Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három mód arra, hogy beleragadj a konfliktusokba

2014. július 28. 03:00 - hofgartekesnoemi

„Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.” (Példabeszédek 20:3 TEV fordítás)

A bölcs emberek a békét keresik, nem a bajt. A bölcs nem cipeli magával a múlt problémáit, nem keresi a lehetőséget a viszálykodásra, és nem uszít egymás ellen másokat.

Az az igazság, hogy ha valakivel időt töltesz, találni fogsz valamit, ami az adott személyben zavaró számodra – majd ezt az információt elraktározod magadban, hogy fegyverként használhasd, ha vitába keveredtek. Egy személyre szabott tömegpusztító fegyver! Ha eljön a vita ideje, és ez az ember mond neked valamit, ami sértő, támadó számodra bármilyen módon, előveszed a legnagyobb fegyvert. Megnyomod a piros gombot. És működik- minden alkalommal!

Tudod, hogy minek titulálja ezt a módszert a Biblia? Bolondságnak! Nem kerülsz közelebb a megoldáshoz. Nem javítasz a kapcsolatotokon. Igazság szerint éppen rombolod. Nem bölcs dolog.

A Példabeszédek 20:3 ezt mondja: Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.

Mindannyian használunk olyan trükköket, játszmákat a kapcsolatainkban, amelyek nem kívánatos eredményeket hoznak. Bántanak, ártanak, rombolnak, és nem oda mozdítják a kapcsolatainkat, amerre mi szerettünk volna haladni. Éppen az ellenkező irányba visznek. Ennek ellenére - bölcsesség híján - használjuk őket.

Számtalan ilyen eszköz van, csak néhány ezek közül:

1. Hasonlítgatás: Soha ne hasonlítsd máshoz a férjed, a feleséged, a gyermekeid, a főnököd, vagy bárki mást, hiszen mindenki egyedi, megismételhetetlen. A hasonlítgatás dühöt szül.

2. Ítélkezés: Amikor valamilyen bűnre kezded helyezni a hangsúlyt, éppen a céloddal ellentétes történéseket fogsz kiváltani. Nem működik.

3. Ellentmondás: William James, a híres pszichológus mondta: „A bölcsesség annak a művészete, hogy tudjuk, mely dolgok fölött hunyjunk szemet.” Igen, vannak dolgok, amelyeken egyszerűen csak túl kell lépned.

A Példabeszédek 14:29 szerint „A bölcs ember ura a kedélyének. Tudja, hogy a düh hibákhoz vezet.” (LB fordítás) Tettél már valaha valami őrültéséget dühből? Igen. Azért, mert amikor dühös leszel, az értelem az ajtón át távozik. Amikor dühös vagy, őrült dolgokat teszel és mondasz, amelyek igazából a saját védelmedet szolgálják.

Gondolkoztál már azon, hogy mennyire veszélyes érzelem a düh? Nehéz terepen jársz, amikor belesüllyedsz a haragba. A saját érzésed egyformán sebez meg téged és másokat is.

Beszéljetek róla!

  •         Milyen játszmákat használtál már azért, hogy elérd egy kapcsolatban azt, amit szeretnél?
  •         Milyen hatással voltak ezek a trükkök a kapcsolatodra?

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása