Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az ima helyreállítja az érzelmi egészséget

2021. augusztus 02. 03:00 - Lencsés Tamás

20210802_2.jpg

„A király felkiáltott: »Kérlek, kérd az URat, a te Istenedet, hogy állítsa helyre a kezemet!« Így az Isten embere imádkozott az ÚRhoz, és a király keze helyreállt, és újra mozgatni tudta” (1Kir 13,6 NLT).

Bénultál-e már meg valaha olyan érzelmektől, mint például a bánat, a félelem, a bűntudat vagy a szégyen? Én igen. Lehet, hogy azt gondolod, hogy nem tehetsz semmit az érzelmeiddel – csak ez nem igaz. Amikor a érzelmeid megbénítanak, az ima segít felépülnöd.

Az Ószövetségben van egy férfi, Jeroboám király, aki érzelmileg belesodródott egy helyzetbe. Isten egy másik embert küldött a királyhoz, hogy hírt mondjon neki a jövőről, de a királynak nem tetszett, amit hallott. Valójában Jeroboám király annyira mérges lett emiatt, hogy dührohamot kapott – mindezt azért, mert nem akarta hallani az igazságot önmagáról és arról, ami következik.

Igaz volt ez rád valaha? Lehet, hogy nem tetszett, amikor rossz híreket mondanak neked. Vagy nem szereted, ha azt mondják, hogy problémákat okoztál, így érzelemből reagálsz. Ez történt Jeroboám királlyal is.

Aztán A királyok első könyve 13 fejezetének 4. verse ezt mondja: „Amikor Jeroboám király ezt meghallotta, rámutatott, és megparancsolta: »Ragadjátok meg azt az embert!« A király karja azonnal megbénult, hogy ne tudja azt visszahúzni” (GNT). Érzelmileg túlzottan bevonódott a problémába, és megbénult a keze.

Ami ezután történt, az elképesztő. A király felkiáltott: „»Kérlek, kérd az URat, a te Istenedet, hogy állítsa helyre a kezemet!« Így az Isten embere imádkozott az ÚRhoz, és a király keze helyreállt, és újra mozgatni tudta” (1Kir 13,6 NLT). Jeroboám király tudta, hogy ima nélkül nem fog meggyógyulni.

Mi bénított ma le téged? Lehet, hogy az érzelmeid. Fordulj Istenhez imában, és kérj meg másokat, hogy imádkozzanak érted! Ugyanúgy, ahogy Jeroboám király kezének normális használata helyreállt az ima által, Isten segíthet neked, hogy helyreálljon az érzelmeid egészséges használata.

Az ima elengedhetetlen része az átfogó tervednek, hogy helyreállítsd az érzelmi egészségedet. Enélkül nincs tartós helyreállás.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen típusú beszélgetések váltanak ki benned érzelmi reakciót?
 • Milyen példák vannak az egészséges érzelmi válaszokra?
 • Hogyan használhatja Isten az érzelmeidet, hogy közelebb vigyen magához?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.26.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten nem siet

2021. augusztus 01. 03:00 - Deltajulietttango

star-trails-2234343_1280.jpg

„Türelmesen vártam az ÚR segítségére; aztán figyelt rám, és meghallotta sírásomat” (Zsolt 40,1 GNT).

Isten nem siet a lelki fejlődéseddel. Lehet, hogy azt gondolod, hogy siet, de nem. A jelenlegi körülményeidet felhasználva fejleszti jellemedet és tesz téged erősebbé. Ő türelmes.

Másrészről a legtöbb ember türelmetlen. Sok problémánkat okozza az, hogy képtelenek vagyunk várni. Adósságba kerülünk, mert nem tudjuk, hogyan késleltessük az örömöt olyan dolgokat vásárolva, amire nincs szükségünk, olyan pénzzel, ami nem a mienk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket nem is szeretünk.

Néhány ember még olyan kapcsolatokba is belemegy, amelyekbe nem kellene, mert nem tudja, hogyan késleltesse a kielégülést. Azt mondják: „Most akarom a szexet! Nem akarok várni!” vagy „Most akarok társat még akkor is, ha ez nem ő a megfelelő személy.” A türelmetlenségük pedig problémákhoz vezet.

A jó hír az, hogy imádsággal felépülhetsz a problémákból, amelyeket a türelmetlenséged okozott. A Biblia azt mondja: „Türelmesen vártam az ÚR segítségére; aztán figyelt rám, és meghallotta sírásomat” (Zsolt 40,1 GNT).

Emlékezz! Isten soha nem siet. Tudtad, hogy nincs példa arra a Bibliában, hogy Jézus fut? Valójában neki három napba telt, mire megtette a két és fél kilométert, hogy eljusson a barátjához, Lázárhoz, aki nagyon beteg volt. És mire Jézus odaért hozzá, már túl késő volt. Lázár már meghalt.

Jézusnak azonban egy nagyobb terv volt a fejében. Nem akarta meggyógyítani Lázárt – hanem fel akarta támasztani őt a halálból. Csodát akart tenni. És pontosan ez történt: Jézus felment Lázár sírjához, szólt, hogy gördítsék el a követ, és azt mondta: „Lázár, gyere ki!” És Lázár kijött.

Néha egy helyzet olyan rosszra fordulhat, ami arra késztet, hogy saját kezedbe akarod venni a dolgokat. De ne menj a rövidebb úton! Helyette bízz Isten tökéletes időzítésében, és várj csodát! A Biblia azt mondja: „Legyetek boldogok a reménységben, türelmesek a nyomorúságban, hűségesek az imádságban!” (Róm 12,12 NIV).

Isten már tudja, mit fog tenni az életedben a következő hónapban, évben és évtizedben. Az időzítése tökéletes, az életedre vonatkozó terve jó, és megéri várni rá.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi számodra az első számú változás, amit meg szeretnél tapasztalni az életedben? Mit teszel időnként, hogy felgyorsítsd ezt a változást?
 • Annak tudata, hogy Isten nem siet, hogyan hat a türelmed szintjére?
 • Milyen lenne számodra az élet, ha nyugodtabb lennél és bíznál Isten időzítésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.25.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Imádság nélkül nincs felépülés

2021. július 31. 03:00 - gerbeaud

„A nép odajött Mózeshez, és ezt mondta: »Vétkeztünk... Imádkozz az ÚRhoz, hogy vegye el ezeket a kígyókat!« Úgyhogy Mózes imádkozott” (4Móz 21,7 GNT).

Mi történik, ha imával egészíted ki a felépülési folyamatodat? Elkezdesz gyógyulni a sérüléseidből, a szokásaidból és a függőségeidből.

De sok ember magától próbál felépülni a problémáiból – anélkül, hogy Istenhez fordulna imádságban. Ez soha nem működik, mert ima nélkül nincs tartós helyreállás.

A Bibliában számos példa található a felépüléshez vezető imára. Az egyik példa az Ószövetségben található. Miután Isten kiszabadította az izraelitákat Egyiptomból, 40 év késéssel jutottak el az ígéret földjére. Ez a késedelem a saját hibájukból eredt. Nem tetszett nekik, ahol voltak, és nem szerették az ételt, a mannát, amit Isten biztosított a számukra.

A Biblia azt mondja: „A nép nagyon csüggedt volt. Kezdtek zúgolódni Isten ellen és panaszkodni Mózesre” (4Móz 21,4–5 TLB). Istenhez vihették volna problémáikat imádságban. Ehelyett Isten ellen fordultak.

Ezután Isten mérgező kígyókat küldött, amelyek sok embert megmartak, és sokan megbetegedett. Az izraeliták tudták, hogy az egyetlen megoldás megkérni Mózest, hogy imádkozzon értük – és ő imádkozott. Akkor Isten adott egy tervet Mózesnek. Azt mondta Mózesnek: „Készíts kígyóképet, és szereld fel egy egy póznára! Ha bárki, akit megharap a kígyó, rátekint, felépül” (4Móz 21,8 CSB). És valóban felépültek!

Isten a felépülés Istene. Valójában Jézus teljes küldetése keresési és helyreállítási küldetés volt (és ma is az) – „hogy megkeresse és megmentse az embereket, akik elvesztek” (Lk 19,10 GW).

Talán ma elveszettnek és csüggedtnek érzed magad. Arra gondolsz: „Ez túl sokáig tart! Előrébb kellene lennem az úton! Túl idős vagyok ahhoz, hogy ne legyek ott, ahol azt hittem, hogy leszek az életem ezen szakaszában!”

Ez rendben van. Amikor nem tetszik az, ahol az életben vagy, ez gyakran arra késztet, hogy ott akarj lenni, ahol lenned kell. Ne hagyd, hogy csüggedésed távol tartson Istentől! Ehelyett hagyd, hogy imádságra vezessen!

Nem számít, hogy milyen késedelmek és nehézségek jönnek az életedben, a helyreállás úton van, amikor Istenhez fordulsz imádságban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Írd le azt az időt, amikor csüggedt voltál egy probléma miatt! Megpróbáltál magadtól felépülni? Vagy Istenhez fordultál imádságban? Mi volt az eredmény?
 • Mit gondolsz, miért próbálnak az emberek maguktól felépülni a sérüléseikből, szokásaikból és a függőségeikből – anélkül, hogy Istenhez fordulnának imádságban?
 • Jól érzed magad, ha panaszaidat Isten elé viszed? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.24.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Cseréld le a bizonytalanságot Isten szeretetére!

2021. július 30. 03:00 - gabormel

sin4.jpg

„A szeretetnek nincs félelme, mert a tökéletes szeretet minden félelmet kiűz. Ha félünk... az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét” (1Jn 4,18 NLT).

A bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat. De amikor megnyitod az életed mások előtt – annak ellenére, hogy ez potenciális veszélyt jelenthet számodra –, oly módon fogsz életre kelni, amit még azelőtt soha nem tapasztaltál.

Miért teszi tönkre a bizonytalanság a kapcsolatokat? Mert megakadályozza az intimitást. Közelségre vágysz, de attól is félsz, hogy közel vagy. Arra vágysz, hogy bensőséges kapcsolatod legyen másokkal, de ugyanez halálra is rémít.

Nem kerülhetsz közel valakihez, ha félelem van a kapcsolatotokban. Így az együttélés hosszútávon nem működik. Nincs életre szóló elkötelezettség. Soha nem tudhatod, mikor megy el valaki. 

De a félelem megszűnik, és az intimitás – a valódi intimitás – felerősödik, amikor két ember azt mondja: „Bármi történjék is, kitartunk egymás mellett. Majd működtetni fogjuk ezt a dolgot.”

Mitől félsz a kapcsolataidban? Talán nem akarod, hogy az emberek megtudják, milyen vagy valójában, ezért elrejted magad. Ez a legősibb félelem, ami egészen Ádámig, az első emberig nyúlik vissza. Azt mondta: „Féltem, mert meztelen vagyok; ezért elbújtam” (1Móz 3,10 NIV).

Amikor félelem van benned, elbizonytalanodsz, és elrejted valódi éned. Nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is álcázod magad. Falakat építesz magad köré, és olyannak látszol, aki nem te vagy.

De míg a bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat, addig a szeretet felépíti azokat. A Biblia azt mondja János első. levele 4. fejezetének 18. versében: „A szeretetnek nincs félelme, mert a tökéletes szeretet minden félelmet kiűz. Ha félünk... az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét” (NLT). A szeretet magad helyett a másik embert helyezi előtérbe.

Az emberek gyakran kérdezik a lelkipásztoroktól: „Nem izgulsz amiatt, hogy annyi ember előtt kell beszélni?” Persze, hogy izgulunk! De abban a pillanatban, amikor arra gondolunk, hogy mennyire szeretjük a híveinket, ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy mit gondolnak a ruháinkról, az autónkról vagy a beszédstílusunkról, a félelem azon nyomban megszűnik.

Azonban másokat szeretni csakis úgy lehet, ha felismered, hogy Isten jobban szeret, mint amit valaha is el tudnál képzelni. Hirtelen már nem kell senkinek sem bizonyítanod önmagadat, továbbá az identitásodat és az önértékelésedet már nem ragadja meg mások véleménye, csakis a Jézussal való kapcsolatod szól bele.

Lehet, hogy valamilyen kapcsolati szerencsétlenség ért az életed során. Üdvözöllek az emberi fajban! De annak érdekében, hogy megnyílj mások előtt, és küzdj a bizonytalanság ellen, Isten azt akarja, hogy először Jézus előtt nyílj meg hagyva, hogy betöltsön szeretetével, amit majd megoszthatsz másokkal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

 • Mi a meglátásod arról, hogy a bizonytalanság káros hatással van a kapcsolatokra? 
 • Mi a véleményed arról, hogy a szeretet építi a kapcsolatokat? 
 • Milyen módon nyitottad meg magad Isten szeretete előtt? Kérdd meg, hogy töltsön el ma szeretetével!

Az első lépés, hogy megnyílj Isten szeretete számára, ha elfogadod a megváltását.  

Nem számít, hogy mit tettél, vagy hol jártál, Isten helyet készített örök családjában. Meghívást kaptál, csak higgy, és fogadd el! 

Készen állsz? Íme egy ima, amelyet el is kezdhetsz mondani: „Édes Istenem! Tudom, hogy amikor meghalok, számot adok neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és nem a tiéd, hanem a saját tervem szerint éltem. Azt akarom, hogy mostantól kezdve ne így legyen. El akarom hagyni a bűneimet, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, aki meghalt mindazért, amit valaha is rosszul tettem, és így nem kell megfizetnem az ezért járó büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg bocsánatodat. Tudom, hogy csak a kegyelmed menthet meg, Uram. Soha nem lehetek elég jó ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek. 

Jézusom! Köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy minden vétkemet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyországba való belépéshez, és alázattal kérlek, hogy ments meg! Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy megtartod az ígéreted, hogy megmentesz azonnal, biztosan, teljesen és örökre. Jézus nevében kérlek. Ámen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.23.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az alázat kapcsolatokat épít

2021. július 29. 03:00 - Erika1832

„Legyetek alázatosak, és tartsátok a másikat többre magatoknál! [...] Ugyanaz a hozzáállás legyen meg bennetek is, ami Jézusban volt! Bár ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre mint valamire, amihez ragaszkodni kell” (Fil 2,3.5–6 NLT).

A szerénységre, az alázatra való képesség építi a kapcsolatokat. Mi az alázat? Amikor másokat tisztelsz, többre tartasz magadnál, és nem ragaszkodsz, nem követeled ki, hogy jogaidat érvényesítsd velük szemben.

Az önteltség viszont tönkreteszi a kapcsolatokat, és nagyon sokféle módon mutatkozhat meg. Kritikussá, ítélkezővé, rivalizálóvá, makaccsá és könyörtelenné tehet. A példabeszédek könyve 16. fejezetének a 18. verse azt mondja: „Pusztulást hoz az önhittség, az öntelt viselkedés romba dönt” (NCV).

A önteltséggel saját magunkat is megtévesztjük. Amikor gondod van az önteltséggel, akkor azt te nem ismered fel magadban. De rajtad kívül mindenki más észreveszi azt benned.

Hogyan mutatkozik meg az önteltség egy kapcsolatban? Először: tanácsot adsz akkor is, amikor erre senki sem kért. Másodszor: nem vagy hajlandó bevallani, hogy nehéz heted volt. Mindenki más azt mondja hasonló helyzetben, hogy „Hú, az elmúlt hét nehéz volt!” De te nem vagy hajlandó elismerni, hogy bármi nehézséget okozzon neked.

De hogyan alakul ki az alázat a kapcsolatokban? Nézzük meg Péter első levele 3. fejezetének 8. verséből az öt kapcsolatépítő magatartást! „Éljetek mindannyian harmóniában, legyetek együttérzőek, szeressétek egymást, legyen bennetek könyörület és alázat!” (GW). Az első négy valójában az ötödikre épül rá: legyetek alázatosak! Ez egy kiváló modell a kapcsolatokhoz.

Miként valósul meg az alázat az életünkben? Úgy, hogy hagyjuk, hogy Jézus irányítsa a gondolatainkat, a szívünket, a hozzáállásunkat és a reakcióinkat. Az alázatban való fejlődés csak Jézussal lehetséges.

Az emberi kapcsolatok alaptörvénye: olyanná szoktunk válni, mint azok az emberek, akikkel időt töltünk. Ha morcos emberekkel töltesz időt, morcosabb leszel. Ha boldog emberekkel töltesz időt, akkor boldogabb leszel. Ha több alázatra vágysz, tölts több időt Jézus Krisztussal imádságban, és olvasd Igéjét. Csak beszélgess vele. Ő alázatos, és személyes kapcsolatot szeretne kialakítani veled.

Az alázatban való növekedés nagy feladatnak tűnhet, de Jézussal lehetséges. Tedd meg az első lépést az alázatossághoz, és még ma válj kapcsolatépítővé!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan jelenik meg az önteltség az életedben?
 • Milyen összefüggést látsz az alázat és a Jézussal való időtöltés között? Mit gondolsz, hogyan fogsz viselkedni, ha már jó ideje kapcsolatban vagy Jézussal?
 • Kit mondhatsz alázatos embernek életedben? Mi van azokkal, akik ellenállnak az alázatosságnak?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.07.22.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni néhány betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása