Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, kérd Istent, szabadítson meg félelmeidtől!

2011. augusztus 28. 02:00 - BManka

"Verembe taszítottak engem, és köveket dobtak rám. Összecsapott a víz a fejem fölött, már azt mondtam: elvesztem! Segítségül hívtam nevedet, URam, a verem mélyéről. Meghallottad szavamat: Ne fogd be a füled sóhajtásom és kiáltásom előtt! Közeledtél, mikor kiáltottam hozzád, így szóltál: Ne félj!" (Jeremiás siralmai 3:53-57)

Amikor minden darabokra hullik szét az életedben, sok olyan érzelem lehet benned, amely visszatarthat. Ilyen például a szomorúság, harag, csalódottság, megbánás. De ezek közül a leginkább kárt okozó érzelem,a félelem.

A félelem az az érzelem, mely odaláncol a múlthoz. A félelem megbénít. A félelem az első számú probléma, amelyek sok embernek szembe kell nézni. Félnek, hogy nem sikerül nekik, félnek a jövőtől, vagy éppen attól, hogy más emberek mit gondolnak.

Jeremiásnak sok oka volt, hogy féljen. Az volt a feladata, hogy egy nagyon népszerűtlen hírt kézbesítsen a népe számára. Annyira utálták, hogy egy kút mélyébe vetették, és az ellenségei köveket dobáltak reá. Lejegyezte Istenhez szóló kiáltását a mai igeversben. Jeremiás félt, és félelmében Istenhez fordult, Őt szólította meg.

Ha félelemmel küzdesz az életedben, Isten ugyanazt mondja neked, mint Jeremiásnak:
"Ne félj!". Isten mindent az irányítása alatt tart, és bármin átsegít, amivel szembe kell nézned. A legjobbkor fog kiemelni a kút mélyéről. Így kérd Istent, hogy szabadítson meg a félelemtől.


3 ellenszer létezik a félelemre:

  • Töltsd meg életedet igazsággal! "...megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket." (Jn 8:32) Minél inkább Isten igéjével töltöd meg elmédet, annál inkább kiűzi ez a félelmet az életedből.
  • Töltsd meg életedet szeretettel! "...a teljes szeretet kiűzi a félelmet"(1 Jn 4:18) Minél inkább megismered Istent, annál inkább megérted az Ő feltétel nélküli szeretetét. Amint megérted az Ő mély szeretetét irántad, meglátod, hogy ez a tökéletes szeretet elűzi a félelmet.
  • Töltsd meg az életedet hittel! Amint elkezdesz bízni Istenben, és az Ő tökéletes szeretetében, elkezded legyőzni a félelmeidet. A hit Isten ellenszere a félelmre.


Ha attól félsz, hogy az életed már darabokra hullott, és a legjobb napjaid már magad mögött vannak, tévedsz. Isten mindig meg tudja fordítani a dolgokat. Elküldte a fiát, Jézust, hogy "megkeresse és megtartsa az elveszettet." (Lk. 19:10)

Nem számít, min mész most keresztül, nem számít milyen rossznak látszanak a körülményeid, fordulj el a félelmeidtől, és Jézustól várd, hogy helyreállítsa az életedet!(Daily Hope by Rick Warren, 2011. 08.21.)

Szólj hozzá!

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, változásra van szükséged

2011. augusztus 27. 01:00 - mirjam07

"Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40)

Sok olyan dolog van az életben, amit nem lehet megváltoztatni. Például, nem változtathatod meg a múltadat vagy a géneket, amelyeket örököltél. Az ilyen dolgokkal kapcsolatban csak akkor lesz lelki nyugalmad, ha elfogadod őket.

Változtass azonban azokon a dolgokon, amelyeken tudsz változtatni, amikor a világ darabokra hullik. Nem, nem tudod visszahozni a szerettedet, aki meghalt. És nem, nem tudod megváltoztatni a másik embert, mindegy, hogy mennyire szeretnéd. Az egyetlen, amit meg tudsz változtatni, az te magad vagy.

Megváltoztathatod a viselkedésedet és képességeidet. Megváltoztathatod a személyiségedet és az értékeidet. És megváltoztathatod azt, hogy hogyan használod az idődet és hogy mi a fontos neked.

Azért, hogy megváltoztathasd ezeket a dolgokat önértékelésre van szükséged, amihez az kell, hogy őszinte légy magaddal szemben. Be kell ismerned életed azon területeit, amelyek széttörtek: a kapcsolataim összetörtek; pénzügyeim összeomlottak; karrierem széthullott.

Jeremiás ezt mondja: "Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40) Csinálj egy kapcsolati leltárt, egy lelki leltárt és egy erkölcsi leltárt.

Nézd meg kapcsolataidat és kérdezd meg magadtól: "Milyen a kapcsolatom a társammal, a barátaimmal vagy a főnökömmel ebben a pillanatban?"

Csinálj egy lelki leltárt és kérdezd meg magadtól: "Életemnek mely bűnei rombolnak?"

Amikor elkezded elvégezni ezeket az értékeléseket, rá fogsz jönni, hogy rengeteg érzelmet raktároztál el, például bűntudatot, haragot, csalódottságot, gyászt és lelkiismeret-furdalást.

Foglalkoznod kell ezekkel az érzésekkel ahhoz, hogy belsőleg talpraállj. Ne hagyd őket figyelmen kívül és ne add fel azt, hogy az életed megváltozhasson. Isten melletted van és segíteni fog legmélyebb fájdalmaidban és bántódásaidban. Add át őket Istennek és figyelj arra, hogy mit mond fog mondani, mit kell tenned.

(Daily Hope by Rick Warren, 2011.08.20)

Rick Warren, Amerika egyik legnagyobb és legismertebb gyülekezete, a kaliforniai Lake Forest-ben található Saddleback Gyülekezet alapító pásztora. Ezen felül, Rick a szerzője a New York Times bestsellerének, a Céltudatos Élet c. könyvnek ugyanúgy, ahogy a Céltudatos Gyülekezetnek is, amely felkerült a "100 Keresztény Könyv, amely megváltoztatta a 20. századot" listájára is. Ő alapította a Pastors.com-ot is, amely egy globális internet közösség a szolgálattevőkért.

 

Szólj hozzá!

Amikor minden szétesik, maradj egyedül és várj Istenre

2011. augusztus 26. 03:00 - Sanyee

„Üljön hát magányosan és maradjon néma... Hajtsa porba fejét, talán van reménysége.” (JSir 3:28-29 UB)
 
Istenre várni egy szellemi állapot. Ez az egyetlen ellenszer az aggódásra és a feszültségre. Ez egy szellemi fegyelmezés, amit meg kell tanulj vagy teljes életedben stressz alatt leszel.
 
Istenre várni annyit jelent, hogy leülsz és elhallgatsz. Keress egy helyet, ahol nyugodtan csendben ülhetsz! Ne olvass semmit! Ne imádkozz! Csak vegyél pár mély levegőt, ahogy Isten előtt ülsz és mondd Neki, hogy “Istenem, csak Rád várok”! Elképesztő, hogy ez mennyire lecsendesíti a szívedet és az elmédet. „De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, ... futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el” (Ézs 40:31 UB).
 
Isten szeretne szólni hozzád. Ha nem hallod Őt, az azért van, mert nem hagysz időt rá, hogy meghallgasd. Túl elfoglalt vagy, mert hallgatod vagy játszol az iPododdal, TV-t nézel, videó játékkal játszol vagy a mobilodon beszélgetsz valakivel. Talán agyonhajszolod magad.
 
Ha szeretnéd meghallani Istent, akkor csendben kell leüljél. Kapcsolj ki minden elektronikus kütyüt és tedd szabaddá magad minden zavaró dologtól! Keress egy kényelmes helyet és ülj le! Mondd el Istennek, hogy várod Őt, hogy beszéljen, és hallgatózz! Maradj csendben!
 
Ezt mondta Jézus a tanítványainak, hogy cselekedjék: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked. Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg.” (Mt 6:6-7 UB). Ez az ereje a csendességnek.
 
Kihívás elé állítalak: Szeretném, ha a következő hét nap minden napján 10 percet csendben eltöltenél Isten előtt. Mondd el Neki, hogy azért vagy ott, hogy várj Rá, és ezután csak ülj nyugodtan. Egy kicsit olvashatsz és imádkozhatsz is Istenhez, de az időd nagy részét töltsd csendben Isten előtt! Meg fogsz lepődni azon az új erőn, amire rátaláltál.
 
„Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására.” (JSir 3:25-26 UB). Várj türelemmel, és várd, hogy Isten megszabadítson. Ha a világod darabokra hullik, akkor szeretnéd azonnal összerakni, de nem fog sikerülni. Nem hirtelen esett szét, így idő kell ahhoz, hogy a darabok újra összeálljanak. De várj türelemmel, mert Isten időzítése tökéletes!
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2011.08.19)
Szólj hozzá!

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, összpontosíts Isten szeretetére

2011. augusztus 25. 03:20 - Kingdom

"Gondolj nyomorúságomra és hontalanságomra, az ürömre és a méregre! Mindig erre gondol, és elcsügged a lelkem. De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom. Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására." (Jsir 3,19-26)

 

 Amikor széthullik minden körülöttünk, könnyen a fájdalomra, a problémákra, a nyomásra és a nehézségekre fókuszálunk. Ez a természetes reakció. A bibliai reakció viszont az, hogy összpontosítsunk Isten szeretetére.

Akkor is, ha nagyon dühös vagy Istenre, emlékeztetned kell magad, hogy mennyire szeret téged. Összpontosíts a feltétel nélküli szeretetére. Ne felejtsd el, nem tudod megakadályozni Istent, hogy szeressen téged. Panaszkodhatsz, üvöltözhetsz és kiabálhatsz vele, Ő mindig szeretni fog.

Ezt a biblikus hozzáállását láthatjuk Jeremiás életében, a Siralmak 3,19-26-ban. Jeremiás azzal kezdte, hogy fájdalmára fókuszált:"Gondolj nyomorúságomra és hontalanságomra, az ürömre és a méregre! Mindig erre gondol, és elcsügged a lelkem." Jeremiást felemésztette a körülötte levő pusztítás, felemésztette a gondolatait, és még keserűbbé, depressziósabbá tette.

Ha meg akarod változtatni az életedet, meg kell változtatnod a gondolataidat. Ezt tette Jeremiás is. Láthatjuk a gondolkodásában történt változást a következő igeszakaszban: "De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom."

Addig nem tudod, hogy minden, amire szükséged van, az Isten, ameddig Isten nem lesz minden, amid van. Azonban Ő minden, amire szükséged van, mert Isten fog gondoskodni rólad.

 Buta hibákat ejtünk mindig, amikor kételkedni kezdünk Isten szeretetében. Elkezdünk így gondolkodni: "Én jobban tudom, mint Isten, inkább a magam útját választom, mint Istenét." Vagy azt gondoljuk, Isten a nagy ünneprontó, aki keresi, hogyan tehetné szerencsétlenné az életünket.

Változtatnunk kell a gondolkodásunkon. Emlékeznünk kell a következőre: "Mert nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret. Mert nem szíve szerint alázza és szomorítja meg az embereket." ( Jsir 3,31-33)

Isten szeret téged. Ő nem egy szigorú szülő, akinek nem lehet a kedvében járni. Ő nem egy gyengeségekkel és hibákkal teli tökéletlen szülő, aki néha összekúszál mindent. Ő Isten - az örökkévaló, mindentudó, tévedhetetlen Isten, aki megalkotott téged azért, hogy szeressen, és soha nem fog lemondani rólad.

Tehát, amikor úgy érzed, hogy mindent elvesztettél, ne erre összpontosíts, hanem arra, ami megmaradt: Istenre és az Ő irántad való szeretetére.

 

(Daily Hope, Rick Warren,  2011. 08. 18.)

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: szeretet

Amikor minden darabokra hullik szét - mondd el Istennek, hogyan érzel

2011. augusztus 24. 00:13 - janosh

 „Én vagyok az a férfi, aki nyomorúságot látott az Úr haragjának botja miatt. Sötétben űzött, hajtott, ahol nincs világosság. Bizony, ellenem fordítja kezét folytonosan, egész nap. Elsorvasztotta húsom és bőröm, összetörte csontjaimat. Körülbástyázott engem méreggel és fáradsággal. Vaksötétbe helyezett engem, mint a régen meghaltakat. Falat emelt körém, nem juthatok ki, súlyos bilincsbe vert. Ha segítségért kiáltok is, elzárkózik imádságom elől. Faragott kőből emelt falat utaimra, ösvényeimet járhatatlanná tette.” JerSir 3,1-9

Jeremiás nem finomkodik a szavakkal. Egészen pontosan elmondja Istennek amit éppen érez; és tudod mi van? Isten egyetért vele. Azt szeretné, hogyha minden csalódottságodat neki mondanád el és nem a feleségedre, a gyerekeidre, a főnöködre vagy egy online blogra vetítenéd ki. Bízd teljesen Istenre, mert ő képes kezelni a helyzetet.

Isten tudja kezelni a haragodat, a panaszaidat és a csalódottságodat. Azt akarja, hogy mindezt neki mondd el, hiszen szükséged van rá, hogy kiadd magadból. Ez egy nagyon mély élmény. Ha nem teszed, akkor a következő történhet: ahogyan mondani szoktam, „Amikor folyamatosan elfojtom magamban az érzelmeimet és a haragomat, azt a gyomrom megjegyzi. Amikor a félelmemet és a dühömet nyelem le, azt pedig a hátam jegyzi meg.” Ha nem beszéled ki magadból a dolgaidat, akkor a tested látja majd kárát annak.

Egyszóval tehát ki kell adnod magadból, és Isten elfogadja, amit adsz. Csak rajta, nyugodtan legyen dühkitörésed vele. Isten a te mennyei Atyád és még így is szeret téged, ahogyan a szülő szereti a gyermekét, akkor is, amikor az esetleg „földhöz veri magát”.

Nem tudhatod, hogy Isten miért enged megtörténni bizonyos dolgokat az életedben, ő nem tartozik neked magyarázattal erre nézve, mert ő Isten, te pedig nem vagy az. De majd egy napon – és talán még azelőtt, hogy a mennybe kerülnél– képes leszel majd hátranézni és meglátni az ő tervét. De addig is, amíg ez a nap eljön, bízd az aggodalmaidat Istenre.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása