Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Boldog akarsz lenni? Válaszd az irgalmasságot!

2021. január 25. 03:00 - HerceneDia

1280x1280.jpg

„Az irgalmas ember önmagának segít, de a kegyetlen ember önmagát sérti meg” (Péld 11,17 GW).

Isten általános alapelveket állított fel a világban. Az egyik közülük úgy szól, hogy minél többet segítesz másoknak, annál sikeresebb és annál boldogabb leszel. A boldogság nem abból fakad ugyanis, hogy csakis magadnak élsz. A boldogság abból ered, hogy másoknak ajándékozod az életedet és irgalmas vagy mások felé.

A példabeszédek könyve 11. fejezetének 17. verse azt mondja: „Az irgalmas ember önmagának segít, de a kegyetlen ember önmagát sérti meg” (GW). Az általános alapelvek közül egy másik így szól: Amint vetsz, úgy aratsz.

Erre a legnagyszerűbb példa a Bibliában Jób története, aki szó szerint mindenét elvesztette: az egészségét, a családját, a munkáját és a teljes vagyonát. A barátai eljöttek hozzá, amikor neki a legnagyobb szüksége volt rájuk. De irgalmat mutattak feléje? Nem! Elítélték, kritizálták és becsmérelték őt. Egyfolytában azt emlegették, hogy milyen hibákat vétett. „Te magad tehetsz róla!” – mondták.

A nagy változás nem akkor következett be Jób életében, amikor saját magára gondolt hanem, amikor azokért az emberekért imádkozott kegyességgel, akik őt kritizálták: „Amikor Jób a barátaiért imádkozott, az ÚR visszaadta az ő gazdagságát és boldogságát. Valójában, az ÚR kétszer többet adott neki, mint amije előtte volt” (Jób 42,10 TLB).

Te is irgalmat mutatsz mások felé, még azok felé is, akik kritizálnak és elítélnek téged? Végighaladhatsz az életeden mint egy törvénykező ember vagy mint egy irgalmas ember. Ha az ítélkezést és bíráskodást választod, akkor nyomorulttá fogod tenni saját magadat és magad körül mindenkit.

Ez a te döntésed. Lehetsz az ítélkezés embere vagy az irgalom embere a világban. Amikor az irgalmasságot választod, az élet sokkal élvezetesebb lesz számodra és a körülötted levők számára.

Jézus mondja a boldogmondásokban: „Boldogok a kedvesek és az irgalmasok” (Mt 5,7 TLB). Boldog akarsz lenni? Akkor légy irgalmas!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen érzéseket vált ki belőled, amikor úgy döntesz, hogy elítélsz másokat? Mit érzel, amikor azt választod, hogy irgalmat mutatsz olyan valaki felé, aki valami rosszat követett el ellened?
  • Mi köze van a jóindulatnak az irgalomhoz?
  • Gondolj egy olyan személyre, aki kritizált téged! Tudsz imádkozni ezért az emberért? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása