Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Túlságosan elfoglalt vagy?

2013. december 12. 03:00 - eflidi

„Akiknél a tövisek közé esett, azok hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják azt, és nem érlelnek termést.” (Luk 8,14)

busy-life.jpg

Nem halljuk meg Isten hangját, ha folyton mással foglalkozunk – főleg, ha tele van a fejünk aggódással, tervekkel és programokkal. Ha folyton tévézel vagy rádiót hallgatsz, amikor Isten megszólít, akkor nem marad energiád a számára. Ki kell küszöbölni azokat a tényezőket, amelyek elvonják a figyelmedet!

Ezt mondja Jézus a Lukács 8,7-ben: „Némelyik a tövisek közé esett, és amikor vele együtt felnőttek a tövisek is, megfojtották.

A tövises talajt is eredetileg magokkal vetették be, amelyek elkezdtek nőni. De amint a növény elkezdett fejlődni, körénőtt a tövis és kezdte kiszívni a növényből a tápanyagot, ezért az nem volt képes termést hozni.

Így magyarázza ezt Jézus: „Akiknél a tövisek közé esett, azok hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják azt, és nem érlelnek termést.” (Luk 8,14)

Három dolog vonja el a figyelmünket Istenről és szívja el az életerőnket:

Aggodalom: az aggódás egyfajta tövis. Ha túlságosan lekötnek a mindennapi élet problémái és a rád nehezedő nyomás, akkor nehéz lesz hallanod Isten hangját.

Anyagi javak: néha annyira leköt minket, hogy azzal foglalkozzunk, hogyan fizessük ki a számláinkat, hogyan kerüljünk ki az adósságból vagy hogyan kereshetnénk többet! Annyira leköt minket annak a gondja, hogy hogyan élünk meg, hogy közben elfelejtünk élni.

Öröm: nincs semmi gond az örömmel; de Isten azt mondja, hogy amikor túlságosan elfoglal, hogy hajszold az örömöt, akkor nem fogod tudni megvalósítani, amit ő tervezett az életedre.

A töviseket nem kell kapálni, öntözni, nőnek azok maguktól is, nem? Ezek igazából a hanyagság jelei. Ha tövisek vannak a kertünkben vagy az udvarunkon, az azt jelenti, hogy nem gondozzuk eléggé. A lelki élet tövisei azt jelzik, hogy elhanyagoljuk az Istennel töltött időt.

Ha túlságosan elfoglalt vagy, el kell csöndesedned!

 

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a területek az életedben, amelyek elvonják a figyelmedet a lelki növekedéstől?
  • Hogyan küszöbölheted ki ezeket a tényezőket?
  • Mennyi időt töltesz el csendben egy nap? Mennyiben változna az életed, ha nyugodtabban élnél?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása