Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A keserűség állandóvá teszi a magányt

2013. november 10. 03:00 - FodorImi

„Első alkalommal, mikor bíróság elé vittek, senki sem jött velem. Mindenki cserbenhagyott. Ne legyen ez felróva nekik!”
(2 Timótheus 4:16 – NLT fordítás)

Bitterness4.jpg

A Biblia útmutatást ad, mit kell tennünk, mikor a magányosság időszakán megyünk át. Ezt illusztrálja Pál életében 2 Timótheus 4, mikor börtönben volt és várta a kivégzését.

Azt mondja Pál a 2 Timótheus 4:16-ban: „Első alkalommal, mikor bíróság elé vittek, senki sem jött velem. Mindenki cserbenhagyott. Ne legyen ez felróva nekik!” (NLT)

Pál, Jézus után a legnagyobb keresztény, vád alatt volt Rómában, és nem volt egyetlen személy sem, aki előállt volna, hogy megvédje. Senki sem. Teljesen magára maradt. Senki nem lépett előre, hogy ezt mondja: „Ez egy jó fiú, teljesen rendben van!” Pál mégsem mondta: „Ezek a semmirekellők – azok után, amit éveken át tettem értük!” Helyette ezt mondta: „Ne legyen ez felróva nekik.” Más szavakkal, nem engedte magának, hogy megkeseredjen. Mert a keserűség a magányt mindig még rosszabbá teszi.

Mikor magányosnak érzed magad, arra van szükséged, hogy a legkisebbre csökkentsd a sérülésed. Az kell, hogy háttérbe szorítsd, kicsivé tedd a magányt és felemeld, naggyá tedd az imádkozást. Ne hozd elő újra és újra a magányt a gondolataidba. Ha ezt teszed, akkor az egyre nagyobb és nagyobb lesz, végül már nem tudod ellenőrzésed alatt tartani. Az elutasítás sértődötté tesz, mert a keserűség felemészt.

A keserűség és a magány együtt járnak, mert egy körfolyamatot alkotnak. Magányossá válsz. Aztán elkezded rosszul érezni magad miatta, és szánalmas alak leszel. Keserűvé válsz, a keserűség még magányosabbá tesz, amitől még keserűbbé válsz. Hamarosan egy megterhelt szívű, depressziós személy leszel, akit senki nem tud megközelíteni.

Senki sem akar egy keserű személy körül lenni. Senki sem akar egy cinikus ember körül lenni. Senki sem akar egy goromba, dühös ember körül lenni.

A keserűséged csak állandósítja a magányodat. Ezért, mikor a magányosság időszakán mégy át, minimalizálnod kell a sérüléseidet. Ne építs falat magad köré!

Beszéljetek róla:

  • Mi a természetes reakciód a magányosságra?
  • Kik azok az emberek az életedben, akiket elérhetsz, mikor magányos vagy?
Szólj hozzá!
Címkék: magány

Használd ki az egyedüllét idejét

2013. november 09. 03:00 - FHanna

"Köpenyemet, amelyet Tróászban Karposznál hagytam, hozd el, amikor jössz; hozd el a könyveket is, de főként a pergameneket." 2 Timóteus 4:13

Mit teszel mikor az egyedüllét időszakát éled meg? A választ illusztrálja Pál élete a 2 Timóteus 4-ben, mikor börtönben volt és várja a kivégzését. Mikor egyedül vagy, ki kell használnod az idődet. Ez azt jelenti, hogy kihozod a legjobbat egy rossz helyzetből. Állj ellen a kísértésnek, hogy ne tegyél semmit. Csinálj valamit, bármit. Próbálj kreatív módokat kitalálni, amivel kihasználhatod az időszakot, mikor egyedül vagy.
Pál írt Timóteusnak a börtönből és azt mondta neki, "Köpenyemet, amelyet Tróászban Karposznál hagytam, hozd el, amikor jössz; hozd el a könyveket is, de főként a pergameneket." Az egyedüllét idején hatékonynak és ügyesnek kell lenned. Bár Pál egyedül volt, mégse sajnáltatta magát. Nem panaszkodott vagy adta fel. Ez Pál, a legnagyobb keresztény, aki Jézus mellett élt, aki ezreket nyert meg Istennek és teljesen egyedül maradt utolsó napjaira. Mit tesz? Kihozza a helyzetből a legjobbat. Kihasználja az idejét. 2 dolgot mond:
1. "Hozd el a kabátomat." A római börtönök nyirkosak, sötétek és hidegek voltak. Megtette a legtöbbet, amit tudott, hogy figyeljen magára. Igaz az emberiségre, hogy mikor egyedül vagyunk és lehangoltak, nem igazán figyelünk magunkra - se fizikailag, se máshogy. Nem csinálunk semmit. Nem pihenünk jól. Nem eszünk helyesen. Pál odafigyelt magára. Néhányótoknak hallania kell ezt ma, mert nem figyeltek oda magatokra, mikor egyedül vagytok.
2. "Hozd el a könyveimet." Pál közösségi ember volt. Nem szeretett egyedül lenni; Isten nem erre tervezte őt. Remete börtönbüntetésben lenni egy római börtönben, az antitézise volt annak, ahol szeretett volna lenni. Mégis megtett mindent, amit tudott. Leveleket írt, amiket ma az Újszövetségben olvashatunk. Az egyetlen mód, hogy Isten la tudja lassítani, az volt, hogy remetefogságba helyezte. 2000 évvel később, mi még mindig profitálunk Pál egyedüllétéből. Fog valaki profitálni a te egyedüllétedből?

Beszéljetek róla

  • Mit tehetsz, mikor egyedül vagy, amit nem tehetnél, mikor mások vesznek körül?
  • Milyen praktikus lépéseket kell tenned ma, hogy jobban odafigyelj magadra?

(Daily Hope, by Rick Warren 2013.11.02.)

Szólj hozzá!

Vess ma, hogy Isten áldását arathasd

2013. november 08. 03:00 - EZsolti

"A jótéteményben pedig meg ne restüljünk, mert a maga idejében aratunk, ha el nem lankadunk." (Gal 6,9)

365milemarker_rs.jpg
Minden farmer tudja, hogy amit az egyik évszakban vet, azt a következőben fogja learatni. Tavasszal ültetünk és ősszel betakarítunk. Az út, amelyet éppen most választasz, befolyásolni fogja a jövődet. Ha helyesen választasz az életednek egy szakaszában, és helyesen is cselekszel, még akkor is ha éppen nem sok kedved van hozzá, akkor a jövőben nagy lesz a jutalmad.

"A jótéteményben pedig meg ne restüljünk, mert a maga idejében aratunk, ha el nem lankadunk." (Gal 6,9) Más szóval: ne add fel!

Mindegy, hogy melyik évszakban vagy, van négy kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy learathasd Isten kegyelmét a következő évszakban.

1. Mit tanulhatsz életednek ebben a szakaszában? Vannak olyan dolgok, amiket csak tapasztalatokon keresztül tanulhatunk meg: Mózes 5. könyve 11, 2 azt mondja:
"Emlékezz arra, amit tanultál az Úrról a vele való tapasztalatodon keresztül." (GNT)

2. Mit élvezhetsz a jelenlegi életszakaszodban? A Biblia azt mondja, "Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra" (1 Tessz 5,18). Megélünk jó és rossz napokat is a hála tudatával, hiszen mindegyik nap Istentől való ajándék.

3. Mi a legfontosabb ebben az időszakban? Prédikátor könyve 3,1 szerint: "Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt" Ha ez igaz, akkor nem lehet meg mindened egyszerre. Hoznod kell néhány nehéz döntést a jelenlegi életszakaszban a valóban fontos dolgokkal kapcsolatban.

4. Hogyan segíthetsz másoknak az életed ezen szakaszában? A Biblia nagyon világosan azt mondja, hogy nem azért vagy itt a Földön, hogy csak önmagadért élj. "Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!" (Péld 3,27 NCV) Isten adott neked képességet, tehetséget és energiát, hogy segíts másoknak.

Mondd el ma ezt az imát: "Jézus Krisztus, növekedni szeretnék Benned. Fejlődni szeretnék lelkileg. Felhasználnád az életem szakaszait? Megtanítanál engem, hogy tanuljak meg bízni Benned minden időszakban, mégha azok nehezek is? Uram, hívlak, hogy legyél ott minden életszakaszom központjában, hogy így építhesd a
jellememet, amit magammal viszek a mennybe is. A Te nevedben imádkozom. Ámen."

(Daily Hope by RICK WARREN, 2013.11.01)

Szólj hozzá!

Minden szép a maga idejében

2013. november 07. 03:00 - Á. Bözse

„Isten mindent széppé alkotott a maga idejére.” (Prédikátor 3,11)

3 everything beautiful in its time (12).jpg

Az élet szakaszai jó és rossz időket is magukban foglalnak. Az élet tele van ellentétekkel. Hegyeken és völgyeken megyünk keresztül. Sikereken és bukásokon át vezet az utunk. Vannak győzelmeink, de vannak veszteségeink is.

Az időjárásban négy évszakot különböztetünk meg. Az életnek azonban tucatnyi különböző szakasza lehet.

A Prédikátor könyve 3,1-8 különböző élethelyzeteket mutat be nekünk:

Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.

Megvan az ideje a születésnek, megvan az ideje a meghalásnak.

Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az aratásnak.

Megvan az ideje az ölésnek, és megvan az ideje a gyógyításnak.

Megvan az ideje a rombolásnak, és megvan az ideje az építésnek.

Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek.

Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak.

Megvan az ideje a kövek szétszórásának, és megvan az ideje a kövek összerakásának.

Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az öleléstől való elfordulásnak.

Megvan az ideje a megkeresésnek, és megvan az ideje az elvesztésnek.

Megvan az ideje a megőrzésnek, és megvan az ideje az eldobásnak.

Megvan az ideje az eltépésnek, és megvan az ideje a megvarrásnak.

Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek.

Megvan az ideje a szeretetnek, és megvan az ideje a gyűlöletnek.

Megvan az ideje a háborúnak, és megvan az ideje a békének.”

Az élet ellentétes időszakokból tevődik össze. Ha mindig csak a nap süt, és soha nem esik az eső, abból sivatag lesz. Ha követed Isten akaratát, ha tényleg próbálod az életedet úgy élni, ahogyan Isten akarja, hogy éld, akkor ezeknek a helyzeteknek van jelentésük, céljuk és értékük.

És mindegyik Isten akarata! Néhányan azt hiszitek, hogy az egyedüli idő, amikor Isten akaratában jártok az, amikor templomban vagytok, vagy csendességet tartotok. Lehetsz Isten akaratában akkor is, amikor a szekrényt takarítod. Lehetsz Isten akaratában akkor is, ha a füvet vágod. Lehetsz akkor is Isten akaratában, amikor egy új helyre költözöl, vagy amikor nem költözöl. Mindennek megvan az ideje és az időszaka.

Ray Stevens énekelt egy dalt, aminek a címe „Minden szép a maga módján”. Hazudott. Ez nem igaz. Nem minden szép. A rák nem szép. A gyermekbántalmazás nem szép. A háború nem szép.

Nem minden szép a maga módján. Rosszul értelmezte, a Prédikátor 3,11-et, ami azt mondja: „Isten mindent széppé alkotott a maga idejére.” Ez egészen más. Isten veheti még a rossz dolgokat is, és a megfelelő időszakban átváltoztathatja őket, jóra használva fel az ő szándéka szerint.

Néhányan most egy nem szép időszakon mentek át. Ez ronda. Az anyagi helyzeted rondának látszik. Az egészséged rondának látszik. A házasságod, vagy a barátságod rondának látszik. A jövőd rondának látszik.

De Isten jót hozhat ki belőle, ha neki adod a darabkákat.

Beszéljünk róla

  • Mik annak a ronda helyzetnek a darabkái, ami miatt ma Istenben kell bíznod?
  • Mit mond a világ, mi a célja egy nehéz helyzetnek az életben?
  • Honnan tudhatod, hogy Isten akaratában jársz?

 (Daily Hope by Rick Warren 2013.10.31)

Szólj hozzá!

Isten a javunkat akarja

2013. november 06. 03:00 - Habakuk

,,Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott" (Róma 8,28)

Screen Shot 2013-08-01 at 2.17.06 PM.png
Istennek terve van az életed minden korszakával - akkor is, amikor egyedül vagy, szomorú, sikeres, éppen várakozol és akkor is, amikor a gyász időszakában vagy.

A Római levél 8,28 azt mondja: "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott". Ez az ígéret nem mindenkinek szól. Nem minden embernek szolgál minden a javára a világban. Csak azoknak szolgál minden a javukra, akik szeretik Istent, és bíznak az Ő tervébe.

Ez az egyik alapigazság a Bibliában. Ha te hívő vagy, semmi sincs az életedbe, amit mennyei Atyád ne felügyelt volna. Az élet nem a furcsa véletlenek sorozata vagy az események és körülmények rendszertelen váltakozása. Isten semmit sem tesz véletlenül. Istennél elrendelt ideje van mindennek az életedben. Még a rossz időknek is? Igen, még a rossznak is!

Ne érts félre, nem Isten tervezte a problémákat az életedbe, nem Neki kellett, hiszen ezek miattad történnek. A rossz idők azért vannak, mert rossz döntéseket hoztál. Sőt, azért is történhetnek, mert valaki más rossz döntést hozott, ahol te egy ártatlan áldozat vagy. Isten nem tervezi a rosszat, nem Ő a gonosz szerzője.

De Isten életed minden eseményét jóra tudja fordítani. Minden egyes eseményt, nem számít milyen sötét vagy szégyenletes vagy hogy milyen bűnös vagy keserű érzésed van miatta. Isten jó dolgokat tud kihozni mindenből, mindent a hasznodra tud fordítani.

A Biblia nem azt mondja, hogy minden dolog jó. Nem minden dolog jó a világban, nagyon sok rossz dolog is van. De azt mondja, hogy minden dolog a javukra szolgál azoknak, akik minden darabot odaadnak Istennek és azt kérdezik: "Jóra tudnád ezt fordítani?" Isten pedig megteszi. Nála mindennek megvan az ideje.

Beszéljünk róla:

  • Milyen helyzetekben van szükséged arra, hogy Isten jóra fordítsa azt?
  • Mi tart távol attól, hogy Istenhez fordulj segítségért?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.10.30)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása