Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A harag egy választás

2014. február 26. 03:00 - Robin85

 “Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs csendesen visszatartja azt.” Példabeszédek 29:11 (NLT fordítás)

Proverbs 29 v11 photo.png

Ha meg akarod szelídíteni az indulatodat el kell határoznod, hogy kezelni fogod.

Abba kell hagynod, hogy azt mondogatod: “Nem tudom kezelni!” és fel kell ismerned, hogy képes vagy rá. Csakúgy, mint a szeretet, a harag is egy választás. Amikor dühös leszel, azt választod, hogy az leszel. Senki sem kényszerít rá, hogy dühös legyél. Az emberek azt mondogatják: “Annyira fel tudsz bosszantani!” Azonban senki sem tehet téged dühössé a te engedélyed nélkül. A harag egy döntés, amit tudatosan irányítanod kell, amennyiben egy szerető személlyé akarsz válni.

Sokkal jobban tudsz a haragodon uralkodni, mint ahogy azt elismered. Hadd mondjak egy példát. Tegyük fel, hogy otthon vagy és vitába keveredsz valakivel a családodból. A hangotokat megemelitek, kezdesz begurulni, és mérges vagy. Egyszer csak csörög a telefon és kedvesen beleszólsz: “Halló? Ó, igen! Drágám, téged keresnek!”.

Mi történt? Nem akartad, hogy zavarba hozzanak vagy, hogy magyarázkodni kelljen, ezért hirtelen lekapcsoltad a haragodat. A harag igencsak uralható!

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 29:11-ben: “Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs csendesen visszatartja azt.” (NLT fordítás). Ostoba vagy bölcs ember szeretnél lenni? Az, ahogyan egy helyzetben viselkedsz, csak és kizárólag a te felelősséged. A harag egy választás.

Annak az ideje, hogy eldöntsd irányítod-e a haragodat nem akkor van, amikor épp felmegy benned a pumpa, az adrenalin elborítja az elmédet és megfeszülnek az izmaid.

A csatát ezen a ponton már elvesztetted.

Előre tanuld meg a haragodat kezelni - mielőtt bemész arra a megbeszélésre vagy mielőtt a nap végén hazaérsz és kinyitod az otthonod bejárati ajtaját. Döntsd el: “Ma egyszerűen nem leszek dühös. Nem engedem, hogy hozzám férkőzzön.” Te irányítod a haragodat azzal, hogy elhatározod - előre eldöntöd - vissza fogod tartani a dühödet.

 

Beszéljünk róla:

  • Milyen taktikát használhatsz vagy milyenek működtek nálad, amivel a haragodat kezelted?
  • Milyen más úton tudsz egy olyan helyzetre reagálni, ami kihozna a sodrodból? Hogyan tudnád az üzenetedet átadni anélkül, hogy ostobán viselkednél?
  • Mit gondolsz, miként lehet szeretettel reagálni valakire, aki nem tud uralkodni a haragján?

 (Daily Hope by Rick Warren 2014.02.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása