Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi alapján becsüld magad

2013. szeptember 22. 03:00 - FHanna

 "Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt „kiválasztott és drága”. (1 Péter 2:4)

Isten nem csak elfogad téged, hanem értékesnek is tart.

Mennyit érsz? Most nem a nettó értékedről beszélek, hanem a személyed értékéről. Soha ne keverd az értékeidet a személyes értékeddel. Lehetsz szegény vagy gazdag, de ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire értékes ember vagy.

Két dolog határozza meg valaminek az értékét az életben:

1. Az érték az, amit valaki hajlandó kifizetni valamiért
2. Az értékét az határozza meg valaminek, hogy ki birtokolta korábban.

Erre a kettőre alapozva, te mennyit érsz? Kérdezd meg magadtól, "Ki uralja az én életem?" és azt, "Mit fizettek értem?". Az 1 Korinthus 7:23-ban azt olvassuk, "Krisztus vett meg titeket és fizetett értetek, tehát hozzá tartoztok! (LB fordítás)"

Istenhez tartozol és Jézus az életével fizetett érted. A kereszt bizonyítja, mennyire értékes vagy.

Soha senki nem fizetett még nagyobb váltságdíjat semmiért mint amit Isten fizetett érted! Elfogadásra méltó és értékes vagy.

Péter egy épület példájával illusztrálja az értékünket. Isten építi ezt a házat, ami a gyülekezetre utal, Isten családjára, és te is egy építőköve vagy. "Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt „kiválasztott és drága”. (1 Péter 2:4) Jézus az élő kő. Ő tökéletes volt, de voltak, akik elutasították. Néhányan talán azt gondoljátok, "Ha tökéletes lennék, elfogadnának az emberek." Nem! Jézus tökéletes volt, mégsem fogadta el mindenki. De mégis, "Isten előtt kiválasztott és drága”.

Isten építi a gyülekezetét, de az nem templomokban és épületekben van. Isten az emberekben él és te vagy az ő lelki háza. Péter azt mondja, te is egy élő kő vagy. Mikor átadod az életed Krisztusnak, akkor egy építőkővé leszel az ő tervében.

Beszéljetek róla:

  • Miben változtat a magadhoz és más hívőkhöz való hozzáállásodban az, hogy megérted a keresztények értékét?
  • Mi a bizonyíték az életedben, hogy te megragadtad a Jézus Krisztus váltságdíjából eredő szabadságot?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.15.)

Szólj hozzá!

Isten elfogadott

2013. szeptember 21. 03:00 - mirjam07

„Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.” (1 Péter 2:9)

Életünk nagy része azzal telik el, hogy megpróbálunk megfelelni másoknak. Meg akarunk felelni szüleinknek, kortársainknak, embereknek, akik tisztelnek minket, és olyanoknak, akik irigykednek ránk. A vágy, hogy elfogadjanak minket, arra ösztönöz, hogy megtegyünk bármit. Meghatározza, milyen ruhát hordjunk, milyen autót vezessünk, milyen házat vásároljunk, még azt is, milyen életpályát válasszunk.

Egyetértesz azokkal az emberekkel, akik bármilyen őrültségre képesek azért, hogy elfogadják őket? Emlékszel, gyerekként nagyon szeretted volna hogy elfogadjanak és hogy valaki azt mondja neked: „Merd megtenni!”, és te megcsináltál bármilyen őrültséget. Megtetted, mert arra vágytál, hogy biztonságban érezd magad. Emlékszel, mikor gyerekként sportoltatok valamit, és a csapattagokat választva milyen nagyszerű érzés volt, amikor beválogattak a legjobb játékosok közé? És emlékszel olyan esetre is, amikor már csak ketten vagy hárman voltatok, és téged még senki sem választott ki?

Szeretjük azt az érzést, amikor kiválasztottak vagyunk.

Kiválasztva lenni óriási érzés az önbecsülésünknek. Az 1 Péter 4:9 azt mondja: „választott nemzetség vagytok”. Ennek kellene emelnie az önbizalmadat. Krisztus elfogad téged – nem annak alapján, amit elértél, amiért megdolgoztál, vagy amit megérdemelsz. Csak egyszerűen ezt mondja: „téged választottalak”.

Befogadhatod Jézust az életedbe, de tisztában vagy azzal, hogy Krisztus is elfogadott téged? Nem kell kiérdemeld és nem kell bizonyítanod magadat.

„Ha apám, anyám elhagyna is, az Úr magához fogad engem’’ (Zsoltárok 27:10). A tény az, hogy vannak közöttetek olyanok, akik sohasem tudtak örömet okozni a szüleiknek. Mindegy mit csináltatok, az sohasem volt elég jó. Ha hármast kaptál, ők négyest akartak. Ha négyest kaptál, ötöst akartak. Ha meg ötöst kaptál, akkor meg csillagos ötöst vártak.

A tragédia az, hogy közületek néhányan még mindig megpróbáljátok önmagatokat elfogadtatni a szüleikkel. Még mindig próbálkoztok megfelelni nekik, de minden bizonnyal most már nem is fogjátok elérni ezt, mert ez az ő problémájuk. A jó hír az, hogy neked nincs is szükséged erre, hogy boldog legyél. Több mint 6 milliárd ember van a Földön. És ha két ember téged nem kedvel, miért törődsz vele? Mint Isten családjának tagja Isten már elfogadott!

Beszéljünk róla:

  • Milyen alapokon áll az önbecsülésed?
  • Milyen hatással van az rád fizikailag, hogy mások elfogadnak-e téged? És érzelmileg illetve lelkileg?
Szólj hozzá!

A bántalmazás járvány: Ne legyünk tovább csendben!

2013. szeptember 20. 03:00 - Á. Bözse

"Ezt határoztam: vigyázok szavaimra, hogy ne vétkezzem nyelvemmel, megzabolázom számat, ha gonosz ember kerül elém. Néma voltam, szótalan, hallgattam, de ez nem volt jó, fájdalmam kiújult. Szívem fölhevült bennem, míg sóhajtoztam, lángra lobbantam, nyelvemmel beszélni kezdtem: Add tudtomra, Uram, életem végét, meddig tart napjaim sora, hadd tudjam meg, milyen mulandó vagyok!" (Zsoltárok 39:2-4)

550px-Tell-a-Friend-You-Can't-Talk-Long-on-the-Phone-Step-1.jpg

Az első lépés ahhoz, hogy megszabadulj a bántalmazástól – akár szexuális, akár fizikai, akár szóbeli akár érzelmi bántalmazásról beszélünk – az, ha megosztod valakivel, aki segíteni tud neked a kiszabadulásban.

Jézus azt mondja a János 8:32-ben "Az igazság szabaddá tesz titeket". A szabadság akkor jön, amikor nyitsz és bevallod a fájdalmad valaki másnak.

Egy 10 országban végzett tanulmány készítése során kiderült, hogy a társuk által bántalmazott nők 55-95 százaléka soha nem mondta el senkinek, ami történt, a férfiak pedig még kevésbé képesek beszélni a bántalmazásukról, vagy segítséget kérni.

A bántalmazást gyakran hívják csendes járványnak, mert ez az, ami mindenki számára nyilvánvaló és amiről mégsem akar senki sem beszélni. Az emberek csendben szenvednek.

Ha a Bibliában valaki megértette a bántalmazást, akkor az Dávid király volt. Ő volt az a király, aki a legtöbb zsoltárt írta, és aki az élete jókora részét a bántalmazással való megbirkózással töltöttem, mert voltak emberek, akik fájdalmat akartak neki okozni, meg akarták ölni, bántalmazni, rágalmazni akarták és nevetségessé akarták tenni – melyek mind a bántalmazás különböző fajtái.

Több, mint száz zsoltárban, Dávid kifejezi a fájdalmát, a frusztrációját és a haragját az ellenségeivel szemben. Az "ellenségek" szót egyes fordítások szerint majdnem 100-szor használja. Az egész életét elhalmozó bántalmazásról beszél.

De egy dolgot Dávid megtanít nekünk: Ne tartsd magadban! A Zsoltárok 39:2-4-ben Dávid elmagyarázza, mi történt, amikor magában próbálta tartani a küzdelmeit: "Ezt határoztam: vigyázok szavaimra, hogy ne vétkezzem nyelvemmel, megzabolázom számat, ha gonosz ember kerül elém. Néma voltam, szótalan, hallgattam, de ez nem volt jó, fájdalmam kiújult. Szívem fölhevült bennem, míg sóhajtoztam, lángra lobbantam, nyelvemmel beszélni kezdtem: Add tudtomra, Uram, életem végét, meddig tart napjaim sora, hadd tudjam meg, milyen mulandó vagyok!"

Ez egy klasszikus válasz a bántalmazásra. Dávid félt hogy beszéljen a bántalmazói jelenlétében, de a hallgatása csak rosszabbá tette a dolgokat: "Vigyázok szavaimra, hogy ne vétkezzem nyelvemmel, megzabolázom számat, ha gonosz ember kerül elém. Néma voltam, szótalan, hallgattam, de ez nem volt jó, fájdalmam kiújult."

Ha ezt tapasztalod most, hogy szeretném, ha tudnád, hogy Isten törődik veled. Én törődöm veled. És van remény. Nem kell, hogy a fájdalom, a szorongás és a félelem körforgásában maradj.

De először is, abba kell hagynod a hallgatást. Beszélned kell, és elmondanod valakinek, akiben megbízol. Napfényre kell hoznod, hogy Isten megkezdhesse a gyógyítás folyamatát.

Beszéljünk róla:

  • Mik a jelei az érzelmi bántalmazásnak? Hogyan tudsz segíteni a annak barátodnak, aki szenved?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz a bántalmazott embereknek elfogadni Isten szeretetét?

Daily Hope by Rick Warren (2013.09.13)

Szólj hozzá!

A házasság nem teremt problémákat, csak feltárja azokat

2013. szeptember 19. 03:00 - Habakuk

"Végső soron az emberek sokkal jobban értékelik az őszinte kritikát, mint a hízelgést."

(Péld 28,23 NLT fordítás)

break_up_advice.jpg

Ha egy olyan kapcsolatban vagy, ami tudod, hogy nem visz sehova, ne folytasd többé. „De hát nem lesz senkim, akivel kimenjek péntek este” - gondolod. Egy rossz házasság százszor rosszabb mint az, hogy nincs kivel kimenni péntek este. Minél több ideig vagy egy kapcsolatban, annál nehezebb kiszállni belőle.

A Péld 28,23 ezt írja: "Végső soron az emberek sokkal jobban értékelik az őszinte kritikát, mint a hízelgést."

Gyorsan gondolkodj el ezen az emberen és bizonyosodj meg, hogy érzelmileg egészséges. Ne félj feltenni olyan kérdéseket neki mint: ’’Van benned fékezhetetlen harag?, ”Beszélhetünk rólam?” vagy „Kifizeted te a számlát?”

Függetlenül a partnered érzelmi állapotától, szükséged van arra, hogy te magad kapcsolatban legyél Jézus Krisztussal. Ha még ezt nem tetted meg, itt kell elkezdened. Szükséged van arra hogy lelkileg kapcsolódj Istenhez.

Ezután szeretném ha elköteleznéd magad az Isten mércéje szerinti életre, és ne engedd hogy a tengernyi érzelem elsodorjon, és végül rosszul dönts. Lehet, hogy egy bizonyos helyzetben pillangókat fogsz érezni a hasadban és beleszeretsz a szerelem gondolatába, de ne hozz rossz döntést!

Ne randizz addig, amíg az lelki sebeid be nem gyógyulnak, vagy várj legalább addig amíg a gyógyulás folyamata elkezdődik. Szabadulj meg a keserűségtől, a haragodtól és a terhedtől.

Emlékszem, hogy sok évvel ezelőtt összeadtam egy párt a Saddleback-i gyülekezetben. Öt évvel később meghívtuk őket ebédre. A nő elmesélte, hogy: ’’Amikor az oltár felé sétáltam a fehér ruhámban, fogalmam sem volt arról, hogy egy érzelmi szeméttel teli táskát hordozok a hátamon, és ezt a sok szemetet mind belevittem a házasságomba.’’

Barátaim, a házasság nem teremt problémákat, csak felderíti őket. Le kell számolnod ezekkel, mielőtt megházasodsz, hogy egy boldogabb, Istenhez hűségesebb, és egy még teljesebb házasságod legyen. Így mély békességed lesz a személyes, a nemi és a lelki életedben és a kapcsolataidban. Ez az az egység, amely az Istennel való kapcsolatból, az életcélodból és az elhívásodból származik.

Beszéljünk róla:

  • Milyen változások szükségesek a te kapcsolatodban?
  • Melyek a legnehezebb kérdések amelyeket fel kell tenned a kapcsolatodban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.12)

Szólj hozzá!

Az érzelmileg egészséges keresztények hasonló társat keresnek

2013. szeptember 18. 03:00 - zsófi68

"Az igazak gondosan válogatják meg barátaikat." (Péld 12,26a NIV fordítás)

Ha a tökéletes feleséget vagy a tökéletes férjet keresed, nem fogod megtalálni. Elmondom miért: mert mindannyian sérültek vagyunk. Ez rendben is van, mert Isten még így is szeret. De meg kell értsd, hogy bárki is lesz a házastársad, sérült lesz.

Mindenki sérült, de vannak, akik sokkal inkább, mint mások. És őket kerülni kell párválasztáskor, bármennyire is jóképűek, gazdagok vagy szépek. Ki kell ismerni, hogy leendő párod mennyire egészséges érzelmileg, mielőtt hosszú távú kapcsolatra lépsz vele.

Miért mondom mindezt? Több tanulmány is kimutatta, hogy a válások 80 százalékának az az oka, hogy az egyik vagy mindkét fél érzelmileg nem egészséges.

Íme egy gyakorlati lista azokról a tényezőkről, amik a lelki egészséget biztosítják. Ez nem az én véleményem, ez az, amit Isten mond, hogy kerülni kell.

Bárki is lesz a házastársad, nem szabad, hogy fékezhetetlen haragot tápláljon magában. "Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel." (Péld 22,24) Tudod miért? Mert a fékezhetetlen harag mély bizonytalanságot és alacsony önértékelést rejt.

Bárki is lesz a házastársad, nem lehet függőségek rabja. "Ne barátkozz olyanokkal, akik túl sok bort isznak vagy megtömik magukat étellel. (Péld 23,20 TEV fordítás) Itt csak két dolog kerül említésre, az étel és az alkohol, de ezerfajta módja van a függőségnek.

Bárki is lesz a házastársad, ne tartogasson magában keserűséget. A keserűség olyan, mint a méreg - élve emészt fel. Bármi is az, amiért neheztelsz, hasonlítani fogsz hozzá. Hogy megszabadulj a keserűségtől, le kell dobnod magadról. A Biblia ezt így fogalmazza meg a Zsid 12,15-ben: "Vigyázzatok, nehogy hátat fordítsatok Istennek. Senkit se hagyjatok keserű növénnyé válni, amelyik felnő és sok kárt okoz a mérgével." (GNT fordítás)

Bárki is lesz a házastársad, nem szabad önzőnek lennie. Miért? A Péld 28,25 írja: "Az önzőség csak bajt okoz." Ezért a házassági viták legnyomósabb oka egyszerűen az önzőség.

Bárki is lesz a házastársad, nem szabad kapzsinak lennie. A Péld 15,27 szerint „A kapzsiság az egész családnak nyomorúságot okoz." (NLT fordítás). Ha házastársad kapzsi, egész életedre adóssorba kerülsz.

Bárki is lesz a házastársad, nagylelkű és kedves legyen. "Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül." (Péld 11,25) és "Önmagával tesz jót a szeretet embere, a kegyetlen pedig saját magának árt." (Péld 11,17)

Bárki is lesz a házastársad, igazat kell mondania. A Péld 20,7-ben ez áll: "A becsületes ember a feddhetetlenségre alapozza életét, és halála után is áldottak lesznek gyermekei." (GWT fordítás) A szeretet bizalmon alapul, a bizalom pedig az igazságon. Ha nem mondasz igazat, nem lehet bízni benned, és ha nem lehet bízni benned, hogyan lehessen szeretni téged?

Azt gondolhatod: "Ez aztán hosszú lista, Rick. Nem vagyok biztos benne, hogy találok bárkit is, aki megfelel mindennek." Valóban? Én találtam. És te is találhatsz.

Mikor Kay és én összeházasodtunk, Leonard Ravenhill, az előző generáció nagyszerű prédikátora, küldött egy üdvözlő kártyát. Sosem felejtem el, mi állt rajta: "Isten mindig a legjobbat nyújtja azoknak, akik Őrá hagyják a választást." Isten legjobbját akartam, és meg is kaptam.

Beszéljünk róla

  • Mik azok a további lelki egészséget biztosító tényezők, amiket Isten szeretne, hogy figyelembe vegyél leendő társadban?
  • Hogyan okozhat az önzőség viszályt egy kapcsolatban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.11)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása