Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha magadra akarsz találni, koncentrálj Istenre!

2013. augusztus 04. 03:00 - magyarosijulia

„Ha saját magad a legfontosabb számodra, akkor sosem fogsz magadra találni. De ha megfeledkezel magadról és engem fogsz keresni, akkor megtalálod önmagad és engem is.” (Máté 10,39 MSG fordítás)

search_god.jpg

Jézus egy céltudatos ember volt. Ő tudta, hogy mi a célja és azt helyezte előtérbe. Jézus első kijelentése, amit a Bibliában olvashatunk, 12 éves korában hangzott el: Én az én Atyám dolgaival foglalkozom. Már 12 éves korában tudta az élete célját és annak értelmét. Egy dologra összpontosított. Végül, az élete végén, így szólt: „Elvégeztetett.” Ezek egy sikeres élet kezdő és végső szavai.

Azt szeretném, hogy egy sikeres életet élj! Azt szeretném, hogy amikor elérsz az életed végéig, azt mondhasd, hogy „Megcsináltam! Úgy éltem az életem, ahogy Isten akarta. Talán bizonytalanul indultam, de Isten akarata szerint éltem le az életem többi részét. És Isten volt az első.”

Jézus azt mondja a Lukács 12,30-ban, hogy „Csak azok az emberek aggódnak folyton, akik nem ismerik Istent.” (CEV fordítás) Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy amikor aggódsz, úgy viselkedsz, mint egy hitetlen. Az aggodalom tulajdonképpen hitetlenség. Azt árulja el, hogy nem hiszed el, hogy Isten gondot fog viselni rólad. Mintha árva lennél.

Jézus még ezt is mondja a 31. versben: „A ti Atyátok pedig tudja, hogy mire van szükségetek. De tegyétek az Isten munkáját elsőnek, és ráadásul ezek is a tiétek lesznek.” Minden egyéb az életedben - a karriered, a tanulmányaid, a barátaid, a szerelmed, az anyagiak - mind Istentől vannak és mind jók. De ha keresztyén vagy, Isten kerül az első helyre. Minden egyéb csak második lehet. Amikor Isten kerül az első helyre, minden más is központba kerül. Isten segíteni fog.

Beszéltél már olyan emberekkel, akik azt mondták, hogy „Próbálok önmagamra találni”? Ők mind meg kell tudják, hogy sosem fogják megtalálni önmagukat, hacsak nem Máté 10,39 szerint élnek: „Ha saját magad a legfontosabb számodra, akkor sosem fogsz magadra találni. De ha megfeledkezel magadról és engem fogsz keresni, akkor megtalálod önmagad és engem is.” (MSG fordítás)

A mai világ kultúrájával élesen ellentmond a „Céltudatos élet” első mondata: „Nem rólad szól.” A társadalom azt mondja, hogy te vagy a központ. Minden reklám azt hangsúlyozza, hogy minden csak rólad szól: „Csináld a magad módján”, „Mi mindent megteszünk neked”, "Ma megérdemelsz egy kikapcsolódást”, „Elégítsd ki a szomjadat”, „Megérdemled”.

Mégis Isten arra tanít, hogy az egyetlen módja, hogy magadra találj, ha megfeledkezel önmagadról és Istenre összpontosítasz. Akkor nemcsak Istent, de önmagad is megérted és megismered. Ezt jelenti úgy élni, mint Jézus.

Beszéljünk róla:

  • Melyek azok a dolgok, amelyekért aggódsz?
  • Hogyan tükrözik ezek a félelmek a saját önző természetedet, mintsem az Istenbe vetett bizalmadat?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.07.28)

Szólj hozzá!

Minden lehetséges

2013. augusztus 03. 03:00 - Lilla:)

"Minden lehetséges annak, aki hisz." (Márk 9:23)

Hogy úgy élj mint Jézus, élned kell a lehetőségekkel.

Ez az élet hit tényezője: Meglátod az életedben a lehetőségeket, mert hiszel. A Biblia mondja: "az igaz ember a hite által él," "Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt," "Mert minden, ami nem hitből származik, az bűn." "Legyen a ti hitetek szerint!" A Márk 9:23. azt mondja: "Minden lehetséges annak, aki hisz." (NIV)

Hiszem, hogy Jézus követői a leginnovatívabb és legkreatívabb emberek a Földön, mert Istent szolgáljuk, akinek a szavára minden lehetséges. A legszűkebb látókörű emberek pedig azok, akik nem hisznek Istenben. Miért? Mert az ő lehetőségeik korlátozottak a hitetlenségük miatt. Amikor Istenbe veted a hited, akkor kitárul a látóhatárod. Sokkal kreatívabb és innovatívabb lehetsz.

Tudod, mi a legnagyobb bűn? Nem az, amire gondolsz. A legnagyobb bűn a hitetlenség - nem bízni Istenben, aki teremtett téged. Ő teremtett mindent a bolygón. Ő teremtett mindent az univerzumban. Mindened amid van, tőle van. Minden Istentől jön. Nem lenne semmid, még életed sem, ha az nem érte lenne. Miért nem bízol benne?

Amikor hitetlen vagy, az bekorlátozza az életed.

Minél inkább hiszel és bízol Istenben, a lehetőségeid annál határtalanabbak lesznek a családodban, a karrieredben - az életedben.

Hogy éreznél, ha Isten megmutatná neked, mit érhetnél el az életedben ha csak egy kicsivel jobban hinnél benne?

Beszéljetek róla!

- Milyen területen vagy területeken korlátozod Istent a hitetlenséged által?
- Mi kell ahhoz, hogy megváltoztasd az életed?
- Mire vársz?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 07. 27.)

Szólj hozzá!

Mi a probléma a cuccaiddal?

2013. augusztus 02. 03:00 - BélaPéter

"Mi a hasznunk ha az egész világot meg is nyerjük de elveszítjük a saját lelkünket? Érhet-e bármi többet mint a lelkünk?" (Máté 16:26 NLT fordítás)

Az élet egyre csak bonyolódik. És ráadásul egyre több mindent halmozunk fel az életünkben. Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy minél több mindenünk van, annál nehezebb mindenről gondoskodni - minél többet tisztítod őket, annál jobban kell őket óvni, biztosítani és végül javítani.
Hamar eljön az a pillanat amikor ezek a cuccok el kezdenek uralkodni rajtad. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy már most több cuccod van mint a szüleidnek. Vannak olyan iparágak amik még nem is léteztek 50 évvel ezelőtt. Az egyik ilyen a személyes raktárak. Már nincs is elég hely a cuccaidnak a lakásodban, szóval kibérelsz egy raktárat, hogy ott tárolod őket és közben még fizetsz is érte!
Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy az életünk értelme abban merül ki, hogy egyre több mindent gyűjtögessünk. Van olyan autós matrica ami azt mondja, hogy "Akinek a legtöbb játéka van amikor meghal, az nyer." Az igazság azonban az, hogy "Akinek a legtöbb játéka van amikor meghal... az meghal."
Az élet azonban nem a dolgokról szól. Isten nem így alkotott meg minket. Nem az a célunk, hogy állandóan csak gyűjtögessünk!
A minap Twitteren (@rickwarren) ezt az üzenetet küldtem: A Majd ha+Akkor gondolkodás az hazugság: "Majd ha meglesz amit akarok, akkor boldog leszek."
Szóval mi kell még ahhoz, hogy boldog legyél? Máté 16:26-ban azt olvashatjuk, hogy "Mi a hasznunk ha az egész világot meg is nyerjük de elveszítjük a saját lelkünket? Érhet-e bármi többet mint a lelkünk?" (Máté 16:26 NLT fordítás)
Jézus egy nagyon egyszerű életformát mutatott be. Nem látjuk, hogy gyűjtögetne! Az egész életét és energiáját a kapcsolatépítésnek szentelte - azért, mert tudta, hogy ez sokkal fontosabb mint a világ összes cucca.

Beszéljétek meg:

  • Ha valaki megnézné az életedet, akkor mit mondana, hogy mi a fontosabb számodra: a tárgyaid vagy a kapcsolataid?
  • Hogyan kell megváltoztasd a hozzáállásodat a tárgyak iránt, hogy sokkal inkább olyan legyél mint Jézus?
Szólj hozzá!

Használd a fejed!

2013. augusztus 01. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Ne légy szőrszálhasogató, használd a fejed - és a szíved! - hogy megítéld mi a jó és teszteld, ami igazán helyes." János 7:24 MGS fordítás

Jézus nagyszerű ítélőképességgel rendelkezett. Ha olyanok szeretnénk lenni, mint ő, akkor meg kell engednünk a Szentléleknek, hogy megtanítsa ezt is nekünk. Az ítélőképesség azt jelenti, hogy értékelsz dolgokat. Nem csak egyszerűen automatikusan elfogadod, amit más mond neked. Utánajársz annak. Nem befolyásol a közéleti kultúra. Még ha egy talk showban, egy magazin címlapján említik azt a dolgot, vagy mindenki erről beszél, mert most épp ez a menő, akkor is vizsgáld meg.

Tegyél fel ilyen kérdéseket: "Ez az igazság? Ez megegyezik az igazsággal? Hogyan illeszkedik ez bele Isten világnézetébe?"

A Róma 12:2-ben Pál apostol ezt mondja: "Ne váljatok olyanokká, akik jól bele akarnak illeni és alkalmazkodni a kultúrájukhoz, anélkül, hogy gondolkodnának. Ehelyett szegezd a figyelmedet Istenre. ... Könnyedén ismerd fel, hogy mit akar tőled és gyorsan válaszolj rá. (MSG fordítás) Ez egy pillantkép az ítélőképességről, ahogy a te életedben munkálkodik.

A János 7:24-ben Jézus ezt mondja: "Ne légy szőrszálhasogató, használd a fejed - és a szíved! - hogy megítéld mi a jó és teszteld, ami igazán helyes." (MSG fordítás) Ez Jézus tanítása az ítélőképességről. Lényegében nem akarja, hogy szőrszálhasogató légy. Ne legyél megrögzött törvényeskedő, aki úgy éli életét, hogy mindent kritizál. De én elvárom tőled,  hogy használd az eszed és ne csak automatikusan elhidd azt, amit hallasz vagy látsz.

Meg kell tanulnunk megítélni a dolgokat és tudatosan odafigyelni arra, hogy mit engedünk be az elménkbe. Hadd tegyek fel pár kérdést: Mindent elhiszel, amit az újságban olvasol? Mi a helyzet azokkal, amiket a magazinokban látsz, a rádióban hallasz vagy a TV-ben nézel? Mi van a Bibliában? Elhiszed, hogy mindaz, amit Isten mond igaz? 

És itt van az a kérdés, amit olykor saját magamnak teszek fel: Miért töltünk több időt olyan valaminek a hallgatásával, olvasásával vagy nézésével, amiben nem hiszünk, mint azzal, amiben hiszünk?

Ezért van szükségünk arra, hogy az ítélőképességet használva éljünk. A Lukács 11:35-ben a Biblia ezt mondja: "Vigyázz azért, hogy a benned levő világosság sötétséggé ne legyen!"

Beszéljünk róla:

  • Ha ahhoz használod az ítélőképességet, hogy értékeld amit olvasol, hallgatsz és nézel, ez min változtat abban, hogy hogyan töltöd az idődet?
  • Mit gondolsz miért töltünk több időt valaminek a nézésével, olvasásával és hallgatásával, amiben nem hiszünk, mint azzal, amiben hiszünk?

Daily Hope by Rick Warren, 2013.07.25.

Szólj hozzá!

Isten tökéletes szeretete elűzi a félelmet

2013. július 31. 03:00 - magyarosijulia

„Aki bűnt cselekszik, az egyenesen az ördögtől van, mert az ördög az első, aki bűnt cselekedett. De Isten Fia megjelent, hogy megszüntesse az ördög útjait.” (1Jn 3,8 MSG fordítás)

Jézus legyőzte a halált, és ezáltal a sátánt is legyőzte. Tudtad, hogy Ő ezért jött a Földre? A Biblia azt írja az 1János 3,8-ban, hogy „Isten Fia megjelent, hogy megszüntesse az ördög útjait.”

De tulajdonképpen mi is az ördög útja? Először is összezavarja a szívedet: megtölti aggodalommal, bűntudattal, megbántódással, haraggal, félelemmel, zűrzavarral. Azt súgja a füledbe, hogy te értéktelen, haszontalan, reménytelen és céltalan vagy!

Honnan máshonnan jöhetnének ezek a gondolatok? Semmiképp sem Istentől! Sátán felhasználja mindezeket, hogy rabszolgaként tartson. A legnagyobb eszköze, amit felhasznál az életünk megrontásához, az a félelem.

A félelem nem Istentől van. Az 1János 4,18-ban ezt olvassuk: „A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet.” Sőt, a Biblia azt is mondja, hogy „Isten szeretet.” Tehát amikor félsz, az nem Istentől van, mert a szeretetben nincs félelem és Isten szeretet.

Lelkipásztorként megtapasztaltam, hogy legtöbbünk legnagyobb félelme a haláltól való félelem. Sátán felhasználja ezt a félelmet, hogy félrevezessen és befolyásoljon bennünket. De Jézus legyőzte a halált, és elpusztította sátán munkáját. Így, annak ellenére, hogy egy halálesetkor bánkódunk, mégis van reménységünk.

Kesergünk, mert hiányzik az, akit elvesztettünk. Gyászolunk, de tudjuk, hogyha hittek Jézusban, újra fogjuk látni egymást a Mennyországban. Azon a helyen várnak ránk, ahova Isten eredeti terve szerint mindannyian el kell jussunk.

Zsidó 2:14-15-ben ezt írja a Biblia: „Mivel mindezek a fiak és lányok hús és vér, Jézus is hozzájuk hasonlóan hús-vér testben jelent meg, hogy halála által megsemmisítse azt, akinek hatalma volt a halálon, vagyis az ördögöt. Így megszabadította azokat, akik egész életükben rabok voltak, mert féltek a haláltól.” (GW fordítás)

Beszéljünk róla:

  • Mik a félelmeid?
  • Hogyan tudnád jobban betölteni az életedet Isten tökéletes szeretetével, hogy ne maradjon hely a félelmeidnek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.07.24.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása