Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Honnan ismerhetjük fel Isten hangját - Második ismérv

2011. március 23. 01:07 - Lenard J

 "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt." (Filippi 2.5.)

Isten első számú célja veled, hogy olyanná tegyen, amilyen Jézus. Ő legyen a minta számodra abban, ahogy gondolkozol, ahogy cselekszel, ahogy érzékelsz eseményeket és ahogy beszélsz. Ezért a kettes számú próba arra vonatkozóan, hogy megtudd, hogy egy érzés vagy benyomás Istentől származik-e vagy sem, az  a következő: tedd fel ezt a kérdést magadnak: "Ezáltal jobban fogok Krisztushoz hasonlítani?"
 
Isten sosem mond olyat a gondolataidon keresztül, amitől aztán olyat tennél, amit Krisztus sosem tenne meg. Ha nem krisztusi az, amit a gondolataidban hallani vélsz, biztos lehetsz benne, hogy nem Istentől származik az ötlet.
 
 
Milyen az, amikor valami Jézusra vall? Jakab 3:14-17 leír néhány jellegzetes kritériumot, ami jó mércét ad ahhoz, hogy megvizsgálj egy-egy gondolatot: "Ha pedig keserű irigység és viszálykodás van a szívetekben ... ez a bölcsesség ördögi...A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató."
 
Ez az igerész először is két fontos dolgot emel ki, hogy milyen NEM Isten bölcsessége: Semmiképpen sem vezérli keserű irigység vagy önző becsvágy.
 
Ehelyett az igerész hét dolgot említ, amivel megvizsgálhatjuk, hogy a fejünkben lévő gondolat vajon Istentől származik-e:
 
a gondolat...
 
  • tiszta? ha egy gondolat bármilyen módon is tisztátalan, akkor az semmiképp sem jöhet Istentől.
  • békeszerető? Ha Istentől származik egy gondolat, akkor az  harmóniához és megbékéléshez vezet, és nem viszályhoz.
  • tapintatos? Bármilyen gondolat, ami fájdalmat okoz, vagy megbánt másokat, (még akkor is, ha neked előnyöd származna is belőle) nem Istentől való. Ő ugyanis azzal is törődik, hogy az események milyen hatással vannak ránk, emberekre.
  • alázatos? Ha Istentől kapsz egy gondolatot, akkor nyitottnak kell lenned arra, hogy mások is megvizsgálhassák azt. Kérdezz meg másokat, ők hogyan látják az adott dolgot. Ha vonakodsz és nem szívesen kérsz meg másokat, hogy ők is vizsgálják meg, hogy az adott gondolat vajon Istentől való-e, akkor ugyancsak biztos lehetsz, hogy az NEM Istentől származik. Hiszen nem arra vezet, hogy alázatossá és engedelmessé válj mások visszajelzésével szemben.
  • irgalmas? Egy Istentől jövő benyomás még inkább irgalmassá és megbocsátóvá tesz, nem pedig ítélkezővé vagy kritizálóvá.
  • részrehajlás nélküli és őszinte? Amikor Istentől kapsz egy ötletet, biztos, hogy nem arra fogod használni, hogy másokat manipulálj vele, azért hogy elérd a saját célodat.
 
Ha egy gondolat a fenti hét említett jellemvonást erősíti benned, akkor azzal a gondolattal Isten Krisztushoz hasonlóvá akar változtatni téged.
 
Rick Warren, Daily Hope 2011. március 16.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása