Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megbocsátás nem a bizalom helyreállása

2013. október 26. 03:00 - eflidi

„Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” - így szól az Úr.” (Róm 12,19 UF)

Kinek van több fegyvere a bosszúálláshoz, neked vagy Istennek? Ki tudja jobban kiegyenlíteni a számlát, te vagy Ő? Szerintem Isten! Ha választanom kell aközül, hogy megfizetek-e az engem ért sérelemért vagy hagyom Istent igazságosan ítélni, akkor az utóbbit választom. Inkább Istenre bízom az ügyemet.

Hadd mondjam el, mit nem jelent a megbocsátás. Nem jelenti a bizalom azonnali helyreállását. A megbocsátás azonnali, de a bizalmat időbe telik újra felépíteni. A megbocsátás alapja a kegyelem, de a bizalomért meg kell dolgozni. A bizalmat ki kell érdemelni, a kegyelmet viszont nem lehet.

Sokan azért nem akarnak megbocsátani valakinek, mert azt hiszik, hogy akkor újra bízniuk kell benne. Nem. Ez egészen más téma. Hadd mondjam el újra: ha megbocsátasz valakinek, az nem azt jelenti, hogy újra bíznod kell benne. Az azt jelenti, hogy ki kell érdemelniük a bizalmat.

Ha egy párkapcsolatban az egyik fél drogozik, iszik vagy bántalmazza a másikat, aztán talán megkérdezi: „Megbocsátasz?” Igen, megbocsát neki. „Folytathatjuk onnan, ahogy volt?” Nem. Egyáltalán nem kell ezt tennünk.

Megbocsátani és újjáépíteni a kapcsolatot két teljesen különböző dolog. A megbocsátás egyedül a te részed, függetlenül attól, hogy válaszolnak-e rá, kérik-e, észreveszik-e, hogy szükségük van rá, vagy sem. Magadért bocsátasz meg nekik. A kapcsolat helyreállításához sokkal többre van szükség, mint megbocsátásra. Megbánásra, kárpótlásra és a bizalom helyreállítására. Ez gyakran sokkal tovább is tart.

Sokan azt gondolják, hogy nem bocsáthatnak meg, mert az azt jelentené, hogy minden a régiben marad. Ez egyáltalán nem így van. De Istenre kell bíznod a dolgot.

Hogyan engedheted el a sérelmedet? Úgy, hogy Istenre bízod.

 

Beszéljünk róla:

  • Kinek kell megbocsátanod?
  • Kivel kell helyreállítanod a kapcsolatot?
  • Milyen módon állíthatja helyre valaki a benne való bizalmadat?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.10.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása