Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Melyiket akarod szolgálni: Istent vagy a pénzt?

2023. augusztus 19. 03:00 - Besther

dollar-463377_1280.jpg

"Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." (Mt 6,24)

Egyetértesz azzal, hogy az anyagiasság kultúrájában élünk? Cél az, hogy egyre többet és többet szerezzünk. És nagyjából akkor, amikor utolérjük "Jonesékat" (birtokoljuk azokat a drága tárgyakat, amiket a barátok vagy szomszédok), azok új kölcsönt vesznek fel vagy csődöt jelentenek. És akkor, amikor azt hiszed, hogy megvan már mindened, megjelennek a Black Friday reklámok, amelyek mindenféle olyan dologról szólnak, amikről nem is tudtad, hogy nem tudsz nélkülük élni.

Kemény dolog megtartani a saját prioritásaidat, amikor olyan társadalomban élsz, amely a "megszerzésről" szól. Az nyer, akinek a legtöbb játéka van, igaz? Nem! A legtöbb játékkal rendelkező is meghal, függetlenül attól, hogy van-e játéka vagy sem.

A materializmusnak egyetlen ellenszere van: a nagylelkűség. Mindannyiszor, amikor nagylelkű vagy, egy lelki győzelem történik a szívedben. Mindig amikor nagylelkű vagy, növekedsz. Minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, megtöröd az anyagiasság szorítását az életeden. Miért? Mert a materializmus a szerzésről szól, kapni, kapni, kapni, kapni! Természetedből fakad, hogy kapj és megtarts.

De minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, megtöröd ezt a szorítást, és legyőzöd az anyagiasságot az életedben.

Mellesleg, szülőként ezért kell, hogy a gyerekeid lássák, hogy adsz. Látniuk kell, hogy nagylelkű vagy, mert máshonnan ezt nem fogják megtanulni. Lássák a példádat nagylelkűségről, hogy ők is megtanulhassák.

A Biblia ezt mondja a Máté evangéliuma 6. részének 24. versében, "Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." Jegyezd meg, nem azt mondja, hogy "nem kellene szolgálnotok". Azt mondja, hogy "nem szolgálhattok". Lehetetlen. Nem lehet két elsőszámú az életedben.

Ki kell választanod, hogy mi legyen első helyen a szívedben. Válaszd a nagylelkűséget. Át fogja alakítani az emberi kapcsolataidat és az Istennel való kapcsolatodat. Belülről kifelé fog megváltoztatni, ahogy tanulsz nagylelkű lenni, miként Isten is nagylelkű veled. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Pénzügyeid mely része vette át életed felett az irányítást? Hogyan változik a nézőpontod, ha figyelembe veszed, hogy a pénznek hatalma van feletted, és te szolgálod azt, ahelyett, hogy ez fordítva lenne?
  • Hogyan tudsz egyszerre nagylelkűséget és alázatot mutatni a gyerekeidnek?
  • Milyen tekintetben volt már veled nagylelkű Isten? Légy konkrét.

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

Bűneid elválasztanak Istentől. Csak Isten kegyelme teszi lehetővé, hogy újra megfelelő kapcsolatba kerülj vele. 

A Biblia azt mondja, "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék" (Ef 2,8-9).

Ha készen állsz, hogy megbékélj Teremtőddel, akkor imádkozz így:

Drága Jézus! Nem akarom, hogy a bűneim továbbra is elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha rosszat tettem megbocsáttatik. Meg fogom ismerni életem célját és egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba, a mennybe.
Megvallom bűneimet és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, ha megvallom bűneimet és hiszek benned, akkor megmenekülök. Hiszek neked, mikor azt mondod, hogy a megváltás kegyelemből való, hit által és nem cselekedeteimből. Befogadlak téged az életembe, mint az én Uramat. Ma, életem minden részének irányítását átadom neked.
Úgy akarok élni, amilyennek teremtettél, és az életem hátralévő részét arra használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom életem, arra kérlek, ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében kérve, Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása