Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hívő emberek megosztják hitüket másokkal

2011. augusztus 21. 02:01 - zsófi68

"És íme, vittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: "Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid." (Mt 9,2)

Vannak olyan barátaid, akik bénultak és nem tudnak eljutni Jézushoz. Megbénítja őket a félelmük, a bűntudatuk, a kételyük, a fájdalmuk, vagy lehet, hogy az a sértettség, amit a múltban valamelyik egyházban szenvedtek el. Bénultak és önmaguktól nem tudnak eljutni Jézushoz.

A hívő emberek kiárasztják hitüket másokra. A mai igevers Máté evangéliumának 9. fejezetéből való, egy beteg és béna ember barátairól szól. Azt akarták, hogy társuk gyógyuljon meg, ezért elvitték őt Jézushoz, úgy, hogy leeresztették a beteg ágyát a tető egy nyílásán keresztül.

"Amikor Jézus látta hitüket..." Nem a béna ember hite volt az, ami a gyógyuláshoz vezetett, hanem a barátaié. Mikor Jézus látta, hogy ez a négy barát törődik annyira béna társukkal, hogy hozzá vigyék, Jézus így szólt: "Ezeknek a férfiaknak nagy a hitük. Arra számítanak, hogy meggyógyítom barátjukat" és így is tett.

Neked is vannak barátaid, akik bénultak, és nem tudnak Jézushoz közel jutni. Megbénítja őket a félelem, a bűn, a kétség, a fájdalom, vagy talán a sértettség, amit a múltban valamilyen egyházban elszenvedtek. Bénultak és nem tudnak önerejükből Jézushoz eljutni.

Isten figyel téged, hogy lássa, elég hűséges barát leszel-e ahhoz, hogy hozzá vezesd őket. S ha igen, Isten értékelni fogja hitedet. Nemcsak a barátodat fogja meggyógyítani, téged is meg fog áldani. Ez a hit áldása.

Amíg a keresztények - és az egyház - kezét nyújtja minél több és több hitetlen felé, Isten áldását nyeri majd el. Amint az egyháztagok azt mondják, az ő egyházuknak már nem kell növekednie, így azt is mondják, hogy nem törődnek a világgal, és Isten áldása elmúlik arról az egyházról.

De amíg továbbra is Jézus elé visszük bénult társunkat, addig Isten megáldja nemcsak egyházunkat, de családunkat, vállalkozásunkat, és életünket is.

(Daily Hope, Rick Warren, 2011. 08. 14)

Szólj hozzá!

Bőkezűen, ha szűkölködünk is

2011. augusztus 20. 03:00 - janosh

„Én is mondom nektek: szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonnal, hogy amikor elfogy, befogadjanak titeket az örök hajlékokba… Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűek, ki bízza rátok az igazit? … Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (Lukács 16:9-14)

 

Ha Jézushoz akarsz hasonlítani, meg kell tanulnod bőkezűnek lenni.

 

Nagyon könnyű akkor időt, energiát vagy pénzt áldozni valamire, ha van belőle felesleges. Az igazi próba abban rejlik, amikor a fentiekből neked is hiányod van. Ha neked is kevés van, kész lennél-e odaadni azt a keveset is, hogy másnak segíts? Ha a válaszod erre igen, akkor gratulálok! Átmentél Isten nagylelkűség tesztjén.

Miért teszteli Isten a nagylelkűségedet? Azért mert az Ő képmására teremtett téged, ezért ha Jézusra akarsz hasonlítani, meg kell tanulnod bőkezűnek lenni. Ha nem ezt teszed, akkor sohasem válsz éretté, és az Úr áldása sem lesz az életeden

Mi van akkor, ha válságban vagy és a dolgaid nem mennek túl jól – munkanélküli vagy, esetleg kevés a pénzed és úgy érzed, hogy nincs energiád, anyagi javaid, amelyekkel mások felé szolgálhatnál? Hogy lehetsz bőkezű, mikor neked is kevés van?

Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt második levelében van számunkra egy jó példa, ahol Pál a következőket írja a Macedóniai gyülekezetekről: “Mert a nyomorúság sok próbája között bőséges az ő örömük, és nagy szegénységükből a tisztaszívűség gazdagsága lett.” Az öröm és a szolgálat mindig együtt járnak.

 

A döntő próbája annak, hogy mennyire bízol Istenben az, hogy hogyan kezeled a pénzed; mert ez megmutatja, hogy mi a fontos számodra.

 

Mint pásztor szeretném, ha pénzügyileg sikeres lennél, hogy bőkezű adakozó lehess, hogy segíthess az embereknek, hogy jót tehess a földön. A következő 5 alapelv a válság idején segít boldogulni.

 

1.       Ha engedelmeskedsz Isten szavának, ő gondoskodik rólad. Ha készen állsz kimondani, hogy “Istenem, azt fogom tenni, amit te elvársz tőlem, attól függetlenül, hogy van-e pénzem, vagy lehetőségem rá”, akkor Isten mindent megad majd ahhoz, hogy ezt meg is tehesd. 

 

2.       Ha megteszed, amit Isten elvár tőled, akkor Ő majd hozzáteszi azt a részt, amire te magadtól nem lennél képes. Ajánlj fel Istennek mindent, amid csak van, bármennyire is kevés legyen az, és Isten megsokszorozza úgy, ahogy nem is gondolnád, hasonlóképp ahogyan azt az 5 kenyérrel és 2 hallal tette.

 

3.       Isten szereti a jókedvű adakozót. Minél bőkezűbb vagy Isten annál többet fog majd viszaadni neked.

 

4.       Ha hiányod van valamiben, vess el egy magot. Bármi legyen, amiből úgy érzed, hogy nincs elég, légy bőkezű azzal a kevéssel, amid van. Ahhoz, hogy learasd a terményt először el kell vetned.

 

5.       Az vetés és aratás nem ugyanabban az időpontban és nem magától történik. Idő és türelem szükséges hozzá.

 

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2011.08.13.)

Szólj hozzá!

Ne add fel a kemény időkben sem!

2011. augusztus 19. 03:00 - Habakuk

"Ezért tehát nem adjuk fel. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk megújul napról napra. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk, minden mértéket meghaladó nagy örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem  a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók." (2Kor.4:16-18)

Miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel? Miért olyan nehéz az élet olykor? Ne lepődj meg ha Isten arra használja fel a kemény időket az életedben, hogy kipróbálja a hűséged.

A hűséges emberek akkor is kitartanak ha már más emberek fel akarják adni. A hűséges emberek szorgalmasak és eltökéltek. Ők kitartanak.

A 2Korintusban 4-ben, Pál azt mondja hogy egy megfelelő szemszögből kell nézned a problémát amikor megjelenik az életedben. Ne tekints az ideiglenes progblémákra, nézz a tartós jutalomra. Ne tekints az ideiglenes fájdalmakra. Ne rövid távon tekints rájuk : "Mi történik velem ebben a pillanatban?" Ehelyett, tekints arra a jellemre amelyet építesz, mert nem adhatod föl.

Ha te most nehéz időket élsz át, akkor szeretnélek arra kérni hogy írd le ezt a verset egy 3x5-ös méterű kártyára és memorizáld: " A jó cselekvésben pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." ( Galata 6:9)

Imádkozom hogy ez kitartásra biztasson téged. Ezért jutalom jár majd.

(Daily Hope by Rick Warren, 2011 Augusztus 12.)

Szólj hozzá!

Hozd ki a legtöbbet a képességeidből

2011. augusztus 18. 03:00 - szateri

"Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai." (1 Péter 4:10)
Istentől egyedi képességeket, tehetséget, ajándékokat kaptál. Mi itt a Saddleback Gyülekezetben úgy mondjuk, ezek alkotják az ALAKOT (Adottságok, Lelki Ajándékok, Karakter, Odaadás, Tapasztalatok). Ez az Istentől kapott "csomag" tesz azzá, aki vagy, és ez különböztet meg mindenki mástól.
 
Ha azt hiszed, hogy a képességeidet azért kaptad, hogy sok pénzt keress velük, nyugdíjba menj, aztán meghalj, akkor lemaradtál az életed leglényegesebb részéről. Isten nem azért adta a képességeidet, hogy magadat, hanem azért, hogy másokat szolgálj vele. Másoknak pedig olyan képességeket adott, amelyekkel téged szolgálnak.
 
Mindannyian Krisztus testének a részei vagyunk, és minden rész számít. Isten családjában nincsenek jelentéktelen emberek. Az Úr úgy formált meg, hogy szolgálni tudd őt, és látni akarja, hogyan használod a képességeket, amiket adott.
 
Lehetsz zenész, könyvelő, tanár vagy szakács – Isten megadta neked a képességeket ahhoz, hogy másokat szolgálj. Ahogy a mai igevers mondja: "Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai." (1 Péter 4:10)
 
Te menedzseled azokat az ajándékokat, amiket Isten adott. Mindegy, hogy a te szemedben ezek az ajándékok kicsinek vagy nagynak tűnnek: Istennek számítanak. "Márpedig a sáfároktól elsősorban azt követelik, hogy mindegyikük hűségesnek bizonyuljon." (1 Korinthus 4:2) Amikor Isten teremtett, az számára egy befektetés volt, és most arra vár, hogy ez a beruházás megtérüljön. 
 
Vajon mindazt, amit Isten mások javára adott neked, valóban arra használod, hogy jobbá tedd a világot? Vagy csak a magad javára használod őket?
 
Amikor Istentől kapunk egy képességet, elvárja, hogy használjuk is azt. Hasonlóan az izmainkhoz. Ha használjuk őket, növekedni fognak. Ha nem, elveszítjük őket. Ha valamihez tehetséged van, de félsz használni, vagy ellustulsz, és nem kamatoztatod mások javára, el fogod veszíteni. Ahogy a példázat mondja a Lukács 19-ben: ha nem élsz azzal, amit Isten adott neked, akkor el fogja venni tőled, és olyannak adja, aki fog.
 
De ha bölcsen használod a képességeidet, akkor Isten még többet fog adni. Ha okosan osztod be az idődet, Isten még több időt fog adni. Ha bölcsen használod az energiádat, még több energiát kapsz majd. Ha jól használod a befolyásodat, Isten megnöveli azt. Az Úr meg fog áldani a hűséged mértéke szerint. 
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2011. 08. 11.)
Szólj hozzá!

Tisztességességed a hűség jele

2011. augusztus 17. 00:26 - dlkyra

 „Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az.” (Lukács 16:10)

 
 
Manapság gyakran hallani, hogy „a magánéletedhez senkinek semmi köze.” Hát, szerintem ez nem igaz. Hiszen amit a magánéletedben teszel – zárt ajtók mögött, mások számára nem látható módon – az mutatja meg az valódi jellemedet. És Isten ugyanúgy látja ezt, mint amit nyilvánosan viszel véghez.
 
Igazából az apró dolgok, amelyeket akkor teszel, amikor mások nem látják, az elvetett magok, amiből mindenki számára látható módom kihajt Isten áldása az életedben. Nem oszthatod ketté az életedet azt mondva, hogy „mások előtt tisztességes leszek, de a magánszférámban nem.” Gondolom te is kapásból fel tudnál sorolni olyan ismert embereket, akik hasonló módon próbálták élni az életüket. Csakhogy talán pont a múlt héten derültek ki hatalmas botrányok közepette a kis botlásaik, lerombolva teljes hírnevüket. Mindegy mit szokás erre mondani, aki kis dolgokban nem becsületes, a nagyobbakban sem lesz az.
Jézus mondja erről, „ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?”. (Lukács 16:12)
 
Évszázadokon keresztül bárki, aki egy mesterséget vagy szakmát tanult, tanoncnak ment. Ha például szerelő akartál lenni, akkor előbb elszegődtél egy másik szerelőhöz tanoncnak és nála dolgoztál, mielőtt a saját műhelyedet megnyitottad volna.
A tanonckodás gondolata az életed minden területére alkalmazható. Arra, ahogyan mások pénzét vagy tulajdonát kezeled, vagy ahogy mások szolgálatához viszonyulsz, mielőtt Isten a sajátodba helyez. Mielőtt én megkaptam Istentől a saját szolgálati helyemet, ifjúsági pásztorként szolgáltam egy másik pásztor keze alatt. Isten figyelte, hogy tisztességgel végzem-e. Először bizonyítanom kellett, hogy hűséges vagyok abban a szolgálatban mielőtt Isten megengedte, hogy a jelenlegi gyülekezetemben álljak a szolgálat élére.
 
Ha valaki kölcsön adja neked az autóját, mennyire vigyázol rá? Ha egy ismerős család megengedi, hogy a házukban nyaralj, ugyanúgy viselkedsz, mint ahogy a saját házadban szoktál? Isten figyeli, hogy mennyire vagy tisztességes. És aszerint fog megjutalmazni.
 
 
Rick Warren, Daily Hope, 2011. augusztus 10.
Szólj hozzá!
Címkék: hűség
süti beállítások módosítása