Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem minden igaz, amit hallasz

2023. január 30. 03:00 - Antal Péter Dávid

pyrenees-mountains-landscape.jpg

"A hiszékenyek mindent elhisznek, amit mondanak nekik; az okosak megrostálnak és mérlegre tesznek minden szót.” (Péld 14:15 The Message)

Ha mostanában bármennyi időt is töltünk a telefonunkkal vagy tévénézéssel, rengeteg információhoz juthatunk sok különböző forrásból. Most minden eddiginél fontosabb, hogy ne feledjük, nem minden igaz, amit hallunk.

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek könyve 14. részének 15. versében: "A hiszékenyek mindent elhisznek, amit mondanak nekik; az okosak megrostálnak és mérlegre tesznek minden szót.” (The Message).

Azok közül, akik az interneten, a közösségi médiában, a tévében vagy a rádióban beszélnek, nem mindenki tudja, miről is beszél. Nem mindenkit érdemes meghallgatni, aki beszél. Szelektívnek kell lenni!

Sokan kihasználnak akár egy válságot is, hogy a saját témájuk felé tereljék a figyelmet. Lesznek, akik megpróbálják a nehéz napokat saját politikai vagy anyagi javukra fordítani. Félelmet keltve, döntésekbe hajszolják az embereket. Ne dőlj be neki!

A Példabeszédek könyve 14. részének 8. verse ezt mondja: „A bölcs előre néz. A bolond megpróbálja becsapni magát, és nem néz szembe a tényekkel.” (TLB)

A Biblia többször is azt mondja, hogy különösen válsághelyzetben, mindig tényekre kell alapozni a döntéseinket és cselekedeteinket – nem pedig hibás statisztikákra, hóbortokra, félelemre vagy érzésekre.

Isten mindent megadott neked, amire szükséged van ahhoz, hogy bölcs és körültekintő legyél egy válsághelyzetben. Mindent próbára tehetsz az Ő Igéjével szemben, és bízhatsz benne, hogy az mindig a bölcsesség útjára fog terelni. Jézus követőjeként a Szentlélek ad neked tisztánlátást. És a józan észre is támaszkodhatsz! Ez Isten ajándéka, és fontos, hogy a válsághelyzetben használd a tőle kapott értelmet és óvatosságot.

Jézus tanítványaiként nem csak a hit embereinek kell lennünk. A tények emberei kell, hogy legyünk.

„Bármi áron szerezd meg a tényeket, és ragaszkodj minden megszerzett értelemhez és bölcsességhez.” (Péld 23:23).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan nézel utána a közösségi médiában talált információknak, mielőtt megosztanád azokat másokkal?
  • Mit mondanál annak, aki nem bízik senkiben válság idején?
  • Miért fontos, hogy Jézus tanítványait a tények embereiként ismerjék?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása