Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ez egy csoda: A Bibliának egyetlen témája van

2014. szeptember 27. 03:00 - BenedekDávid

“És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt.” Lukács 24,27

britannica.jpg

A Bibliát csak Isten képes volt úgy összerakni, hogy a 40 szerző által, 1600 éven keresztül írt 66 könyvnek csupán egyetlen témája legyen.

Azáltal, hogy a Bibliának egy ilyen egységes témája van, tudhatjuk, hogy valóban Isten szava található benne. Mózes első könyvétől egészen a Jelenésekig arról beszél, hogy Isten Fiában, az Úr Jézusban megváltást hozott az emberek számára.

Viszont az a tény, hogy a Bibliának egyetlen témája van, már magában egy csoda. Ha egyetlen ember írta volna, mint a Mohamed által írt Koránt, vagy Konfuciusz és Buddha írásait, akkor elvárható is lenne, hogy egységes legyen.

Viszont a Bibliát 40 különböző korú ember írta, különböző korszakokból, három kontinensről, viszont mindegyik ugyanazt: Jézus történetét. Próféták és költők, hercegek és királyok, tengerészek és katonák, mind ugyanúgy ismerték a történetet, attól függetlenül, hogy otthonaikban írták le, vagy hajón, vagy épp börtönben. Ha akarnánk sem tudnánk ettől változatosabb szerzők csoportját összeállítani.

A történet pedig még mindig ugyanaz.

Tegyük fel, hogy adok 50 embernek egy-egy papírfecnit és arra kérem őket, hogy mindenki szakítsa el a sajátját valamilyen formájúra, viszont azt nem mondom el nekik, hogy mire fogom felhasználni ezeket a papírdarabokat. Mennyi a valószínűsége annak, hogy ezekből a papírfecnikből ki lehet később rakni az Egyesült Államok térképét? Az esélyeink rendkívül alacsonyak, és ha még sikerülne is, a legtöbb ember azt mondaná, hogy trükköztem.

Hasonló csoda a Biblia összeállítása.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az Újszövetség Jézusról szól, az Ószövetség pedig Izráel népéről. Viszont ez így nem igaz. Ezt a Lukács 24,27 is alátámasztja: “És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt.” Az Újszövetséget ekkor pedig még nem írták meg.

A képek, a metaforák, a hasonlóságok a Biblia elejétől a végéig mind Isten tervéről szólnak, mely által meg szeretné menteni az embereket és egy örökkévaló családot szeretne alkotni belőlük.

Minden Jézussal kezdődött. Mindegyik könyvben megtalálhatod őt.

Ez tényleg csoda.

Beszéljetek róla:

  • A Biblia iránti elismerésed hogyan tükröződik vissza csodás kohézióképességének megértéseben? 
  • Ha össze kellene foglalnod saját szavaiddal a Bibliát egyetlen mondatban, hogyan tennéd ezt? 
  • Milyen módon teheted magad számára személyesebbé tenni a Bibliát?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.20)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása