Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vizsgáld a tapasztalataidat

2013. augusztus 31. 03:00 - Lilla:)

"Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok."

(2. Korinthus 13:5.)

3521_large.jpg

Egy kivizsgálatlan tapasztalat értéktelen.

Vannak emberek, akik 50 évesek, de nem éltek 50 évet. Egy évet élnek át 50 alkalommal. Még mindig ugyanazokat a hibákat követik el, mert sosem állnak meg és gondolják végig mi is történt. Sosem állnak meg megkérdezni: "Mi történt ebben az utolsó évben, és mit csinálhatnék másképpen, hogy jobban élhessem az életem?"

A Biblia azt mondja a 2. Korinthus 13:5.-ben, hogy "Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok."

Mit is jelent ez? Azt, hogy időt kell azzal is tölteni, hogy visszanézd, mik történtek az életedben. Két dolgot kell megvizsgálni:

Ellenőrizd azokat, amik hasznosak voltak. Mi volt az, amit igazán élveztél? Ne csak azt mondd, "Igazán élvezem a munkám." Tedd fel a kérdést: "Miről is szól az a munka, amit igazán szeretek?" Ne csak azt mondd: "Igazán kedvelem az osztályt." Tedd fel a kérdést: "Milyen is az az osztály, amit igazán kedvelek? Miért volt ennyire kielégítő számomra?" Kis nyomokat fogsz találni azzal kapcsoaltban, merre kellene vezetned az életed.

Figyeld a mintákat. Elsősorban a mintákat keresd meg a hibáidban, mert mikor hibázol, minden alkalommal ugyanúgy csinálod. Tehát figyelj és mondd: "Hol hibáztam a múltban? Mik azok a minták, amiket folyamatosan ismétlek?" Ne úgy nézz rá, hogy ezzel teljesen összetöröd magad, hanem úgy hogy azért teszed, mert változni akarsz. Azok, akik nem törődnek a történelemmel, arra kárhoztattak, hogy folyamatosan ismételjék azt. Ez volt a probléma a zsidókkal is. Az útjuknak az Ígéret Földjére csak 4 hétig kellett volna tartania, nem 40 évig. Ők azonban elutasították azt, hogy tanuljanak a tapasztalataikból és Isten próbára tette őket. Minden egyes próba elbukása egy újabb kört jelentett a sivatagban.

A Biblia mondja a Jób 32:7.-ben: "Minél tovább élsz, annál bölcsebbé válsz."(MSG) Ez a vers egy lehetőség, nem egy ígéret. Nagyon sok olyan embert ismerek, akik idősek és buták. A bölcsesség nem jön automatikusan a korral. Az érettség az, amikor a mindennapok tapasztalataiból le tudod vonni a következtetést.

A tapasztalatok iskolájában ezek a csodálatos dolgok vannak: Először is, hogy ha megbuksz a teszten az rendben van. Addig kell újra és újra és újra ismételned, amíg át nem mész. Másodszor, hogy amikor már azt hinnéd, hogy lediplomáztál, egy újabb kurzust kapsz. Ebben az iskolában leszel életed hátralévő részében.

Beszéljetek róla:

- Mik azok a tapasztalatok az elmúlt évből, amiből tanulni tudsz?
- Mik az érettség és a bölcsesség jelei az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 08. 24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása