Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tudod jobban befogadni Isten igéjét

2014. szeptember 24. 03:00 - torokaron

„Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát. Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket.” (Jakab 1:19b-21)

Mondjuk azt, hogy kertész vagy. Megtanultad, hogy még ha teljesen ugyanazt a magot is veted el három különböző helyre, három különböző termést fogsz majd betakarítani. Az egyik helyről hatalmas paradicsomokat fogsz szedni. A másikról kis méretűeket. A harmadikról pedig semmit. Mi a különbség? Nem a mag, hanem a föld. A földnek is késznek kell lennie a mag befogadására.

Ugyanez igaz arra is, amikor Isten igéjét hallod. A szívednek késznek kell lennie az ige befogadására. Ha későn kelsz fel és emiatt nehezen találsz parkolóhelyet és így megkésve és idegesen érkezel a gyülekezetbe, akkor nagy valószínűséggel nem fogod meghallani Isten hangját! Nem vagy egy befogadó hangulatban.

Ezért van az, hogy elvihetsz ugyan két embert a gyülekezetbe, közvetlenül egymás mellé ültetheted le őket, s az egyik úgy jön majd ki az alkalomról, hogy Isten valóban szólt hozzá, míg a másiknak semmi sem ment át az üzenetből. Az első ember szíve kész volt, a másiké azonban nem.

A Biblia azt mondja, hogy „legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát. Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket” (Jakab 1:19b-21).

Ahhoz, hogy a szíved befogadóvá válhasson, ez az igeszakasz azt mondja, hogy négyféle hozzáállásnak is meg kell lennie benned:

  • Csendben kell maradnod. Nem tudod meghallani Isten igéjét, ha beszélsz.
  • Nyugodtnak kell lenned. Nem hajszolhatod Istent. Ha eszeveszett vagy, nem fogod meghallani Őt. A Biblia azt mondja, hogy „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” Én ezt úgy fordítanám, hogy „Ülj le és fogd be a szádat!”
  • Tisztának kell lenned. Mielőtt találkozhatsz Istennel, el kell takarítanod az érzelmi és lelki szennyesedet. Meg kell szabadulnod azoktól a dolgoktól, amik bűzlenek az életedben. Úgy tudsz megszabadulni mindezektől a szennyesektől, hogy megvallod őket Istennek és egyetértesz vele abban, hogy amit tettél az rossz volt.
  • Alázatosnak kell lenned. Legyél kész arra, hogy bármit is mond Isten az igéjéből, azt megteszed. Egy büszkeséggel teli hozzáállás nem fog működni.

 

 Beszéljetek róla:

  • Miért gondolod azt, hogy nagyon nehéz csendben maradni és aktívan figyelni? Mit tudsz tenni azért, hogy minimalizálhasd a zavaró tényezőket körülötted és képes legyél jól figyelni?
  • Mi az az érzelmi és lelki szennyes, ami megakadályoz abban, hogy meghalld ma Isten hangját?
  • Milyen új szokásokat tudsz bevezetni, amelyek segíthetnek a családodnak, hogy meghallják Istent a gyülekezeti, családi vagy egyéni csendességek során, vagy bármikor máskor?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása