Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az élet egy lecke a szeretetről

2023. október 02. 03:00 - Lencsés Tamás

Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, lelkedből és elmédből. Ez az első és legnagyobb parancsolat. A második legfontosabb is hasonló: Szeresd felebarátodat úgy, ahogyan önmagadat szereted”.

(Mt 22,37-39 TLB fordítás)

Amennyiben azt akarod, hogy az életed számítson, összpontosítanod kell. Nincs időd mindenre, és nem minden egyforma fontosságú.

Mire kellene tehát összpontosítanod? Jézus nagyon világossá tette, hogy mi a legfontosabb az életben. Ő azt mondta, Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, lelkedből és elmédből. Ez az első és legnagyobb parancsolat. A második legfontosabb is hasonló: „Szeresd felebarátodat úgy, ahogyan önmagadat szereted”. (Mt 22,37-39 TLB fordítás)

Jézus azt mondta, hogy két dolog van az életben, ami mindennél értékesebb: az „első és legnagyobb” az Isten szeretete. Aztán a „második legfontosabb” a többi ember szeretete. Ha ezt a két dolgot jól csinálod, akkor az életet is jól éled.

Gondolkodtál már azon, hogy Isten miért nem vitt téged egyszerűen a mennybe, amikor megteremtett? Miért tett téged a Földre? Hiszen csak legfeljebb 100 évig vagy itt, aztán az örökkévalóságig a mennyben, vagy a pokolban fogsz élni. Miért nem vitt Isten mindenkit a mennybe?

A Biblia nagyon világosan fogalmaz, hogy Isten azért tett téged ide a Földre, hogy két dolgot tegyél: megtanuld szeretni Istent és megtanulj szeretni másokat.

Az élet nem a szerzésről szól, hogy mennyit kapsz. Az élet nem a teljesítményről szól, hogy mennyit teszel, vagy az eredményről, hogy mennyit keresel. Nem arról szól, amiről a világ azt mondja, hogy szól. Nem a karrieredet viszed a mennybe. Nem az autódat vagy a házadat viszed a mennybe. De a jellemedet igenis magaddal viszed. Magadat viszed magaddal.

Isten azért tett téged a Földre 80-100 évre, hogy megtanulj szeretni. Erről szól az élet. Megtanulni Istent teljes szívedből szeretni, és megtanulni szeretni mindenki mást is.

Az élet egy hatalmas lecke a szeretetről.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Mit kell abbahagynod, hogy több időd legyen gyakorolni a szeretet kimutatását mások iránt?
 • Milyen módon használod ki a legtöbbet a Földön töltött idődből?
 • Miért gondolod, hogy a szeretet megtanulása a legfontosabb lecke, amit Isten szeretne, hogy megtanulj?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.25.)

 

Szólj hozzá!

A szeretet cselekszik

2023. október 01. 03:00 - gerbeaud

"... nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbi cselekedeteidet..." (Jelenések könyve 2.4-5)

A szeretet cselekvés, nem csak egy érzelem. A szeretet olyasvalami, amit teszel.

Könnyű szeretni valakit, aki szeret téged, ugye? Egyáltalán nem kerül semmibe.

De az igazi szeretet akkor is cselekszi és teszi a szeretetet, amikor a másik nem érdemli meg, amikor nem felel rá, vagy amikor te nem érzed. Valójában a szeretetben való cselekvés - különösen amikor nem érzed - a szeretet legmagasabb formája. Érettebb szeretet az, amikor szeretetteljesen cselekszel egy olyan emberrel kapcsolatban, aki nem ugyanúgy viszonozza.

Észrevetted már, hogy könnyebben fakaszt érzéseket a cselekedetünk, mint hogy az érzéseink tettekre sarkalnának? 

Néhányan már régóta házasok vagytok, és az az igazság, hogy a tűz kialudt. Az izgalom elmúlt. Külön életet éltek ugyanabban a házban. Hogyan élesztitek fel újra ezt a szerelmet? Hogyan élesztitek fel újra a szerelem érzését?

Tegyél úgy, mintha úgy éreznél! Azt mondhatod: "Nincs kedvem szeretetteljesen viselkedni a házastársammal". És akkor mi van? Ha elkezdesz szeretetben cselekedni, biztosíthatlak, hogy az érzések követni fogják - mert az érzések követik a viselkedést.

A Jelenések könyvében (2,4-5) Jézus ezt mondja az egyháznak: "... nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbi cselekedeteidet..."

Amit Jézus mondott az egyháznak, ugyanaz az elv érvényes a házasságban vagy bármely más kapcsolatban a szeretet megújítására. Emlékezz, térj meg, és tedd azokat a dolgokat, amelyeket először tettél. Azért tűnt el a szeretet, mert abbahagytad azokat a dolgokat tenni, amelyek az első időkben megteremtették a szeretetet.

Isten nem akarja, hogy az érzéseid szerint élj. Azt akarja, hogy a hit által élj. Szóval tudod, mit tesz? Néha hagyja, hogy az érzések eltűnjenek. Akkor hitből kell élned, és hitből kell szeretned.

Amikor szeretsz valakit, és szeretetteljes dolgot teszel, még akkor is, amikor az illető nem viszonozza, sőt talán még meg is torolja, akkor hittel szeretsz. Ez cselekvés.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Hogyan mutatod ki a szeretetedet tettekkel a körülötted lévő embereknek?
 • Melyik körülötted lévő szeretethiányos embernek van szüksége arra, hogy a szeretetedet tetteken keresztül mutasd meg neki?
 • Melyik "kezdetben tett cselekedetedet" kell felelevenítened, hogy segítsd egy kapcsolat növekedését?

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.24.)

 

Szólj hozzá!

A szeretet választás

2023. szeptember 30. 03:00 - Erika1832

"Ezt a döntést úgy hozhatod meg, hogy igen-nem.jpgszereted az Urat, a te Istenedet, engedel-meskedsz neki, és szilárdan elkötelezed magad mellette." (5. Móz 30,20. NLT)

A Biblia ezt tanítja a szeretetről: a szeretet választás és elkötelezettség. A te választásod, hogy szeretsz – és a te döntésed, hogy nem szeretsz.

Mára már teljesen elfogadott lett az a mítosz, hogy a szerelem fékezhetetlen, és hogy csak úgy megtörténik.

Valójában még az általunk használt nyelvezet is azt sugallja, hogy nem tudjuk irányítani, hogy hogyan szeretünk. Azt mondjuk: "szerelmes lettem," – mintha az egy árok lenne! "Csak sétáltam egy nap, és bumm!" – beleestem valakibe. Egyszerűen nem tudtam megállni." De vajon ez tényleg szerelem?

Nem, ez nem szerelem. Amikor valaki azt mondja, hogy "szerelmes lett", akkor valójában azt érti ez alatt, hogy vonzódik valakihez. A vonzalom és az izgalom kontrollálhatatlan – efelől semmi kétség. De a vonzalom és a fellobbanás nem szerelem. Elvezethetnek a szerelemhez, de nem szerelem.

A szeretet választás kérdése.

Az esküvői szertartás során egy férfi és egy nő egymás elé áll, és elmondják a fogadalmaikat. Azt mondják a másiknak: "Téged választalak a világon mindenki másnál inkább, és téged választalak életem hátralévő részére". Nyilvános nyilatkozatot tesznek a választásukról - ez az elköteleződés.

Nem kényszeríthetsz valakit arra, hogy beléd szeressen, és arra sem kényszerítheted, hogy szerelmes maradjon beléd. Miért? Mert a szeretet egy választás. A szeretetet nem lehet erőltetni. Ez minden kapcsolatra igaz, beleértve az Istennel való kapcsolatodra is.

Az 5.Mózes 30,20 azt mondja: "Ezt a döntést úgy hozhatod meg, hogy szereted az Urat, a te Istenedet, engedelmeskedsz neki, és szilárdan elkötelezed magad mellette" (NLT fordítás).

Mint minden más kapcsolatban, neked is el kell döntened, hogy szereted-e Istent. Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy szeresd őt. Fittyet hányhatsz Istenre, és teljesen más utat választhatsz. Tönkreteheted az életedet, ha akarod. Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy szeresd őt, – mivel a szeretetet nem lehet kikényszeríteni. A szeretet egy választás.

Ma milyen kapcsolataidban kell a szeretet választanod?

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Mit gondolsz, Isten miért tette a szeretetet választássá?
 • Hogyan mutatod meg másoknak, hogy amellett döntöttél, hogy szereted őket? Hogyan mutatod meg Istennek, hogy azt választottad, hogy szereted őt?
 • Mi mutatja az életedben, azt az elhatározásodat, hogy szereted Istent?

Daily Hope by Rick Warren (2023.09.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Mi azért szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket

2023. szeptember 29. 03:00 - Anita.B

neal-e-johnson-oqc81ohcl4q-unsplash.jpeg“Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” 1János 4,19

Mindig Isten az első mindenben. Ő kezdeményez. Az egyetlen ok, amiért szeretheted Istent vagy bárki mást, az, hogy Isten előbb szeretett téged.

A Biblia azt mondja az 1 János 4,19-ben, “Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket”.

Isten oly sok módon kimutatta nekünk a szeretetét. Megmutatta, mennyire szeret, azáltal, hogy elküldte Jézus Krisztust meghalni érted. Kimutatta szeretetét azzal, hogy megalkotott téged. Felfedte szeretetét azzal, hogy megadott neked mindent, amid van az életben. Szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan szeress másokat, először értened és érezned kell, Isten mennyire szeret téged. Amikor érzed az ő határtalan szeretetét, sokkal könnyebben elengedsz majd emberi viselkedéseket. Nem leszel olyan dühös, mint a múltban. Türelmesebb leszel. Megbocsátóbb. Irgalmasabb. Meg fogod mutatni másoknak a kegyelmet.

Azért látsz embereket, akik ítélkezők, szarkasztikusak, idegesek, öntörvényűek, és mindig lehangolnak másokat, mert nem igazán fogják fel mennyire szereti őket Isten. És ez általában azt jelenti, hogy nincsenek jóban magukkal mert nem érzik, hogy szeretik őket vagy megbocsátanak nekik. Nem értették meg teljesen Isten kegyelmét, ezért bűnösnek és rossznak érzik magukat. És ha rosszul érzik magukat, biztosan nem akarják, hogy te jól érezd magad.

Talán te is közéjük tartozol. Lehet, hogy megbántottak a szüleid, társaid vagy a partnereid. Esetleg bántalmaztak, kihasználtak, elutasítottak, elhagytak vagy elárultak. Van néhány heg a szíveden.

Íme az igazság: Nem tudod megadni másoknak azt, amit te magad nem kaptál meg. A kellemetlen emberek azok, akiket nem szeretnek. A bántalmazottak másokat bántanak. Ha tele vagy haraggal és türelmetlenséggel és nem érzed magad szeretve, találd ki, mi történik? Nem leszel képes szeretni senki mást sem.

Meg kell tanulnod, hogy Isten mennyire szeret téged és engedned kell, hogy meggyógyítsa szívedet, hogy szeretete átáradhasson rajtad. Lehetetlen másokat szeretned addig, amíg magadat nem igazán érzed szeretve.

A Biblia azt mondja, “Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten van irántunk” (1 János 4,16).

Ismered Isten szeretetét? Támaszkodsz arra a szeretetre, amellyel Isten van feléd? Könnyebben fogsz szeretni másokat, ha Isten szeretete keresztüljár.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Isten szeretetével szeretsz másokat? Ha igen, hogyan mutatod ezt ki feléjük?
 • Miért segít Isten szeretetének megértése kegyelmet mutatni másoknak?
 • Mi az a bántó dolog a múltadban, ami visszatart attól, hogy elfogadd Isten szeretetét és megmutasd másoknak?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.09.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A tényekkel való hitbeli szembenézés

2023. szeptember 28. 03:00 - ReveSz

Mirror Face Pictures | Download Free Images on Unsplash"Ábrahám majdnem száz éves volt, már jóval túl volt azon a koron, amikor már lehetett volna még gyermeke, és Sára sem szülhetett gyermeket. Ábrahám elgondolkodott mindezen, de az Istenbe vetett hite nem gyengült el."

Róma 4:19 (NCV fordítás).

Néha az emberek tévesen azt hiszik, hogy a hit azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a tényeket. De semmi sem állhatna távolabb az igazságtól!

Ábrahám megértette ezt: "Ábrahám majdnem száz éves volt, már jóval túl volt azon a koron, amikor már nem lehetett volna gyermeke, és Sárának nem lehetett gyermeke. Ábrahám elgondolkodott mindezen, de az Istenbe vetett hite nem gyengült el" (Róm 4:19 CEV).

Ábrahám 99 éves volt; a felesége 89 éves volt. Orvosi szempontból lehetetlen volt számukra, hogy gyermekük legyen. Ábrahám nem tagadta a tényeket. Hittel nézett szembe velük.

A hit nem hagyja figyelmen kívül a valóságot. Nem tesz úgy, mintha nem lenne probléma. A hit az, hogy szembenézel az életedben a tényekkel anélkül, hogy elbátortalanodnál tőlük. Egyesek olyan kereszténységet tanítanak, amely azt mondja, hogy a hívőknek tagadniuk kell a problémáikat, és csak mosolyogva kell átvészelniük az életet. De ez nem Jézus útja. A hit soha nem fogja megkérni, hogy tagadd meg a valóságot. Nem él tagadásban. Nem ragaszkodik a múlthoz. A hit nem egy makacs ostoba gondolkodás.

Lehet, hogy szükséged van némi jogos gyászra egy olyan diagnózis miatt, amelyet nem akartál beismerni, vagy egy olyan álom miatt, amely soha nem fog megvalósulni az életedben. De nincs szükséged arra, hogy önsajnálatba kezdj. Azt kell mondanod Istennek: "Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, de tudom, hogy jobb terved van az életemmel".

Így néz ki a hit. Isten még nem végzett az életeddel. Isten jó dolgokat tartogat számodra! Szembe tudsz nézni a tényekkel, és dönthetsz úgy, hogy nem csüggedsz el miattuk.

Corrie Ten Boom író és holokauszt-túlélő fiatalon lett eljegyezve. A vőlegény hirtelen szakított vele, és feleségül ment egy barátnőjéhez. A lány teljesen összetört. Soha nem ment férjhez, és egyedülálló nőként élte le az életét. Corrie nem zárkózott be egy burokba. Átirányította a szeretetét. A 20. század egyik legszeretetteljeseb keresztény vezetője lett, aki emberek millióira volt hatással.

Erre azért volt képes, mert nem volt hajlandó tagadni a tényeket. Bízott Istenben, és a hite által szeretett másokat. Te is megteheted ugyanezt.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Mi a különbség a gyász és a önsajnálat között?
 • Tudsz olyan alkalomra gondolni, amikor el kellett fogadnod egy nehéz igazságot vagy valóságot? Hogyan segített a hited abban a helyzetben eligazodni?
 • Milyen módon tudsz segíteni másoknak abban, hogy hittel nézzenek szembe fontos tényekkel?

 

Mit fogsz tenni, amikor Jézus visszatér?

A Biblia szerint csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki a mennybe jutást: "Kegyelemből üdvözültetek, hit által - és ez nem magatoktól van, hanem Isten ajándéka -, nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék" (Efézus 2:8-9 NIV fordítás).


Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd azzal, hogy ezt az imát imádkozod:
"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

"Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy te feltámasztottad Őt az életre. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve Őt mint Urat követem. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.21.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása