Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kísértés idején

2013. november 28. 03:00 - gyanus

"A bölcs ember óvatos, és elfordul a rossztól, de a bolond erőszakos, és gondatlan" (Példabeszédek 14:16. - NASB, Angolból szabadon fordítva).

fool.jpg

Mindenki tudja, hogy ha nem akarja, hogy egy méh megcsípje, akkor jobb, ha távol marad tőlük. Ha nem akarsz megégni, akkor ne menj közel a tűzhöz. Ha nem akarsz leesni a szikláról, akkor ne álldogálj a szikla szélén.

Nem az a cél, hogy megnézd, mennyire mehetsz közel a kísértéshez, hanem hogy mennyire tudsz távol maradni tőle.

Példabeszédek 14:16 azt mondja: "A bölcs ember óvatos, és elfordul a rossztól, de a bolond erőszakos, és gondatlan" (NASB fordítása). A bolond azt gondolja, hogy tudja kezelni a kísértést, de kit akar átverni? Nem azért mész egy bárba, hogy csak perecet egyél. Csinálnod kell egy őszinte értékelést. Fel kell derítened, hogy mikor és hol vagy a leginkább kísérthető és a legsérülékenyebb. Azután amennyire csak tudod, távol kell magadat tartani azoktól a helyzetektől.

A Biblia mondja, hogy fuss el a kísértésektől: "Megfontoltam útjaimat, és lépteimet intelmeidhez igazítom" (Zsoltárok 119:59). Ha fizikailag kell magadat távol tartani, akkor tedd azt! Amikor Potifár felesége kísértésbe hozta Józsefet, ő otthagyta a kabátját, ami közben elszakadt. Néha lehet, hogy ott kell hagynod a kabátodat. Csak tűnj el az adott helyzetből. Fuss el előle! Ne ragadj ott! Ha kísértést jelent neked valami, állj fel és válts csatornát! Vagy zuhanyozz le. Vagy kapcsolj be zenét. Menj el sétálni. Olvassd a Bibliát. Hívj fel egy keresztény barátodat a támogató csoportodból! Csinálj valamit, hogy megtörd a varázserejét.

Itt van pár gyakorlati tanács: Soha ne próbálj meg vitatkozni a gonosszal. Minden alkalommal veszíteni fogsz. Több ezer éve volt arra, hogy kigondoljon dolgokat, amikkel visszavághat a próbálkozásaidra. Ne racionalizáld. Ne ítéld meg. Ne vitatkozz vele. A kulcsa az egésznek az, ha eltereled a figyelmedet az adott dologról. Ne nézz a sütikre azt mondva: "Nem akarom őket, nem akarom őket!" Kit akarsz átverni? Fordulj meg! Minél jobban harcolsz egy érzés ellen, annál intenzívebben tör rád. Ha a kísértés hív téged telefonon, ne próbálj vitatkozni vele. Csak rakd le, és menj, csinálj valami mást!

Beszéljük róla:

  • Hol vagy a leginkább kísérthető? Reptereken? Üzleti utakon? Otthon, amikor egyedül vagy és a gyerekek iskolában? Hétvégén? Ha tévét nézel?
  • Milyen változtatásokat kell tenned az ütemtervedben vagy az életviteledben, hogy minél kevésbé legyél kitéve ezeknek a szituációknak? 

(Rick Warren, Daily Hope, 2013.11.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása