Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor nem fogadod el magad, Isten művét utasítod el

2014. május 18. 03:00 - mintyovanviki

„Ugyan ki vagy te, ember, hogy perbe szállsz az Istennel? Mondhatja-e alkotójának az alkotás: „Miért formáltál engem ilyenre?” (Róma 9:20)

A szíved,
Lelki ajándékaid,
Karaktered,
Adottságaid,
Tapasztalataid - ez az öt dolog az, ami Téged azzá tesz, aki vagy  -  ez a Te ALKAT-od.

Elfogadni a saját ALKAT-odat – azt, amilyennek Isten megformált, hogy dicsőséget szerezz neki – azt jelenti, hogy elhiszed, hogy Isten mindent jobban tud. A lényeg, hogy bízz Istenben. Szerinted Isten hibát követett el, amikor megalkotott Téged? Vagy bízol Istenben, és tudod és hiszed, hogy terve van az életeddel?

Amikor azt mondod: Uram, vannak olyan dolgok, amiket nem szeretek magamban. Bárcsak más színű lenne a hajam vagy a bőröm színe! Bárcsak magasabb, alacsonyabb vagy vékonyabb lennék! Bárcsak tehetségesebb lennék! Bárcsak képes lennék „ezt” vagy „azt” csinálni! Bárcsak olyan lennék, mint ő! Bárcsak olyan okos lennék, mint Ő! És így tovább. Ha így gondolkozol, akkor tulajdonképpen ezzel azt mondod Istennek, hogy hibát követett el, amikor téged olyanná formált, amilyen vagy.

Amikor nem fogadod el magad, akkor lényegében Istent nem fogadod el, ugyanis Ő a te Teremtőd. Amikor nem fogadod el magad, lázadsz Isten ellen. Azt mondod, „Uram, jobban tudom, mint Te! Másmilyennek is alkothattál volna engem, más erősségekkel és más gyengeségekkel."

De Isten azt mondja: „Én pontosan olyannak teremtettelek meg, amilyen vagy, mert azt akartam, hogy Te önmagad légy – az erősségeiddel és a gyengeségeiddel együtt. Mind a kettő dicsőséget szerezhet nekem, ha végre elkezded azt tenni, amire megteremtettelek, ahelyett, hogy megpróbálsz olyan lenni, mint valaki más."

Valójában nagyképűség nem elfogadni saját magadat. A Biblia a Róma 9:20-ban ezt mondja: „Ugyan ki vagy te, ember, hogy perbe szállsz az Istennel? Mondhatja-e alkotójának az alkotás: „Miért formáltál engem ilyenre?”

Amikor kételkedünk Isten szeretetében és bölcsességében, mindig bajba kerülünk. Minden problémád gyökere onnan ered, hogy nem bízol Istenben. Nem hiszed, hogy Isten valóban szeret téged. Nem hiszel abban, hogy a legjobbat akarja neked. Azt kívánod, bárcsak másnak teremtett volna, ezért sokszor keserűség van benned és frusztrált vagy, és ez megakadályoz abban, hogy az legyél, akit Isten akar, hogy legyél.

A Jób könyve 10:10 ezt mondja: „Te irányítottad az én fogantatásomat, Te formáltál engem anyám méhében.” Isten akart téged és szeret téged. Ezt hidd el és fogadd el!

Beszéljetek róla:

• Hogyan változtatja meg az önmagadról kialakított képedet az, hogy elhiszed, Isten valóban szeret Téged?

• Mi az, amit mindig is meg szerettél volna változtatni magaddal kapcsolatban? Szerinted hogyan tudja Isten pontosan ezt a tulajdonságodat felhasználni arra, hogy neki dicsőséget szerezz?

• Hogyan használja Isten a gyengeségeidet arra, hogy neki dicsőséget szerezz?

 

 

Szólj hozzá!

Miért teremtett Isten egyedinek?

2014. május 17. 03:00 - magyarosijulia

„Hozd ide mindazokat, akik az enyémek, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket formáltam és alkottam.” (Ézsaiás 43,7 - NCV fordítás)

Közel 20 évvel ezelőtt kitaláltam egy betűszót, az ALKAT-ot, aminek kapcsán beszélni lehet arról az öt dologról, amitől te te vagy. Az ALKATod az, ahogyan Isten megalkotott téged, és ez az életed minden területét meghatározza.

A szíved, a lelki ajándékaid, a jellemed, az adottságaid és a tapasztalataid azok a dolgok, amitől te valóban az vagy, aki. Vannak bizonyos lelki ajándékaid, van a szívednek egy állapota, van, amit szenvedélyesen szeretsz, és vannak dolgok, amik érdekelnek. Mit gondolsz, miért érdeklődsz pont ezek iránt a dolgok iránt? Mert Isten ezt helyezte beléd! Hogyha érdekel a golf, a vadászat, a varrás, a művészetek vagy a zene, honnan jön ez? Istentől. Beléd szőtte ezt, amikor megalkotott. Ha mindannyian ugyanazokat a dolgokat szeretnénk, sokkal kevesebb mindent tudnánk megvalósítani ezen a világon.

Tehát Isten egyedinek teremtett, és sehol a világon nincs senki olyan, mint te! De miért érdekeljen mindez?

1. Mert az ALKATod megmutatja, mi Isten célja veled.

Ha meg akarod tudni, hogy mi Isten terve az életeddel, akkor fel kell fedezned, hogy milyennek formált téged. De azt fontos tudni, hogy Isten nem fogja rád erőszakolni, hogy az Ő tervét válaszd. Akár az egész életedet elpocsékolhatod! Mindenféle személyes és énközpontú dologgal is eltöltheted az életedet, úgy, hogy eközben nem veszed észre és nem látod meg Isten tervét és célját az életedre nézve. A legszörnyűbb az, hogy valójában a legtöbb ember így él.

