Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadd meg az új identitásodat!

2021. június 07. 03:00 - FAmelita

„A neved már nem Jákób lesz... Mostantól Izráelnek fognak hívni” (1Móz 32,28 NLT).

Nem kell ugyanolyannak maradnod! Valójában ha elkezded Jézust követni, nem is tudsz ugyanolyan maradni. Isten új identitást ad neked.

Mózes első könyve nagyon tiszta képet fest elénk arról, hogy Isten hogyan változtat meg valakit. Jákób ifjú korának nagy részét a csalás jellemezte – de egyszer, amikor megvallotta manipulatív viselkedését, Isten új identitást adott neki.

A nevezetes éjszaka alatt, amit Jákób Isten jelenlétében töltött, 3 dolog történt:

Isten vadonatúj identitást adott Jákóbnak. „A neved már nem Jákób lesz... Mostantól Izráelnek fognak hívni” (1Móz 32,28 NLT). Lényegében Isten ezt mondta: „Tudom, hogy elrontottad. Tudom, hogy bűnrészes vagy. De – minden érzelmi csalódásod, minden bizonytalanságod, minden olyan dolgod mögött, amiről nem akarod, hogy bárki is tudjon – benned én egy herceget látok.” Lehet, hogy Isten ma ezt neked mondja: „Minden bűnöd és csalódásod mögött egy királyi személyt látok. Valami nagyszerű lehetsz. Az lehetsz, aminek teremtettelek.”

Isten megáldotta Jákóbot. „Aztán ő megáldotta ott Jákóbot” (1Móz 32, 29 NLT). Mélyen legbelül minden ember kétségbeesetten akarja Isten áldását. Ha pedig Isten áldását akarod, tedd meg azokat a lépéseket, amelyeket Isten követel tőled.

Isten sántává tette Jákóbot. „A nap felkelt, amikor Jákób elhagyta Penúélt, és ő sántított a csípője sérülése miatt” (1Móz 32,31 NLT). Isten és Jákób az éjszaka nagy részét birkózó mérkőzésen töltötték, és Isten kificamította Jákób csípőjét. Jákób sántítása napi emlékeztetésként szolgált arra, hogy Istentől függ.

Isten a legmélyebb munkát végzi az életedben, amikor az identitásoddal foglalkozik – a személlyel, aki valójában vagy, ellentétben azzal, ahogy látod magad. Ahogy gondolkodsz magadról, az megszabja, hogyan cselekszel. Tehát Isten az által végzi el a lemélyebb változást az életedben, hogy megváltoztatja azt, ahogy magadat látod – megmutatva, hogy ő hogyan lát téged.

Amikor pedig úgy látod magad, ahogyan ő lát téged, az megváltoztatja az életed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ahogy látod magad, az megszabja, hogyan cselekszel. Mit mondanak a jelenlegi cselekedeteid arról, hogy hogyan látod magad?
  • Milyen különbségek vannak aközött, ahogyan te látod magadat és ahogyan Isten lát téged?
  • Ha Jézus követője vagy, az új identitásod Krisztusban hogyan változtatta meg az életedet? Ha nem vagy Jézus követője, mi tart vissza attól, hogy ma kövesd őt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.31.)

(NLT: A bibliaidézetek szövege és versszámozása az angol New Living Translation fordításból származnak.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása