Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs ember Jézust keresi

2013. december 21. 03:00 - *Agota*

"Hol van az a gyermek, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen? (Máte 2,2a NCV fordítás)

23 bolcsek (10).jpgNézz meg bármilyen karácsonyi jelenetet és biztos fogsz látni legalább egy pár olyan érdekes karaktert, akik nem kifejezetten illenek az istállóba: a bölcsek. Mi már megszoktuk őket, de ha megfigyeled kicsit közelebbről, a bölcsek kilógnak a sorból a csicsás ruhájukkal és különleges ajándékaikkal.

Számomra ők a legelbűvölőbb emberek az egész karácsonyi történetben. Nem sokat tudunk róluk, nem tudjuk, hogy kik, és honnan jöttek. A Biblia mágusoknak hívja őket. A mágusok egyfajta filozófusok, tudósok és csillagászok voltak. Meglehetősen gazdagok és tanultak voltak. És ennyit tudunk róluk igazából.

De tudjuk azt is, hogy bölcsek voltak. Valójában nagyon sokat tanulhatunk a karácsonyi történet során megmutatott bölcsességük által.

Többek között megtanulhatjuk tőlük, hogy keresnünk kell az igazságot. A bölcs emberek nem elégednek meg a találgatásokkal vagy feltevésekkel. Tudni akarják az igazságot Istenről, ismerni akarjak múltjukat és jövőjüket. A napkeleti bölcsek ezt kérdezték: "Hol van az a gyermek, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen?" (Máté 2,2a NCV)

A bölcsek Jézust keresték. A bölcs férfiak és nők ma is Őt keresik. Két fajta ember van a világon, ha az igazságra gondolunk: spekulálók és keresők. A spekulálók találgatják az igazságot, azt hiszik, hogy tudják, hogy milyen Isten.

A spekulálok szeretnek vitatkozni és Istenről beszélni, de csak találgatnak – mert valójában nem is akarják tudni az igazságot, csak beszélni akarnak róla.

Ugyanakkor, Isten szereti azokat, akik időt szánnak az igazság megismerésére. Az igazságra törekvők négy dolgot tesznek:

  • kérdeznek,
  • tanulmányoznak,
  • figyelik, hogy mi történik körülöttük és
  • mindent megtesznek, hogy megtalálják a válaszokat.

Jézust keresik minden erejükkel. Isten szereti a keresőket, ezért nekünk is ezt kell tennünk. A Biblia azt mondja: „De ha keresni fogod ott az Urat, a te Istenedet, megtalálod, ha teljes szívvel, lélekkel keresed.” (5Móz 4,19)

Ha igazán komolyan meg akarod ismerni az igazságot, akkor biztos meg is fogod! Maga Isten fog vezetni.

Beszéljünk róla

  • Miért bölcs dolog Jézust keresni?
  • Ha megnézed az életedet, inkább találgatod vagy keresed az igazságot? Miért?
  • Gondolj egy keresőre a környezetedből, akinek többet tudnál beszélni Jézusról, és akit meg tudnál hívni a gyülekezetedbe. Imádkozz ezért az emberért!

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.14)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.