Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Oldd meg a problémát, ne hibáztass!

2014. augusztus 05. 03:00 - BenedekDávid

„Most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, a dühöt, a rosszindulatot, a rágalmazást és a csúnya beszédet.” (Kolossé 3,8 - NIV fordítás)

Csak bizonyos mennyiségű érzelmi energiával rendelkezel. Ezért amikor valakivel beszélsz és egy konfliktust próbálsz megoldani, az energiádat vagy arra használod, hogy a másikat hibáztatod, vagy arra, hogy megoldod a problémát. Nincs energiád mind a kettőre. El kell tehát döntened, hogy melyik a fontosabb: az, hogy a másik személyt hibáztasd, vagy az, hogy megoldd a problémát. Oldd meg inkább a problémát, és ne a másikat hibáztasd!

Minden házaspárnak szüksége van olyan szabályra, hogy a vitáik során bizonyos szavakat soha nem használhatnak. Vannak dolgok, amiket soha nem szabad kimondanod, főként nem egy házasságban, mivel hihetetlen pusztítást képesek végezni.

A hidegháború idején, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok egymás torkának estek, az amerikaiak több ezer interkontinentális rakétával rendelkeztek, és ezek mind a Szovjetunió felé voltak élesítve. Ugyanez volt a helyzet a Szovjetunió részéről is. Viszont még a legnehezebb és legfeszültebb hidegháborús helyzetben is volt mindkét félnek annyi józansága, hogy ne használja ezeket a fegyvereket. Ugyanis ha az egyik fél használja a saját fegyvereit, a másik is fogja használni a sajátjait, és végül elpusztítják egymást. Tehát még akkor is, ha két különböző oldalról közelít meg két ember egy problémát, abban fontos, hogy megegyezzenek, hogy a pusztító fegyvereket nem használják.

Mindenkinek megvannak a maga pusztító fegyverei, amelyekkel rettentő rombolást tud végezni. Ha házasságban élsz, például sohasem fenyegetőzhetsz azzal, hogy elválsz vagy kisétálsz a másik életéből, sőt a házastársad szüleit sem szabad szóba hozni. El kell döntened, hogy bármennyire is dühös vagy a másikra, ezeket a fegyvereket nem fogod bevetni, mert tönkreteszed vele a kapcsolatot, hiszen lerombolod a bizalmat.


A Biblia nagyon konkrétan beszél arról a Kolossé 3,8-ban, hogy mikor léped túl a határt: „Most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, a dühöt, a rosszindulatot, a rágalmazást és a csúnya beszédet.” (NIV ford.) Ezek tehát mind pusztítást végző fegyverek.

Azért kell arra figyelnünk, hogy a problémát oldjuk meg és ne a másikat hibáztassuk, mert amikor a másikat hibáztatod, lényegében bírálod és megítéled őt, ehhez pedig csak Istennek van joga. Te nem vagy bíró. A legtöbbször nem tudjuk, hogy mások mit, miért tesznek, sőt, gyakran még magunkról sem tudjuk. Egyedül Isten tudja. Hagyd Őt bíráskodni.

 

Beszéljetek róla:

  • A te kapcsolataidban melyek azok a fegyverek, amelyekkel maradandó pusztítást tudsz végezni?
  • Miért fontos egy kapcsolatban, hogy legyenek bizonyos határok, amit nem szabad túllépnie egyik félnek sem még viták vagy nézeteltérések esetén sem?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014. 07. 29.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása