Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten megtörten is szeret

2014. szeptember 12. 03:00 - BenedekDávid

“Az Úr közel van a megtörtekhez és kimenti őket minden bajból.” (Zsoltárok 34:18, NIV fordítás)

Az 1 Mózes 32-ben leírtak szerint Jákób egész éjszaka küzdött egy emberrel, aki tulajdonképpen Isten volt. A 27-ik versben így olvassuk: “Ekkor megkérdezte tőle: Mi a neved? Ő így felelt: Jákób.”

Micsoda furcsa kérdés. Isten nyilvánvalóan tudta Jákób nevét. Isten, ha kérdez valamit, nem azért kérdezi, mert Ő nem tudja a választ. Ő már előre tudja a választ.

Ezzel a kérdéssel inkább az volt a célja, hogy Jákób bevallja, hogy ki is ő valójában. Az ókorban a neveket a jelentésük és nem a hangzásuk alapján adták. Kaphattál nevet egy foglalkozás után, mint pék, asztalos, vagy kovács. De ugyanúgy egy rokon után is, vagy éppen az alapján, hogy akkor milyen élethelyzetben voltál. Például Jábec nevének a jelentése „fájdalom”, mivel egy nagyon fájdalmas szülés eredményeképpen jött világra.

A szülők főképp karakterük alapján nevezték el gyermekeiket. Így amikor az emberek nevükön szólították őket, ezzel valakinek elmondták, hogy milyen fajta személyek is ők valójában.

Jákób nevének jelentése „csaló”. Higgyétek el, hogy ehhez a névhez hű életet élt. Egész életében hazudott, hogy kikerüljön különböző szituációkból, konfliktusokból, mert egy csaló, egy manipulátor volt. Amikor Isten megkérdezte Jákób nevét, lényegében azt szerette volna ezzel elérni, hogy beismerje, hogy ki is ő.

Valami elképesztő dolog, hogy amikor Jákób bevallja, hogy ő egy manipulátor, Istent ez nem sokkolja. Nem lepődik meg, azt mondva, hogy „Ne viccelj velem! Egy manipulátorral küzdöttem? Hogy nem vettem észre? Ezt nem gondoltam volna.” Isten már minden rosszat tudott Jákóbról, mint ahogy rólad is tud, még olyan dolgokat is, amiket te magad sem tudsz.

A Malakiás 1:2-ben azt olvassuk, hogy „Szerettem Jákóbot”. Szeretem ezt a verset, mert reményt ad nekem. Ha Isten egy ilyen nehezen szerethető embert is szeretett, aki manipulálta az embereket, - egy csaló, egy hazug, egy gazember volt - akkor egy olyat is szerethet, mint én.

Ha tartós változást szeretnél elérni az életedben, abba kell hagynod a kifogások keresését, mások hibáztatását megtörtségedért. Őszintének kell lenned Istennel és magaddal is, és alázattal be kell vallanod, hogy „én vagyok a probléma”.

Hogyan válaszol Isten a megtörtségünkre? A Biblia azt mondja, hogy „Az Úr közel van a megtörtekhez és kimenti őket minden bajból.” (Zsoltárok 34:18, NIV fordítás)

Beszéljetek róla

• Mit gondolsz, Isten mit szeretné, hogy bevallj magadról, annak érdekében, hogy meggyógyulhass?

• Miért olyan nehéz őszintének lenni Istennel, még ha tisztában is vagyunk vele, hogy ő mindent tud?

• Miket érzel magadban szerethetetlennek? Beszélj ma ezekről a gyengeségekről Istennek és kérd, hogy segítsen elfogadni az ő feltétlen szeretetét, hogy teljesen megváltoztathasson.


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.05)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása