Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Használd a fejed!

2013. augusztus 01. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Ne légy szőrszálhasogató, használd a fejed - és a szíved! - hogy megítéld mi a jó és teszteld, ami igazán helyes." János 7:24 MGS fordítás

Jézus nagyszerű ítélőképességgel rendelkezett. Ha olyanok szeretnénk lenni, mint ő, akkor meg kell engednünk a Szentléleknek, hogy megtanítsa ezt is nekünk. Az ítélőképesség azt jelenti, hogy értékelsz dolgokat. Nem csak egyszerűen automatikusan elfogadod, amit más mond neked. Utánajársz annak. Nem befolyásol a közéleti kultúra. Még ha egy talk showban, egy magazin címlapján említik azt a dolgot, vagy mindenki erről beszél, mert most épp ez a menő, akkor is vizsgáld meg.

Tegyél fel ilyen kérdéseket: "Ez az igazság? Ez megegyezik az igazsággal? Hogyan illeszkedik ez bele Isten világnézetébe?"

A Róma 12:2-ben Pál apostol ezt mondja: "Ne váljatok olyanokká, akik jól bele akarnak illeni és alkalmazkodni a kultúrájukhoz, anélkül, hogy gondolkodnának. Ehelyett szegezd a figyelmedet Istenre. ... Könnyedén ismerd fel, hogy mit akar tőled és gyorsan válaszolj rá. (MSG fordítás) Ez egy pillantkép az ítélőképességről, ahogy a te életedben munkálkodik.

A János 7:24-ben Jézus ezt mondja: "Ne légy szőrszálhasogató, használd a fejed - és a szíved! - hogy megítéld mi a jó és teszteld, ami igazán helyes." (MSG fordítás) Ez Jézus tanítása az ítélőképességről. Lényegében nem akarja, hogy szőrszálhasogató légy. Ne legyél megrögzött törvényeskedő, aki úgy éli életét, hogy mindent kritizál. De én elvárom tőled,  hogy használd az eszed és ne csak automatikusan elhidd azt, amit hallasz vagy látsz.

Meg kell tanulnunk megítélni a dolgokat és tudatosan odafigyelni arra, hogy mit engedünk be az elménkbe. Hadd tegyek fel pár kérdést: Mindent elhiszel, amit az újságban olvasol? Mi a helyzet azokkal, amiket a magazinokban látsz, a rádióban hallasz vagy a TV-ben nézel? Mi van a Bibliában? Elhiszed, hogy mindaz, amit Isten mond igaz? 

És itt van az a kérdés, amit olykor saját magamnak teszek fel: Miért töltünk több időt olyan valaminek a hallgatásával, olvasásával vagy nézésével, amiben nem hiszünk, mint azzal, amiben hiszünk?

Ezért van szükségünk arra, hogy az ítélőképességet használva éljünk. A Lukács 11:35-ben a Biblia ezt mondja: "Vigyázz azért, hogy a benned levő világosság sötétséggé ne legyen!"

Beszéljünk róla:

  • Ha ahhoz használod az ítélőképességet, hogy értékeld amit olvasol, hallgatsz és nézel, ez min változtat abban, hogy hogyan töltöd az idődet?
  • Mit gondolsz miért töltünk több időt valaminek a nézésével, olvasásával és hallgatásával, amiben nem hiszünk, mint azzal, amiben hiszünk?

Daily Hope by Rick Warren, 2013.07.25.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása