Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi változtat meg?

2014. augusztus 30. 03:00 - FodorImi

„Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, csak önmagunkat csapjuk be, és nem az igazságban élünk.” (1 János 1:8 – NLT fordítás)

Mindannyian hiányosak, tökéletlenek vagyunk. Egyikünk sem felel meg a tökéletesség mércéjének. Ostobaság színlelned, hogy minden rendben van veled, mikor mindenki tudja, hogy nem így van. Tény, hogy a Biblia beszél önmagunk becsapásáról.

Ezen a bolygón sosem leszel bűntelen, de élhetsz kevesebb bűnnel. Tehát miért olyan nehéz megváltoztatni önmagunkat, amit valójában nem is akarunk?

1. Mert olyan sokáig voltak hibáink. Néhány romboló mintánk már gyermekkorunkban kifejlődött, talán mint a fájdalom és a stressz elleni küzdelem eszköze. Lehet, hogy ezek a hibák önmaguktól megszűnnek, de legkevésbé sem lehet megszokni őket.

2. Mert a hibáinkkal azonosítjuk magunkat. Gyakran összekeverjük az önazonosságunkat a sérüléseinkkel, hibáinkkal. Mikor önmagad a hibáidhoz kapcsolva látod, azzal állandósítod ezt az állapotod.

3. Mert a hibáink megbosszulják magukat. Amit jutalmazol, az ismétlődik. Életed hibáinak következménye, hogy bár lehet, eltakarják a fájdalmad, elleplezik a félelmeidet, de az elrontott dolgaidra bocsánatot adnak, vagy kárpótolnak a bűnökért.

4.Mert a Sátán elbátortalanít minket. Ha elkezdesz dolgozni életed valamely területén, amit meg akarsz változtatni, a Sátán elkezdi mondani: „Mit gondolsz, ki vagy te? A múltban sem voltál képes változni. Azt gondolod, hogy éppen most sikerül? Reménytelen! Nem fog menni!” Ezeket a félelmeket maga a Gonosz ülteti el az elmédben.

Ezek a dolgok akadályoznak meg, hogy megváltozzunk a hibáinkból, sérüléseinkből, rossz szokásainkból, amelyekről tudjuk, hogy egészségtelenek.

Mi az tehát, ami megváltoztatja ezeket a mély nyomokat az életünkben, melyeket önmagunktól nem is szeretnénk?

„Hallottatok róla [Jézusról], és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek”: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek.” (Efézus 4:21-27)

Beszéljetek róla!

Próbáltad már valaha a múltban megváltoztatni egy rossz szokásod, és éreztél bátortalanságot? Mit gondolsz, miért éreztél így? Hogyan reagáltál rá?

Milyen hibádat állandósítod azzal, hogy úgy gondolod, az az önmagad része? Próbáld megváltoztatni a gondolkodásod. Az helyett, hogy „munkaholista vagyok” mondd azt, hogy „túl sokat dolgozom”. Az helyett, hogy „lusta vagyok” mondd azt, hogy „hajlamos vagyok a dolgok halogatására”.

A Szentírásból milyen igazságokat és ígéreteket használhatsz a Sátán elleni harcban a hazugságok ellen, melyek megkérdőjelezik a képességed a változásra, és hogy Krisztushoz jobban hasonlóvá válj?


(Daily Hope by Rick Warren – 2014.08.23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása