Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért teremtette Isten a világegyetemet?

2022. augusztus 18. 03:00 - gerbeaud

"Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint." (Efe 1,4-5)

Isten azért teremtette a világegyetemet, mert családot akart - és ez a család az egyház. Az Ő egyháza az egyetlen oka annak, hogy a világegyetem létezik.

Tudtad, hogy mielőtt Isten a világegyetemen gondolkodott volna, rád gondolt? Ennyire értékes vagy, ennyire fontos vagy Istennek.

Honnan tudod, hogy valami igazán értékes valakinek? Úgy, hogy megnézed, mennyit hajlandó érte fizetni. Krisztus meghalt az egyházért. Ha valaki hajlandó az életét adni valamiért, annak hihetetlen értéke van.

A Biblia azt mondja: "Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint" (Efe 1,4-5).

Már jóval azelőtt, hogy Isten megteremtette a világot, a változatlan terve az volt, hogy céljait az egyházon keresztül valósítsa meg - nem pedig nemzeteken, kormányokon vagy vállalatokon keresztül. A földi intézmények ideiglenesek, és nem elég nagyok ahhoz, hogy minden globális problémát megoldjanak. Csak az egyház elég nagy. És csak az egyház tart örökké.

Helyezzük ezt perspektívába. Becslések szerint ma körülbelül 2,5 milliárd keresztény él a világon. Ez több ember, mint ahányan Kínában, a világ legnépesebb országában élnek.

Tehát nem csak hogy az egyháznak van a legnagyobb részesedése a bolygónkon, hanem a legnagyobb motivációval is ő rendelkezik: Isten szeretete. János első levele (4,19) szerint: "Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket."

Hát nem hihetetlen tudni azt, hogy az egyházat, amiért az egész világmindenséget Isten megteremtette, Isten szeretete motiválja? Ez csak egy újabb ok arra, miért nincs nagyobb kiváltság, mint Isten családjához tartozni.

Segítők kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Milyen érzéssel tölt el a tudat, hogy Isten rád gondolt először, még mielőtt megteremtette volna a világegyetemet?
 • Milyen módon használ téged Isten arra, hogy az egyházon keresztül megvalósítsa a céljait?
 • Hogyan motivált téged Isten szeretete arra, hogy másoknak szolgálj?

Ha még soha nem hívtad meg Krisztust az életedbe, elimádkozhatod ezt az egyszerű imát ma: "Istenem, rájöttem, hogy szükségem van rád. Téged akarlak az életem minden területén az első helyre tenni. Kérlek, küldd el nekem a Szentlelkedet. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és kérlek, bocsásd meg minden bűnömet, és segíts, hogy téged kövesselek. Meg akarok tanulni bízni benned és szeretni téged. És szeretném meglátni és beteljesíteni az életemre vonatkozó elképzelésedet, célodat és tervedet. Kérlek, fogadj be engem a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha már imádkoztad ezt az imát, akkor azt mondhatod Istennek: "Atyám, ma át akarok váltani a félelem szeméből a hit szemébe. Szeretnék bízni benned, nagy dolgokat várni tőled, és nagy dolgokat megkísérelni érted. A látás embere akarok lenni, és arra kérlek, hogy add meg nekem a te látásodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utazásodon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.11.)

Szólj hozzá!

Segíts másoknak bekerülni Isten családjába

2022. augusztus 17. 03:00 - sznezsa

„Amint te a világba küldtél, úgy küldöm én is őket a világba.” (Jn 17, 18 The Message fordítás)

papp_tibor_eloadasa_a_gender_elmeletrol14.jpg

Ha Jézus Krisztus követője vagy, Isten küldetést adott neked ebben a világban. Nemcsak azért vagy itt, hogy foglald a helyet, de még csak azért sem, hogy saját személyes céljaidra törekedj.

Magától az Istentől kaptál egy feladatot. Amikor Isten családjába kerülsz, az életed megváltozik. Új értelmet nyer az életed. Az életed már nem rólad szól, hanem Isten küldetéséről.

Istentől kapott küldetésed pedig az egész történelemre vonatkozó küldetésébe illeszkedik. Isten mindent azért teremtett az univerzumban, mert családot szeretett volna. Nem volt szüksége a Földre és a többi bolygóra sem. Nem kellettek neki a csillagok. Mindezeket azért alkotta, mert tudta, hogy az általa teremtett emberek egy része szívesen lenne ennek a családnak a része.

Azt a küldetést, amelyet először Jézusnak adott, most Krisztus testének adja – az egyháznak. Ha egyszer megismered Jézust, menned kell! Beszélned kell róla a barátaidnak és a családod tagjainak! Azonban nem állhatsz meg itt! Isten még soha nem teremtett olyan valakit, akit ne akart volna megmenteni. Mindenkit szeret – az egész világon.

Isten azt akarja tőlünk, hogy a küldetésének megfelelőlen éljünk mindenhol: a családodban, a közösségedben és a világban. Küldetése az életedre nézve egyszerre globális és helyi szintű. A Biblia így szól: „Ezt mondja az Úr nekem: Kevés az, hogy szolgám légy, s fölemeld Jákob törzseit, és visszatérítsd Izrael maradékát. Nézd, a nemzetek világosságává tettelek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig.” (Iz 49,6 CEV fordítás)

Ez Isten terve a világgal. Ez a küldetése számodra. Azt akarja, hogy a Földön mindenki ismerje Őt. És ehhez fel akar használni téged, hogy mindez megtörténjen.

Isten szavai Izajás könyvében nemcsak a misszionáriusoknak vagy a pásztoroknak szólnak. Ha a családjába tartozol, ezt a küldetést neked is adta!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Életmódváltozásra van szükséged annak érdekében, hogy követni tudd Isten tervét? Ha igen, akkor ez hogy nézne ki az életedben?
 • Hogyan lehetsz Isten küldetésén az egész világon még akkor is, ha Isten arra hívott, hogy a szülővárosodban élj?
 • Vannak félelmeid, esetleg fenntartásaid, mikor Isten számodra adott küldetésére gondolsz? Szánj most egy kis időt az imára! Kérd Istent, hogy adjon neked bátorságot, belátást és kegyelmet, miközben az Ő erejére támaszkodsz feladatod elvégzésében.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.10.)

Szólj hozzá!

A helyes hozzállás felfedezése az engedelmességhez

2022. augusztus 16. 03:00 - Erika1832

"Barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit parancsolok nektek." (Ján 15,14. NLT)

Jézus ezt mondja a János 15,14-ben "Barátaim vagytok ha azt teszitek amit parancsolok nektek" (NLT)

Nem mondhatod, hogy szereted Jézust, ha bűnös életmódot folytatsz. Nem állíthatod magadról, hogy keresztény vagy, ha közben önközpontú életet élsz. Nem mondhatod, hogy Jézus követője vagy, majd kiválogatod azokat az igéket amiket hallani szeretnél, a többit pedig figyelmen kívül hagyod. Jézus azt mondja, hogy akkor vagy a barátja, ha engedelmeskedsz neki és az ő parancsolatainak.

Miért engedelmeskednek a keresztények Istennek? A nem hívő emberek ezt  mindig félreértik. Azt mondják, "Nem akarok keresztény lenni, mert nem akarok engedelmeskedni Istennek. Ti hívők bűntudatból, félelemből vagy kötelezettségből engedelmeskedtek neki, és én nem ilyen életet akarok élni."

De igazán miért is engedelmeskedünk Istennek? Mert szeret minket! A legjobbat akarja nekünk. Úgy szeret téged, mint ahogy senki más.

A Biblia azt mondja, hogy csak azért van szeretet a világon, mert Isten szeretet. Mi pedig nem félelemből, bűntudatból, vagy kötelezettségünkből engedelmeskedünk Istennek. Szeretetből engedelmeskedünk neki, – mert szeretett és megmentett minket.

Mikor középiskolás voltam, egy srác odajött hozzám és ezt mondta: "Korlátozott vagy." Erre így feleltem: "Hogy érted ezt?" Erre ő: "Mert keresztény vagy. Nem teheted meg azokat király dolgokat, amit mi többiek megtehetünk."

A szemébe néztem és ezt mondtam: "Minden drogot kipróbálhatnék, amit csak akarok. Be tudnék drogozni bármivel amivel csak akarok. Bármit ihatnék amit csak szeretnék. Elmehetnék minden olyan buliba ahová csak szeretnék. Annyi nővel feküdhetnék le, amennyivel csak akarok. De az a különbség, hogy Jézus megváltoztatta, hogy mit akarok.

Ezután már nem akartam ezeket a dolgokat megtenni és ma sem akarom. Ezek olcsó, hamis izgalmak, amelyek átmenetileg feldobnak, de aztán ezek visszaütnek. Szabadságnak tűnhetnek, de nem tartósak. Depresszióhoz vezetnek, és nem töltenek be megelégedettséggel.

Jézus ezt mondja: "Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket... Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben, ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen.” (János 15,9-11. NLT)

Isten nem akarja, hogy azért engedelmeskedj neki, mert félsz tőle. Azt sem akarja, hogy a büntetéstől való félelem miatt engedelmeskedj neki. Isten azt akarja, hogy szeretetből engedelmeskedj neki. Az ő szeretete az, ami az igazi örömhöz vezet.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Mikor engedelmeskedtél valakinek (talán a szüleidnek, tanárodnak, vagy főnöködnek) félelemből? Mikor engedelmeskedtél szeretetből? Mi volt a különbség ezekben a kapcsolataiban?
 • Miközben nőtt az Isten iránti szereteted, hogyan változtatta meg a vágyaidat?
 • Hogyan élted meg az örömöt az Isten iránti szeretetteljes engedelmesség által?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Isten barátjának lenni, értékelni azt, amit Ő

2022. augusztus 15. 03:00 - Anita.B

pexels-brett-sayles-3633711.jpg“Néhányan közülük elmulasztották a legfontosabb dolgot az életben — nem ismerik Istent.” 1Tim 6,21 (TLB fordítás)

Az Istennel való barátság kulcsa döntés arról, hogy kinek a barátságára vágysz leginkább.

Nincs időd arra, hogy mindenki a legjobb barátod legyen. El kell döntened, hogy kire tekintesz a legjobb barátodként.

A Biblia az 1 Timóteus 6,21-ben azt mondja, “Néhányan közülük elmulasztották a legfontosabb dolgot az életben — nem ismerik Istent” (TLB fordítás).

Tudják az összes baseball-eredményt. Ismerik a tőzsdei jegyzéseket. Ismerik a top 10-es slágerlistát. Tudják, hogy ki szerepel az összes szappanoperában. De nem ismerik Istent. Elmulasztották az élet legfontosabb dolgát!

Ha nem vagy Isten barátja, azt jelenti, hogy valami más jobban érdekel. Jakab 4,4 azt mondja, “Tudnotok kell, hogy szeretni a világot annyit tesz, mint gyűlölni Istent. Bárki, aki a világ barátja akar lenni Isten ellenségévé lesz” (NCV fordítás).

Amikor Jakab azt írja, “szeretni a világot”, úgy érti, hogy szeretni a világ értékrendjét. Isten azt akarja, hogy szeresd az embereket, de ez nem azt jelenti, hogy szeretned kell a világ értékrendjét.

Olyan könnyű beleragadni az élet zavaró tényezőibe. Ha szereted a világ értékrendjét, akkor nem sok hely marad az emberek szeretetére. Ehelyett a materializmust szereted. Az örömöt. A népszerűséget. A presztízst. Szereted a szenvedélyt, a javakat és a pozíciót.

De Isten az embereket szereti. És azt akarja, hogy te is szeresd őket. Egyik módja annak, hogy kimutasd szeretetedet mások felé az, ha érdeklődést mutatsz az érdekeik iránt. Más szóval, ami neked fontos, számomra is azzá válik (mindig a bibliai igazság kontextusában).

Így mutatod ki Isten iránti szeretetedet is. Ha Isten barátja akarsz lenni, akkor törődnöd kell azzal, ami őt érdekli és fel kell hagynod azzal, ami nem. Isten nem érdekli az imidzsed. Nem érdekli az állapotod. A személyiséged érdekli — nem az, ahogyan kinézel, hanem az, aki vagy.

Készen állsz gyakorlati lépést tenni az Istennel való barátság felé? Válaszd azt, hogy az Ő értékeit tartod szem előtt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi akadályozhat abban, hogy Isten barátja légy? Milyen kiigazításokat tehetsz gondolataidban vagy viselkedésedben, hogy eltávolítsd ezeket az akadályokat?
 • Mi az, ami fontosabb számodra, mint megismerni Istent? Miért értékeled többre?
 • Írd le a barátságodat a legjobb barátoddal. Milyen ez az Isten és közted fennálló kapcsolathoz képest?
 • Melyek azok a dolgok, amelyeket Isten értékel? Neked mennyire fontosak ezek?

Rábíztad az életedet Jézusra?

A Biblia azt mondja, csak úgy juthatsz el a mennybe, ha bízol Istenben az ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. Nem érdemelheted ki a Mennybe vezető utat: “Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék” (Efézus 2,8-9).

Ha készen állsz megvallani bűneidet, és Jézusra bízni az életedet, kezdd ezzel az imával:

“Édes Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, minden rossz, amit valaha tettem, megbocsáttatik, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz az örökkévaló otthonodba, a Mennybe.

Megvallom bűnömet, és alárendelem magam Jézusnak, mint Megváltómnak és Uramnak. Jézusom, követni és szolgálni akarlak. Alázatosan neked ajánlom az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát, hogy elfogadd Jézust, kérlek írj nekem egy e-mailt a rick@PastorRick.com címre és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, melyek segítenek elindulni a Jézussal való közös utadon.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.11.)

Szólj hozzá!

Add Istennek a legértékesebb idődet

2022. augusztus 14. 03:00 - ReveSz

 "Az Istennel való barátság azok számára van fenntartva, akik tisztelik őt. Csak velük osztja meg ígéreteinek titkait."

Zsolt 25:14 (TLB fordítás).

 selective focus photo of brown and blue hourglass on stonesHa mély kapcsolatot akarsz építeni Istennel, akkor le kell lassítanod a rohanó életben és csendben kell lenned.

Az Istennel való barátság olyan, mint bármely más barátság - időt kell szakítanod rá. Ha nem szakítasz időt az igazi barátaidra, akkor ők nem is igazán a barátaid. Szánj időt a barátaidra. Ha Isten lesz a legjobb barátod, akkor a legjobb idődet kell neki adnod.

A Biblia azt mondja: "Légy nyugodt, és tudd meg, hogy én vagyok az Isten" (Zsoltárok 46:10 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy jobban megismerd Istent, csendben kell lenned - tehát mindennap csendes időt kell vele töltened.

A Zsoltárok 25:14 azt mondja: "Az Istennel való barátság azok számára van fenntartva, akik tisztelik őt. Egyedül velük osztja meg ígéreteinek titkait" (TLB fordítás).

Sokan nem ismerik Istent. Nem tapasztalták meg Isten szeretetét. Nem tudják, miért teszi azt, amit tesz. Pedig a Biblia azt mondja, hogy az Istennel való barátság azok számára van fenntartva, akik tisztelik őt - más szóval, akik lelassítanak és időt töltenek vele.

Milyen lenne egy barátság, ha soha nem fektetnél bele időt? A barátságoknak szükségük van a figyelemre. Soha nem fogod Istent bensőségesen megismerni, ha csak a templomi istentiszteletekre jársz.

Olvasnod kell Isten Igéjét, és meg kell kérdezned tőle: "Istenem, van valami, amit mondani akarsz nekem?". Nem kell díszes kifejezéseket vagy szavakat használnod. Csak beszélj hozzá hitelesen. Aztán hallgassátok meg!

A Biblia ezt így mondja: "Amikor Isten elé állsz, ne csinálj belőle színházi előadást... Keress egy csendes, félreeső helyet, hogy ne ess kísértésbe, hogy szerep játékot játssz Isten előtt. Csak legyél ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire csak tudsz. A hangsúly rólad Istenre fog áthelyeződni, és elkezded majd érezni az ő kegyelmét" (Máté 6:5-6 The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Milyen zavaró tényezők akadályozzák meg, hogy csendben legyél Isten előtt? Hogyan tudod korlátozni ezeket a zavaró tényezőket?
 • Miért könnyebb vagy élvezetesebb néha a barátaiddal időt tölteni, mint Istennel? Mit értesz félre Istennel kapcsolatban, amikor így érzel?
 • Az emberek néha túlbonyolítják az Istennel töltött csendes időt. Milyen dolgokat tehetsz azért, hogy lelassulj, elcsendesedj, és egyszerűen és őszintén tölts időt Istennel?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.07).

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása