Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Lépések a hatékony Biblia tanulmányozáshoz (1. rész)

2014. október 04. 03:00 - mintyovanviki

"Nyisd föl a szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18)

Isten Igéjének tanulmányozása meg fogja változtatni az életedet, ha a gyakorlatba is át tudod ültetni azt, amit tanultál. Ez viszont a te Biblia tanulmányozási hajlandóságoddal kezdődik.

A Bibliában azt olvassuk, hogy "Nyisd föl a szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18)

Isten rengeteg dolgot szeretne megmutatni nekünk, de ehhez hajlandóak kell, hogy legyünk nyitott szemmel igéjébe tekinteni.

Tehát, hogyan is tanulmányozzuk Isten Igéjét? A hatékony Biblia tanulmányozás – függetlenül attól, hogy milyen módszert használsz – öt részből áll. Ma két részt mutatok be nektek, holnap pedig a fennmaradó három részről fogok beszélni.

1. Jó kérdéseket tegyél fel. A Biblia tanulmányozás elsajátítása azt jelenti, hogy megtanuljuk, hogyan tegyél fel jó kérdéseket az írásból. Természetesen nincs korlát, hogy mennyi kérdést tehetsz fel a Bibliából, mert nincs határa a bölcsességének és az éleslátásának. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat találsz.

Az olvasott szöveghez feltett kérdések segíteni fognak neked abban, hogy egy új szemszögből lásd a szöveget. Eljutsz majd oda, hogy bármikor is veszed elő Isten Igéjét, tanulmányozás céljából, új igazságok fognak eléd bukkanni belőle.

2. Írd le a megállapításaidat. Soha ne tanulmányozz Bibliát toll és papír nélkül (vagy billentyűzet nélkül, ha az kényelmesebb számodra). Amikor felteszed a kérdéseidet és megtalálod a válaszokat, írd le egy papírra, amit megtanultál belőle. Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy leírnál bármit is, de tanulmányozni enélkül nem tudod.

Dawson Trotman - aki a Navigators Gyülekezet alapítója volt - szokta mondani: "A gondolatok kibogozzák saját magukat, amint átpréselődnek az ajkainkon és az ujjainkon." Más szavakkal, ha nem tudod kimondani vagy leírni, akkor nem igazán gondoltad át. Még ha nem is látsz semmit egy igeversben, írd le, hogy nem látsz benne semmit. Maga az a tény, hogy leírod ezeket, új gondolatok felé fog terelni.

Beszéljetek róla

  • Gondolj a helyre, ahol Isten Igéjét szoktad minden nap tanulmányozni. Mennyire segíti vagy hátráltatja ez a hely a koncentrációdat?
  • Kinek tudod feltenni a Bibliával kapcsolatos kérdéseidet? Kivel tudod megosztani a gondolatokat, amelyeket Isten feltárt előtted?
  • Milyen eszközökre van szükséged ahhoz, hogy könnyebben leírd a megfigyeléseidet Biblia tanulmányozás közben?

 
(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása