Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Van védőhálód?

2014. január 04. 03:00 - sema22

"Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3,8)

33 (1).jpg

Lelkipásztorként olyan dolgokat és helyzeteket látok, amelyeken senkinek sem szabadna egyedül átmennie. Senkinek sem kellene egyedül várakoznia a kórházi folyosón, míg egy hozzátartozója élet-halál között fekszik a műtőben. Egy nőnek sem kellene egyedül várakoznia az eredményeire problémás terhesség esetén. Senkinek sem kellene egyedül várnia a híreket a háborús övezetből. Soha senkinek nem kellene egyedül állnia nyitott sír mellett. Soha senkinek nem kellene egyedül töltenie az első éjszakát, miután a házastársa csak úgy kisétált az életéből.

Az élet nehéz időszakai és tragédiái elkerülhetetlenek, mindannyian szembe kell álljunk velük. De nem egyedül kell átmennünk rajtuk. Szükségünk van Isten védőhálójának a segítségére, hogy megtartson ezekben a nehéz időkben.

De mi az Isten védőhálója? Egy csoport hívő - olyanok, akik segítséget nyújtanak, mert elkötelezettek melletted. Ezt a kis csoportot úgy hívják, hogy közösség, és ez Isten terve a közösséggel: "Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi." (1Kor 12,26a). A közösség Isten válasza a kétségbeesésre.

A Római levél 12,15 hasonlóan közelíti meg ugyanezt: "Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal."

Az első részt nem nehéz betartani. Ha valami jó történik valakivel, szívesen csatlakozunk az ünnepléshez.

De ha valaki nehéz időn megy át, sokkal nehezebbnek tűnik a helyzet, pedig valójában elég egyszerű. Amikor krízishelyzetben vagy, nem tanácsokra van szükséged, hanem csak valakire, aki melléd üljön, megfogja a kezed, átölelje a vállad, vagy veled együtt sírjon. 

Ahogyan Pál mondja: "Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat." (1Thessz 5,11a). A biztatás nem mindig azt jelenti, hogy lelkesítő beszédet vagy bölcsességeket mondunk a másiknak. Néha elég, ha csak csendben leülünk melléje és együtt sírdogálunk vele. 

Van-e neked védőhálód? Van egy olyan hívő csapat, akikre számíthatsz a nehéz időkben? Ha nincs, akkor még ma indulj el és kezdj el ilyen barátságokat építeni. A nehéz időszakok elkerülhetetlenek és csak a bolond nem készül fel előre.

Beszéljünk róla: 

  • Kik alkotják a védőhálódat? Hogy építhetsz ilyen kapcsolatokat és hogyan juthatsz el az elkötelezettségnek erre a fokára?
  • A gyakorlatban hogyan tudsz másoknak védőhálót biztosítani?
  • Mi a különbség Bibliatanulmányozásra járni vagy egy közösségbe tartozni?

(Daily hope by Rick Warren, 2013.12.28)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása