Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért olyan nehéz az élet?

2014. november 11. 03:00 - BenedekDávid

Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az Úr őt sújtotta mindnyájunk bűnéért.” (Ézsaiás 53,6)

Mintha mindenért harcolni kellene, semmi sem egyszerű manapság. A helyzet az, hogy az élet nehéz.

Miért van tele az életünk ennyi nehézséggel?

A Bibliában azt olvassuk, hogy az Isten ellen lázadás mindent tönkretett.

Minden az első emberpárral, Ádám és Évával kezdődött az Éden kertben. Amikor Isten a világot megteremtette, minden tökéletes volt. Kész paradicsom. Ádámnak és Évának nem voltak problémái, szenvedései, nem ismerték a szomorúságot, a kísértést, a gondokat.

Egy nap viszont Ádám és Éva úgy döntött, hogy azt teszik, amit ők akarnak. Isten a következőket mondta nekik: „Bármit tehettek a paradicsomban, kivéve egy dolgot.” És mit tett Ádám és Éva? Pont azt az egy dolgot, amit Isten megtiltott számukra.

Miért adott Isten lehetőséget nekik a választásra? Mert választás nélkül, nem választhatták volna azt, hogy szeressék Istent. Ha Isten szeretetére kényszerítve vagy, akkor az nem igazi szeretet.

Róma 5,12-ben azt olvassuk, hogy „...egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál...” A bűn előtt nem volt halál ezen a világon. Nem volt bánat a világon. Nem volt szomorúság. Nem volt nehézség a földön. Az emberek nem haltak volna meg. Ádám és Éva örökké élhettek volna, mindaddig, amíg a környezet tökéletes volt. A bűn csak akkor hozott halált magával, mikor minden megromlott.

Nemcsak Ádám és Éva hozták meg ezt döntést. Én is döntöttem, te is döntöttél és mindenki a földön döntött. Mindannyian mondtuk, hogy „Én nem akarom a jó dolgot cselekedni, inkább azt, amit könnyebb.” Mindannyian mondtuk, hogy „Én nem akarok az igazságról beszélni, hanem inkább arról, amit kényelmesebb.” Mindannyian mondtuk már, hogy „Én nem akarok olyanná válni, amilyennek Isten szeretne látni, hanem azzá szeretnék válni, akivé én szeretnék." Mindegyikünk átmentünk már ezeken. 

A Bibliában, Ézsaiás 53,6-ban ezt olvassuk: “Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az ÚR Őt sújtotta mindnyájunk bűnéért.”

Mindannyian megszegtük Isten törvényeit. Fellázadtunk ellene bűneinkkel, gonoszságunkkal, romlottságunkkal. Ezért nem működik semmi sem tökéletesen - a házasságod, az egészséged, a pénzügyeid, a tested, a kapcsolataid. Semmi sem működik rendben, mert a bűn mindent tönkretett.

Ha megérted, hogy az élet miért is olyan kemény ezen a világon, akkor többé nem fogsz már meglepődni. Nem fog meglepni, ha valami nem úgy történik, ahogy te szeretnéd,  ha a dolgok nem a te akaratod szerint történnek. Nem fogsz meglepődni, ha a dolgok nem terv szerint alakulnak. Nem fogsz meglepődni, ha valami rosszul sikerül. Sokkal könnyebben tudod majd a nehéz időket kezelni.

Tehát, miért olyan nehéz az élet? Miért szenvedünk? Miért kell mindenért megharcolnunk? A válasz az, hogy az Isten elleni lázadásunk mindent tönkretett.

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, miért nem elégséges ez a válasz a világ problémáira a hitetlenek számára, sőt, sokszor néhány hívő számára sem?
  • Gondolj egy esetre, amikor a magad útját követted Istené útja helyett. Mi lett az eredménye?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása