Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Maradjatok összeköttetésben, hogy gyümölcsöt teremjetek

2013. szeptember 29. 03:00 - EZsolti

Maradjatok összeköttetésben, hogy gyümölcsöt teremjetek!

"Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem." (Jn 15,4)

Mielőtt Jézus a keresztre ment, azt mondta a követőinek: "Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem."

Jézus azt mondja, hogy lelkileg kapcsolatban lenni olyan, mint kötődni a szőllőtőhöz. Nem lehetsz gyümölcsöt termő az életedben, ha egymagad vagy. Kapcsolatban kell maradnod.

A növények esetében egy leválasztott ág, nem teremhet gyümölcsöt. Ha nem csak támogatásod nincs, nem csak megszületsz és meghalsz, de még csak nem is termékeny az életed, ha nincs lelki összeköttetésed.

Minden tavasszal sok zöldséget és gyümölcsöt termesztek. Ha levágok egy ágat azon nem term paradicsom vagy más egyéb. Összeköttetésben kell maradni, hogy gyümölcsöt teremjenek.

Milyen fajta gyümölcsöt teremnél, ha kapcsolatban lennél Krisztus testével? "A Lélek gyümölcse pedig: szerete, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás" (Gal 5, 22-23a)

Nem tudok rólad semmit, de szeretnék jobban szeretni. Szeretnék örömtelibb lenni. Szeretnék nagyobb békében élni, mindegy, hogy mi történik a gazdaságban. Szeretnék kedvesebb lenni azokhoz az emberekhez, akik jelentenek nekem valamit. Szeretnék jó ember lenni. Szeretnék hűséges és nem hűtlen lenni. Meg akarom tartani az ígéreteimet.
Szeretnék szelíden viselkedni azokkal, akik durván bánnak velem. Szeretnék önmegtartóztatóbb lenni.

Ezeket a lélek gyümölcseinek nevezik, és ez a bizonyíték a lelki összeköttetésre. Ha nem látod magad növekedni ezekben, találd ki miért van ez így! Ez arra utal, hogy nincs lelki kapcsolatod.

Jézus azt mondja vessző, hogy ez nagyon fontos. Nem csak a támogatás szükséges, mint egy építkezésnél, és nem csak az éltető vér kell, hogy egy testben élj. Ő azt mondja, nem lesz gyümölcsöt termő az életed, ha egy magad vagy. Összeköttetésben kell maradnod.

Beszéljünk róla:
- Mi a bizonyítéka az életedben annak, hogy gyümölcsöt teremsz?
- Milyen "gyümölcsökben" van szükséged növekedésre? Hogy tudod ezt elérni?
- Mik tanúskodnak az életedben arról, hogy Krisztus testéhez tartozol?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 29.)

Szólj hozzá!

Légy önmagad!

2013. szeptember 29. 03:00 - mintyovanviki

Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó lánya fiának mondják. Mert inkább választotta az Isten népével együtt való sanyargatást,  mint a bűn ideig-óráig való gyönyörűségét...   (Zsid 12:24-25)

showcase2.jpg


Légy önmagad, és ne próbálj meg valaki más lenni. Isten céllal alkotott meg Téged, terve van veled. Senki más nem lehet olyan, mint Te, csak TE.

Mózesnek már élete nagyon korai szakaszában szembe kellett néznie ezzel. Egyiptomban a zsidó fiúgyermekek halálra voltak ítélve, így édesanyja egy kis mózeskosárban a Nílus vízére tette.Történt, hogy a fáraó lánya éppen fürdött a folyóban és megtalálta a kis Mózest. Bevitte a palotába és saját fiaként nevelte fel.

Mózesnek önazonosság-válsága volt. Zsidónak született, de egyiptomiként nevelkedett. Meg kellett, hogy kérdezze magától élete egy pontján: „Ki vagyok Én?” Az erre a kérdésre adott válasza nagyon fontos volt, mert döntően befolyásolta élete hátralévő részét. Egyenes út vezetett számára ahhoz, hogy fáraó legyen. Ha azt mondja, „egyiptomi vagyok ”, és letagadja a származását, könnyű élet vár rá, kiemelkedő karriert futhat be, hírnév és szerencse kíséri egész életét.

Ha azt mondja, zsidónak született, akkor megalázzák, elűzik a palotából, és a rabszolgák között éli le élete hátralévő részét.

Mózes azonban látta, hogy a saját népe rabszolga, akikkel rosszul bánnak, és nem tudott hallgatni. A szilárd jellem és tisztesség embere volt, és nem tudta elnyomni a lelkiismeretét. Hozott egy döntést, ami életének a következő 80 évébe került.

A Zsidókhoz írt levél 11:24 verse ezt mondja: „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó lánya fiának mondják.” A „tiltakozott” szó az eredeti görög szövegben azt jelenti, hogy elutasítani, visszautasítani, teljesen megtagadni. Mózes eldobta az ígéretes egyiptomi karriert, és ezzel visszautasította azt, hogy hazugságban éljen. Ehelyett azt akarta cselekedni, amire Isten teremtette.

Van valami felszabadító abban, ha önmagunk vagyunk. A leggyorsabb út egy fekélyhez viszont az, ha mások próbálunk lenni, mint akik valójában vagyunk. Ha eredményes életet akarsz élni, csak lazíts és légy önmagad!

Beszéljünk róla:

  • Milyen különbséget tapasztalsz lelkileg, érzelmileg vagy a másokhoz való viszonyodban, ha nem próbálsz meg más lenni, csak önmagad?
  • Azok közül a körülmények közül, amelyek arra kényszerítenek, hogy ne önmagad legyél, melyeket kellene megváltoztatni az életedben?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 22.)

Szólj hozzá!

Szívből szeresd az embereket!

2013. szeptember 28. 03:00 - magyarosijulia

„Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket.” (Fil 1,7a)

hands.jpg

Rájöttem, ha nem érzek szeretetet a szívemben az emberek iránt, akkor az idegeimre mennek. Ha nem érzünk szeretetet a szívünkben a gyermekeink iránt, akkor az idegeinkre mennek, és ha nem érzünk szeretetet a szívünkben a házastársunk iránt, akkor ő is az idegeinkre megy.

A legfőbb oka annak, hogy annyi házasság tönkremegy az, hogy a párok értelmükkel viszonyulnak egymáshoz és nem a szívükkel. Amikor a feleséged azt mondja, hogy rossz kedvűnek érzi magát, hallgasd meg, mert ez a helyes viszonyulás. Amikor a férjed azt mondja, hogy szerinte valamit másképp kellene csinálni, akkor figyelj rá és hallgasd meg.

A szívből jövő szeretet akkor kezdődik, amikor megérted, hogy a másik miért érez úgy, ahogy. Kérdezz, azután pedig hallgasd meg a másikat. Hallgasd meg a fájdalmait, keresd meg a problémát és értsd meg, hogy mi miatt viselkedik a társad úgy, ahogy. Meg kell értened a hozzád legközelebb álló emberek érzéseit és viselkedését. Ha igazán érdekel valaki, ezeket fontos tudni a másikról.

Hogyan tudunk olyan embereket szeretni, akik még akkor is csak nehezen szerethetőek, ha megértjük őket? „Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével.” (Fil 1,8) Az ógörög nyelvben a „szeretet” szó a belső szerveket is jelenti. A görög világban azt hitték, hogy az érzelmek gyökere a gyomorban, a májban és a belső szervekben van.

Pál apostol azt mondja, hogy „a bensőmben érzem a szeretetet irántatok.” Ez nem egy természetes szeretet, hanem egy természetfeletti szeretet. Ezért mondja Pál, hogy ez nem tőle van, hanem Jézus Krisztustól kapta ezt a szeretetet. Az emberi szeretet elfogy, kiapad és elhal. Az egyetlen szeretet, amely a fájdalmak, a megpróbáltatások és a nehéz körülmények ellenére is kitart, az Isten szeretete - Jézus Krisztus szeretete.

Tehát hogyan lehet megszerezni ezt a bensőnkből jövő szeretetet? „Szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.” (Róm 5,5) Isten szeretete nem olyasvalami, amit mi hozunk létre vagy mi teremtünk meg. Ez a szeretet a bennünk lakó Szent Lélek által árad ki bennünk, hogyha ezt naponta engedjük.

Beszéljünk róla:

Ezen a héten tedd szokásoddá, hogy teljes figyelmedet odaszenteled az embereknek - tegyél fel nekik őszinte kérdéseket és mutass őszinte érdeklődést irántuk. Hogyan reagálnak az emberek erre?

  • Ki felé kell kimutatnod ma Isten természetfeletti szeretetét?
  • Hogyan tapasztalod Isten szeretetét átáradni másokra, ha jobban odafigyelsz a benned munkálkodó Szent Lélekre?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 21.)

Szólj hozzá!

Ne vedd magadra

2013. szeptember 27. 03:00 - angie.keyr

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket. Példabeszédek 19:11


Timing.jpg

Amikor olyan emberekkel van dolgod, akik gorombák és sértőek, tovább kell nézned a viselkedésen és meg kell látnod mögötte a fájdalmat. Mert minden tettünknek megvan az oka. Amikor az emberek bántják a másikat, az azért van, mert ők maguk is szenvednek belül. A lelkileg sérült emberek bántanak másokat.

Minél többet értesz meg a másik ember hátteréből, annál több kegyelmet mutatsz nekik. Gondolj azokra az emberekre, akikkel a legnehezebb foglalkoznod, és akik a leginkább sértőek - valószínűleg semmit sem tudsz a hátterükről. Esélyt sem adsz nekik. Nem tudod, de lehet, hogy molesztálták őket. Lehet, hogy elvesztették a szüleiket. Az is lehet, hogy három házasságon vannak túl és a férjük otthagyta őket. Nem tudod a történetüket, szóval nem fordulsz feléjük kegyelemmel.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 19:11-ben "Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." Ha bölcs vagy, nem fogsz megsértődni. Miért? Mert a bölcsesség türelmet ad. Amikor megérted valakinek a hátterét, megérted a súlyt, ami ránehezedik - és így könnyebb kegyelemmel fordulnod felé. Ez ad neked türelmet, hogy elnézd a sértéseket.

Amiről itt beszélek, az valódi szeretet. Történetesen a Biblia azt mondja, hogy az érett szeretet következménye, ha valaki nem veszi fe mások sértéseit. Ez megmutatja mennyi szeretet van a szívedben. Minél több szeretet van a szívedben, annál nehezebben lehet megsérteni téged.

Minél kevesebb szeretet van a szívedben, annál kevésbé érzed magad biztonságban, és annál könnyebb megbántani téged. A Biblia azt mondja a Példabeszédek 10:12-ben "minden hűtlenséget eltakar a szeretet.". Minél inkább telve vagyok szeretettel, annál kevésbé bosszant fel, ha követelődző, lekezelő, kifogásoló, stb vagy velem szemben.

Szóval az első lépés az ilyen emberek felé ez: Visszautasítom, hogy megsértődöm és hogy személyesen magamra veszem a sértést!

Beszéljetek róla:

  • Kik azok az emberek, akikkel a legnehezebb foglalkoznod, akik a leginkább bosszantanak?
  • Mit tudsz megismerni az életükből ezen a héten, ami segít, hogy megértsd a fájdalmukat, és segít, hogy kegyelemmel fordulj feléjük?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.20)

Szólj hozzá!

Hitelesség vagy népszerűség?

2013. szeptember 26. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében." Lukács 9:26

Egy napon majd számot kell adnod az életedről Isten előtt. Ha ezt észben tartod és az effajta hosszú távú gondolkodásra rendezkedsz be, az meg fogja változtatni amit mondasz, teszel és hogy kit próbálsz lenyűgözni. Ez az emberek előtti megfelelési kényszer ellenszere.

Amikor ennyire előre tekintesz és rájössz, hogy minden egyes ma kimondott szóról számot kell adnod, azt fogod kérdezni magadtól: "Istennek akarok csalódást okozni azzal, amit mondtam vagy tettem, vagy ennek az embernek akarok csalódást okozni azzal amit mondtam vagy tettem?"

Ezt jól ismerem, mert sok TV interjút adtam. Ezekben a műsorokban a lehető legkeményebb kérdéseket teszik fel nekem. Közszemlére akarnak tenni, és mivel hiszek egy bizonyos dologban, egy ostobának vagy bigott embernek akarnak beállítani. Szándékosan el akarják érni, hogy hátat fordítsak annak, amit a Biblia mond.

Amikor részt veszek ezeken az interjúkon, az emberi természetem azt szeretné, hogy kedveljék, csakúgy mint a tied. Az emberi természetem megalkuvást keres, eltérít, el akar hajolni és ki akarja hagyni az igazságot. Hallottam amint ugyanazokat a kérdéseket másoktól kérdezik a tv-ben és ők azt válaszolják: "Ezt meghagyom Istennek" vagy "Ezt mindenki döntse el magának". Erre van egy kifejezés: megfutamodás! Az ilyen válaszok politikailag korrekt, embereknek tetszeni vágyó megfutamodások. Ezek az emberek nem állnak ki az igazságért.

Az ilyen pillanatokban, amikor olyan választ tudnék adni, ami politikailag korrekt, nem bántó, de hazugság lenne, a következő igazságokra emlékezem:

Először is: visszaemlékezem arra, amit Jézus Krisztus tett értem a kereszten. Ő nem tagadott meg engem. Nem fordított hátat nekem. Meghalt a bűneimért. Az életemmel tartozom neki. Megalkotott. Megmentett. Megbocsájtott. A Mennybe visz magával. Nem fogom megtagadni Őt.

Másodszor: emlékeztetem magamat arra, hogy egy napon Istennek fogok számot adni. És ezen a ponton Isten azt fogja kérdezni: "Mit mondtál abban az interjúban? Mit mondtál azon a munkahelyi beszélgetésen? Mit mondtál a barátaidnak az iskolában?" Emlékeztetem magam hogy a hitelesség fontosabb mint a népszerűség. És én nem fogom feladni a hitelességemet.

Végezetül, elmondom az igazságot és hadd hulljon a vakolat.

A Biblia azt mondja a Lukács 9:26-ban: "Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében."

Beszéljünk róla:

  • Milyen fajta szavak azok, amelyekről majdnem biztosan tudod, hogy nem tetszene Istennek ha kimondanád?
  • Hogyan tudnál megváltoztatni egy helyzetet úgy, hogy sokkal inkább tiszteld a szavaiddal Istent?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása