Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor legyőzöttnek érzed magad, akkor is maradj erős

2024. július 24. 03:00 - FodorImi

 

„Bízzatok az Úrban, a ti Istenetekben, és helyt fogtok állni. Higgyetek annak, amit prófétái mondanak nektek, és sikerrel jártok.” 2Krónikák 20,20 (GNT fordítás)

 

Ha a problémáidra koncentrálsz ahelyett, hogy Istenben bíznál, végül kimerülsz és legyőzött leszel – mert Isten nem arra teremtett, hogy egyedül vívd meg a harcaidat. Nincs meg benned az erő, amire szükséged lenne ahhoz, hogy minden problémával a saját erődből nézz szembe. Szükséged van Isten erejére.

Nem tudsz egyszerre a problémáidra és Istenre koncentrálni. Át kell helyezned a fókuszodat arra, hogy ki Isten és mit ígért neked.

Az élet tele van olyan helyzetekkel, amelyek próbára tesznek, kimerítenek vagy padlóra küldenek. De gyakran éppen akkor, amikor már kimerült vagy, akkor leszel kész arra, hogy azt mondd Istennek: „Sajnálom, már mindent megpróbáltam, nem tudom kezelni ezt a helyzetet. Át kell adnom neked, mert ez meghaladja az én erőmet”.

Amikor ezt teszed, akkor állsz erősen - mert Isten jellemébe vetetted a hitedet. Bízol abban, amit Ő mond neked az Igéje és a Szentlélek által.

Amikor az élet terhei rád nehezednek, kísértést érezhetsz arra, hogy a nyomás alatt megadd magad. Isten azonban nem akarja, hogy meghátrálj a nehéz helyzetek elől. Nem akarja, hogy feláldozd a tisztességedet, hogy kompromisszumot köss. Isten azt akarja, hogy bízz benne a kihívások között is, és tanulj azokból.

Ha elfutsz, elszalasztod a lehetőséget, hogy tanulj Istentől, és jó eséllyel meg kell ismételned a leckét. Ehelyett állj erősen, miközben Istenre támaszkodsz.

Isten elkötelezett a sikered mellett, de rá kell figyelned, és bíznod kell benne és Igéjében, ha helyt akarsz állni.

„Bízz Istenben teljes szívedből, ne próbálj mindent egyedül megoldani. Figyelj Isten hangjára mindenben, amit teszel, bárhová is mégy; ő az, aki a helyes úton tart. Ne gondold, hogy mindent tudsz.” (Példabeszédek 3,5-7, MSG fordítás).

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen probléma merített ki és tett próbára mostanában? Hogyan akadályozhat meg ez abban, hogy Istenhez fordulj segítségért?
 • Milyen az, ha valaki bízik Isten jellemében és Igéjében? Kinek az életében láttál már ilyen bizalmat?
 • Hogyan tudnál ma arra összpontosítani, hogy mélyebben megismerd Istent és az Ő Igéjét? Milyen szokásokat kezdhetsz el kialakítani, hogy jobban megjegyezd és felidézd Isten neked tett ígéreteit?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2024.07.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten a te oldaladon áll - a győztes oldalon

2024. július 23. 03:00 - ReveSz

a hand holding a metal object in front of a tree

"Mert tehetetlenek vagyunk ezzel a nagy tömeggel szemben, amely ellenünk támadt; nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Csak rád tekintünk!"

(2 Krónikák 20,12 Új fordítás)

Amikor legyőzöttnek érzed magad, fontos, hogy imádkozva Istenhez fordulj, és megvalld a tehetetlenségedet és alkalmatlanságodat. Ha félsz, őszintének kell lenned, és pontosan el kell mondanod Istennek, hogy mit érzel.
A 2Krónikák 20,12-ben Jósáfát így imádkozik: "Mert tehetetlenek vagyunk ezzel a nagy tömeggel szemben, amely ellenünk támadt; nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Csak rád tekintünk!” (Új fordítás). Érezted már valaha is így magad? Érezted már úgy, hogy a házasságodban, a karrieredben, vagy valahol az életedben olyan probléma van, amelyről azt gondoltad, hogy nyomasztó? A hét elején úgy indulsz neki, hogy talán meg tudod oldani, de szerdára elfogyott az erőd.

Éreztél már valaha így? Fellapozod az újságot, és úgy tűnik, hogy a gonoszság diadalmaskodik. Társadalmunk erkölcsi és szellemi légköre összeomlóban van. Úgy tűnik, hogy a gonoszság sok szempontból győzelemre áll.

És mit teszel? Azt mondod: „Istenem, tehetetlenek vagyunk, és nem tudjuk, mit tegyünk”. Elmondod Istennek, hogy pontosan mit érzel.

Érdekes, ha összehasonlítod a 12. verset, ahol az áll: „Tehetetlenek vagyunk”, a 6. verssel, ahol Jósáfát azt mondja: „A te kezedben van az erő és a hatalom, és senki sem állhat meg veled szemben.” (2Krónikák 20,6 Új fordítás). Amikor Istennek hatalma van, akkor nem számít, hogy tehetetlen vagy. Ha bízol benne, ő gondoskodik rólad.

Nem kell, hogy hatalmam legyen. Neked sem kell. És nem kell úgy tenned, mintha lenne. Csak bíznod kell Istenben, akinek minden hatalma megvan, amire szükséged van.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Amikor felnőttél, hogyan tanítottak meg kezelni a gyengeségeidet?
 • Mit gondolsz, miért olyan nehéz kifejezni a hiányosságainkat bárkinek, beleértve Istent is?
 • Mikor láttad Istent olyan helyzetben munkálkodni, amikor te erőtlen voltál?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

Bűneid elválasztanak téged Istentől. És csak Isten kegyelme az, ami lehetővé teszi, hogy újra helyes kapcsolatba kerülj vele.

A Biblia azt mondja: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Efézus 2,8-9 Új fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy békét köss Teremtőddel, akkor imádkozd ezt az imát:

„Drága Jézusom, nem akarom, hogy a bűneim többé elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megbocsátasz, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

„Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Hiszek neked, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit én teszek. Befogadlak téged az életembe, mint az én Uramat. Ma életem minden részét átadom a te irányításodnak.

Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél engem, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt angolul  Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

Szólj hozzá!

Amikor segítségért imádkozol, először dicsőítsd Istent!

2024. július 22. 03:00 - FodorImi

bible-1948778_1920.jpg

„Jósáfát király kiállt a nép elé, és hangosan imádkozott.” 2Krónikák 20,5 (GNT fordítás)

 Az életben vannak olyan időszakok, amikor úgy érzed, hogy lehetetlen helyzetben vagy, amikor úgy érzed, hogy minden oldalról támadnak. Ez történt Jósáfát izraeli királlyal is, aki Istenhez imádkozott, amikor három különböző ország seregeivel nézett szembe. Ahhoz, hogy átvészeld ezeket az időket, meg kell tanulnod, hogy Jósáfát imádsága hogyan lehet minta az imáidhoz, hogy te is segítséget kaphass.

A Krónikák 2. könyve 20. fejezetében Jósáfát három dolgot tett, amit te is megtehetsz:

Újra összpontosíts Istenre! Még akkor is, ha probléma fenyeget, tedd át a fókuszodat Isten jellemére és ígéreteire. Jósáfát így imádkozott: „Uram, őseink Istene, te uralkodsz a mennyben a világ minden nemzete felett. Erős és hatalmas vagy, és senki sem állhat ellened” (2Krónikák 20,6 GNT fordítás). Lényegében azt mondta: „Istenem, te nagyobb vagy mindennél, amivel valaha is szembe kell néznem”. Lehet, hogy számodra túl nagyok a problémáid, de Istennek soha nem lesznek túl nagyok. Változtasd meg a perspektívádat azáltal, hogy Istenre figyelsz.

Emlékezz Isten múltbeli hűségére! Jósáfát felidézte, hogy Isten milyen módon munkálkodott Izrael múltjában. Isten múltbeli hűségére való emlékezés segít abban, hogy bízz benne a jövőben is. Fel kell idézned azokat az alkalmakat, amikor Isten erőteljesen munkálkodott az életedben.

Kérd Isten segítségét! Jósáfát lényegében így imádkozott: „Istenem, problémáim nem túl nehezek neked. A múltban már segítettél rajtunk. Kérlek, tedd meg újra!” Isten szeret téged, és törődik a problémáiddal.

Jósáfát imája három kérdés köré épül: Nem te vagy az Isten? Nem segítettél már nekünk a múltban is? Nem fogod-e újra megtenni?

Amikor túlterhelt vagy, szükséged van Isten segítségére. Fontos azonban megértened, hogy Atyád nem egy automata, aki bármit megad neked, csak azért, mert letettél néhány imát. Isten elsősorban a te imádatodat akarja. Akkor imádod Őt, amikor rá figyelsz, rá összpontosítasz, és megköszönöd neki a hűségét. Aztán imádkozz, és kérd a segítségét.

Jósáfát dicsőítette az Urat és segítséget kért tőle, és Isten megszabadította őt ellenségeitől. Isten ugyanezt fogja tenni veled is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Hogyan változtatja meg a szemléletedet egy nehéz helyzetben, amellyel szembenézel, ha eszedbe jut, hogy Isten nagyobb, mint a problémáid?
 • Mit jelent várakozással imádkozni? Hogyan segít az Istennel kapcsolatos három kérdés (Nem te vagy az Isten? Nem segítettél már nekünk a múltban is? Nem fogod-e újra megtenni?) abban, hogy így imádkozz?
 • Ha Isten nem akkor, vagy nem úgy válaszol a segítségért mondott imáidra, amikor vagy ahogyan gondoltad, mi az egészséges, krisztusi válasz?

(*Daily Hope by Rick Warren – 2024.07.15.)

 

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

Bűneid elválasztanak téged Istentől. Egyedül Isten kegyelme az, ami lehetővé teszi, hogy újra helyes kapcsolatba kerülj vele.

A Biblia azt mondja: „Kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka, nem pedig cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék” (Efézus 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy békét köss Teremtőddel, akkor imádkozd ezt az imát:

„Drága Jézusom, nem akarom, hogy a bűneim többé elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megbocsátod, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Hiszek neked, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem az én cselekedeteimből. Befogadlak téged az életembe, mint az én Uramat. Ma életem minden részét átadom a te irányításodnak.

Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél engem, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

Szólj hozzá!

Imádkozz először, imádkozz többet

2024. július 21. 03:00 - Besther

storm-4651306_1280.jpg

"Történt ezek után, hogy hadba vonultak Jósáfát ellen a móábiak és az ammóniak a meúniak egy részével együtt. Amikor megérkeztek, és jelentették Jósáfátnak, hogy a tenger túlsó széléről nagy sokaság jön ellene Edóm felől, és már Hacecón-Támárban, azaz Én-Gedíben vannak, megijedt Jósáfát, az Urat kezdte keresni, és böjtöt hirdetett egész Júdában." (2Krón. 20,1-3.)

Néha úgy tűnik, hogy az esélyek ellened szólnak.

Egyszer olvastam egy történetet egy emberről, akit Briannek hívtak, neki ilyen napja volt. Először a lakását elárasztotta a víz csőtörés miatt. Amikor elindult, hogy béreljen egy szivattyút, észrevette, hogy lapos az autója gumija. Visszament a lakásába, hogy felhívja egy barátját segítségért. Ahogy megfogta a telefont a vízben állva, olyan ijesztő áramütést kapott, hogy letépte a telefont a falról. Mire el tudott menni a lakásából, a víz okozta kár miatt az ajtaja bedagadt és neki kiabálnia kellett, hogy a szomszédja rúgja azt be. Miközben ezek történtek, valaki ellopta Brian autóját. 

Aznap este Brian részt vett az egyetemén egy katonai ünnepségen, ahol megsérült, mikor ráült a szuronyára. Az orvosok összevarrták a sebét, de Brian négy kanáriját már senki se tudta újraéleszteni, őket összezúzta a nedves lakás mennyezetéről lehullott vakolat. Mindennek tetejébe, amikor hazaért az egyetemről, Brian megcsúszott a nedves szőnyegen és megsérült a farokcsontja.

Brian azt mondta, azon kezdett tűnődni, vajon Isten holtan akarja-e látni, csak közben eltűnt. 

Volt már hasonló napod vagy esetleg éved? Mit csinálsz amikor leküzdhetetlen, nyomasztó problémákkal kell szembenézned? 

Mielőtt bármit is tennél, fordulj közvetlenül Istenhez! Azt mondod, "Istenem, túl vagyok terhelve." És ezt kérdezd meg, "Istenem, mit gondolsz erről a helyzetről?"

Míg a te nézőpontod korlátozott, Istené örök, látja a kezdetet és a véget. Egyszerre látja a múltat, jelent és jövőt. Meg kell ismerned Isten nézőpontját, a probléma nagyobb, átfogó képét, ami most annyira nyomasztónak tűnik számodra. 

Túl gyakran látjuk az imát végső lehetőségnek, nem pedig első gondolatnak. Az ima általában olyan dolog, amit azután végzünk, hogy minden mást már kipróbáltunk. Az emberek így beszélnek, "Mindent megtettünk, itt már csak az ima segíthet!", mintha ez lenne az utolsó lehetőségük.

Az ima legyen az első választás, ne az utolsó lehetőség. Ha azt akarod, hogy Isten segítsen neked legyőzni az esélyeket életed bármely területén, akkor először hozzá kell fordulnod. 

A 2Krón 20,1-3. azt mondja, "Történt ezek után, hogy hadba vonultak Jósáfát ellen a móábiak és az ammóniak a meúniak egy részével együtt. Amikor megérkeztek, és jelentették Jósáfátnak, hogy a tenger túlsó széléről nagy sokaság jön ellene Edóm felől, és már Hacecón-Támárban, azaz Én-Gedíben vannak, megijedt Jósáfát, az Urat kezdte keresni, és böjtöt hirdetett egész Júdában." Amikor az első vers azt mondja, hogy "ezek után", az egy nagy nemzeti ébredésre, spirituális ébredésre utal. Nagy jólét és áldás volt az országban, de nem sokkal később háború tört ki.

Minden magasságnak van mélysége. Minden győzelem után csalódás következik. Minden áldással érkezik egy próbatétel. Most talán nem veszel részt csatában, de holnap vagy holnapután vagy azután már benne leszel. Az életedben számítanod kell áldásokra, de számolnod kell a harcokkal is.

Lesznek nehéz időszakaid, de soha ne hagyd, hogy egy lehetetlen helyzet megfélemlítsen. Ösztönözzön arra, hogy többet imádkozz és először Istenhez fordulj.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Milyen lehetetlennek tűnő helyzetekkel nézel ma szembe?
 • Hova mész általában, ha gondod van? Kivel szeretnél először beszélgetni?
 • Szánj néhány percet arra, hogy imádkozz egy olyan nyomasztó szituációért, amit éppen átélsz. Kérd Istent, hogy adja át nézőpontját, hogy lásd min mész keresztül.

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.14.)

 

Szólj hozzá!

A megpróbáltatások tesztelik a hitedet

2024. július 20. 03:00 - daniella_89

refining-gold.webp

"Ezek a megpróbáltatások megmutatják, hogy hitetek valódi. Megpróbáltatik, ahogyan a tűz teszteli és megtisztítja az aranyat" (1Péter 1,7 NLT fordítás)

Isten megígérte, hogy "betölti minden szükségeiteket az Ő dicsőséges gazdagsága szerint Jézus Krisztusban" (Filippi 4,19) De ahogyan minden ígéretnek, ennek is van egy feltétele. Isten azt akarja, hogy bízz Benne jobban, hogy Ő így betölthesse a szükségleteidet és megáldhassa az életedet.

Mikor megpróbáltatások feszítik hitedet, jobban megtanulsz Istenben bízni. Minél nagyobbra feszül ki a hited, Isten annál inkább képes megáldani az életedet.

Tegnap két gyakori megpróbáltatást említettem amiket Isten használ a hited növelésére ahhoz, hogy jobban bízz benne - a Nyomás Tesztet és az Emberek Tesztjét. Íme két másik:

3. A Kitartás Teszt

A Kitartás Teszt azt a kérdést válaszolja meg: "Megmaradsz az elkötelezettségeidben?" Az élet elköteleződésekről szól. A baj ma abból ered, hogy a legtöbb ember csak félig elkötelezett tucatnyi dolgok felé ahelyett, hogy teljes elkötelezettséget vállalna egy, vagy két dologban az életben amelyek igazán számítanak most és az örökkévalóságban. Ez tékozlás!

Amíg a gyenge emberek magyarázkodnak, a bölcs emberek megtalálják az időt és a módot arra, hogy megtegyék, amit mondtak, hogy meg fognak tenni.
Gyenge, vagy bölcs ember lennél inkább? A Kitartás Teszt megmutatja, milyen jellemé formálódsz.

4. A Prioritások Tesztje

Ez a legfontosabb teszt, ami felteszi a kérdést: "Ki lesz az első az életedben?"

Honnan tudod, hogy valóban Isten az életed legnagyobb prioritása? Kérdezd meg magadtól: "Mire gondolok legtöbbet? Mire költöm a pénzem először? Hogyan töltöm az időmet?" A válaszaid megmutatják az életed prioritásait.

Isten örökkévaló jutalma van félretéve számodra, ha átmész a Prioritások Tesztjén. A Biblia ígéri: "Isten megáldja azokat, akik türelmesen tűrik a megpróbáltatást és a kísértéseket. Azután megkapják az élet koronáját, amelyet Isten ígért azoknak, akik szeretik őt." (Jakab 1,12, NLT fordítás) Az élet koronája egy szimbóluma mindannak, amit Isten meg akar tenni az életedben - minden áldást, amelyeket neked akar adni, minden szükséget, amelyet be akar tölteni, és minden jutalmat amelyet neked akar adni a Mennyben. Micsoda ajánlat!

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Hogyan osztályoznád magad az elkötelezettségek megtartásában? Mit kéne egyszerűbbé tenned ahhoz, hogy 100%-ot adhass bele az elköteleződéseidbe?
 • Nézd át, és válaszold meg azokat a kérdéseket, amelyek megmutatják a prioritásaid. ("Mire gondolok legtöbbet? Mire költöm a pénzem először? Hogyan töltöm az időmet?")
 • A fenti válaszaid alapján hogyan kéne változtatnod a prioritásaidon?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.13)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása