Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Változtasd meg a gondolkodásodat!

2013. október 30. 03:00 - magyarosijulia

„Minden gondolatot rabul ejtünk, és arra kényszerítjük, hogy feladja és engedelmeskedjen Krisztusnak.” (2Kor 10,5 NCV fordítás)

3.6.TemptationToAvoid_160664411.jpg

Íme egy titok a kísértésekkel szemben: ne próbáld legyőzni őket, inkább tereld el róla a figyelmedet. Bármi, aminek ellen akarsz állni, megmarad.

Tudtad, hogy a Biblia sehol sem szólít fel arra, hogy álljunk ellen a kísértésnek? Arra viszont felszólít, hogy álljunk ellen Sátánnak, de ez már mást jelent. A kísértések legyőzésében sohasem az a megoldás, hogy ellenállunk, hanem az, hogy másra összpontosítunk.

Ami a figyelmedet rabul ejti, az téged is teljesen rabul fog ejteni. Az a késztetés, hogy bűnt kövessünk el, mindig a gondolatoknál kezdődik. Ezért írja a 119. Zsoltár 6. verse, hogy „a Te parancsolataidra gondolok, hogy ne kövessek el esztelen dolgokat.” (CEV fordítás) Miért? Mert amikor Isten igazságáról elmélkedsz, akkor nem gondolkodhatsz azokon a rossz vagy bűnös dolgokon, amelyeket épp elkövethetnél.

Megtörtént-e valaha, hogy egy magas sziklán álltál és úgy érezted, mintha valami arra késztetne, hogy leugorj? Nem mintha kísértést éreztél volna rá, de mintha egy erő húzott volna előre. Ez azért van, mert amire figyelsz, az vonz.

És ez így igaz az élet bármely területén - akár jó, akár rossz dologról van szó. Ha Istennek tetsző dolgokra koncentrálsz, akkor abba az irányba fogsz vonzódni; ha pedig azokra a dolgokra figyelsz, amik a filmekben vagy a folyóiratokban vannak, akkor egy másik irányba. Bármire is irányítod a figyelmedet, az fogja teljesen lekötni azt, és ami rabul ejti a gondolataidat, téged is rabul fog ejteni.

A megoldás abban rejlik, ha megváltoztatod a gondolkodásodat.

A kísértés mindig előre kiszámíthatóan működik: valami megragadja a figyelmünket, azután vágyakozunk rá,  majd cselekszünk. Először valami foglyul ejti a gondolataidat, azután beadod a derekadat és aszerint cselekszel.

Tehát nem harcolnod kell egy kísértés ellen, hanem egyszerűen másra kell irányítanod a figyelmedet. „Minden gondolatot rabul ejtünk, és arra kényszerítjük, hogy feladja és engedelmeskedjen Krisztusnak.” (2Kor 10,5 NCV fordítás)

Az igazság az, hogy nem könnyű minden gondolatot rabul ejteni és Krisztusra irányítani - ehhez nagyon sokat kell azt gyakorolni. Sokszor még a körülményeinket sem tudjuk irányítani, vagy azt sem, amit érzünk. Az egyedüli dolog, amit képesek vagyunk befolyásolni az, hogy mire gondolunk vagy miről gondolkozunk. Ez mindig a mi választásunk. És ha megváltoztatod a gondolkodásod, megváltoznak az érzéseid és végül a cselekedeteid is.

Beszéljünk róla:

  • Mire gondolsz vagy miről gondolkodsz a legtöbbet? Merre kalandoznak el a gondolataid, amikor nem összpontosítasz valami konkrét dologra?
  • Hogyan tudnád megtanítani magadnak, hogy természetessé váljon számodra, hogy Isten szavára és igazságára összpontosíts a világi dolgok helyett?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 10. 23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása