéletes terve ne tudjon teljesülni!

Én azt tartom Biblikusnak, ha minden férfi és nő személyesen kérdezi meg Istent, hogy az ő számára teremtett társat várja-e vagy élhet-e a szabad akarattal, és kérheti az Úr áldását egy másik kapcsolatra. Az Úr megáldja, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

Itt gyorsan megemlíteném, hogy ez az áldás nem vehető igénybe csak az Úr útján járva. Akkor, ha mindkét fél az Úr útján jár! A felemás iga nem élvez áldást. Az Igéből látható, hogy a felemás iga nem csak akkor jön létre, amikor a hívő a hitetlennel házasságot köt, hanem akkor, amikor a hívő a hitetlen felé fordul, társkeresési szándékkal. Senki ne essen abba a tévhitbe, hogy majd ő meg tudja téríteni "magának" a másikat, mert ez egy félelmetes csapda, és engedetlenség!

Ha a másik fél Istentelen szokások rabja, vagy magát hívőnek vallja, de a gyümölcsein ez nem látszik, akkor ő nem az Úr útján jár! Ő sajnos hamis úton jár, és egy hívő nem járhat a gonoszokkal egy úton, nem egyezhet meg velük!
süti beállítások módosítása