Ez az oka annak, hogy annyira csalódottak sokan. Arra törekednek, hogy olyanná váljanak, amilyennek mások szeretnék, ahelyett, hogy olyanná, amilyennek Isten akarja látni őket.

2. Mert az ALKATod határozza meg, hogyan tudsz szolgálni Istennek.

Van egy életre szóló küldetésed Istentől, amit senki sem tud elvégezni helyetted. Lehet, hogy már elszalasztottad a küldetést és elmulasztottad a lehetőséget, hogy Istennek szolgálj. De én most mégis azt mondom, hogy kezdjük ma újra! Legyenek az előtted álló évek az életed legjobb évei! Isten sosem fog olyasmit kérni tőled, amire ne tett volna képessé. Nézz hát a képességeidre, és vedd észre, hogy miben vagy jó, mert Isten azon a területen akarja, hogy kezdj valamit!

3. Mert az élet egy próba.

Ez az élet csak felkészít az elkövetkezőkre, a Mennyre. Isten ezt mondja: "Ez az élet egy próba, és én próbára teszlek, hogy mit teszel a tőlem kapott ajándékaiddal. Ez alapján fogom eldönteni, hogy milyen feladattal bízlak meg a Mennyben."

4. Mert megmutatja Isten dicsőségét.

Amikor az ALKATodnak megfelelően élsz és azt teszed, amire Isten teremtett, az nemcsak neked jó, hanem annak Isten is örül. Szent Iréneusz, korai keresztény egyházi tanító mondta: „Isten dicsősége az élő és eleven ember.” Tudod, mikor mosolyog Isten? Amikor olyan embereket lát, akik a Tőle kapott tehetségüket az Ő dicsőségére használják!

Az Ézsaiás 43,7 ezt írja: „Hozd ide mindazokat, akik az enyémek, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket formáltam és alkottam.” (NCV fordítás) Ha nem Isten dicsőségére lennél, nem élnél! Isten azért teremtett, hogy örömét lelje benned!

Beszéljetek róla:

  • Milyen lelki ajándékaid vannak? Hogyan használod azokat mások szolgálatára?
  • Milyen egyedi tulajdonságokkal és képességekkel ruházott fel Isten, hogy azokkal másokat szolgálj?
  • Van-e valami, amit Isten kér tőled, és nem hitted volna, hogy képes vagy rá? Hogyan tett képessé Isten?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 05.10.)

Szólj hozzá!

Kinek szolgálsz az ajándékaiddal?

2014. május 16. 03:00 - angie.keyr

"A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz." 1Kor 12:4-6

Ha tudod, hogy milyennek teremtett Isten, akkor azt is tudod, hogy milyennek kellene lenned, és elkezdhetsz arra koncentrálni, hogyan használd még jobban az életed.

Abban a pillanatban lépsz át egy szellemi értelemben vett határt, amikor azt mondod: "Isten útján fogok járni, nem a sajátomon. Hagyni fogom, hogy vezesse az életemet. Isten akaratát szeretném követni, nem a sajátomat. Azt fogom tenni, amire Isten alkotott és elhívott, hogy tegyem."

Ahogy ezt a határt átléped és Krisztusba helyezed a hited, Isten 4 nagy ajándékot ad neked:

Megbocsátást - A Róma 5:15 azt mondja: "De nem igaz az, hogy amilyen a vétek, olyan a kegyelmi ajándék is. Mert ha annak az egynek a vétke miatt sokan haltak meg, az Isten kegyelme és ajándéka még bőségesebben kiáradt az egy ember, a Jézus Krisztus kegyelme által sokakra." Az első dolog, amit Jézus tett az volt, hogy eltörölte az összes rosszat, amit valaha tettél. Meg van bocsátva! Nincs kárhoztatás.

Örök életet - Istennek hosszútávú tervei vannak veled. A Biblia ezt mondja a Róma 6:23-ban: "Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." Sosem fogsz tudni megdolgozni azért, hogy a mennybe kerülhess. Az egyetlen módja ennek az, hogy Isten ingyen felajánlott ajándékát elfogadod hit által.

A Szent Lelket - A Róma 5:5-ben ezt olvassuk: "szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által." Honnan tudod, hogy engeded Istent munkálkodni az életeden keresztül? Onnan, hogy megtermed a Lélek gyümölcseit, ami a szeretet, az öröm, a békesség, a türelem, a szívesség, a jóság, a hűség, a szelídség és az önuralom.

Különleges képességeket - A Bibliában ezeket a különleges képességeket lelki (vagy szellemi) ajándékoknak hívják. Ezek különböznek az anyagi, fizikai ajándékoktól. Olyan képességek ezek, amikre ahhoz van szükséged, hogy el tudd végezni az Istentől kapott feladatodat. A legtöbb hívő nem is tudja, hogy vannak ilyen képességei, azt meg főleg nem, hogy mik ezek. De attól még ezek vannak!

A Biblia azt mondja az 1Korinthus 12:4-6-ban "A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz."

Mi a lelki (vagy szellemi) ajándék? Istennek célja van az életeddel, és ezek az ajándékok az eszközök, amiket azért ad, hogy meg tudd tenni, amit kér. Isten soha nem kér olyat, amihez nem ad képességet, amivel el is tudod végezni azt. Ez abban a pillanatban a tiéd, hogy befogadtad Krisztust. Nem választhatod és nem érdemelheted ki azokat.

És ezek az ajándékok nem is a te hasznodra vannak. Azért kapod azokat, hogy más embereknek segíts. És mások ajándékai a gyülekezetben azért vannak, hogy téged segítsenek.

Amikor én a tanítás ajándékát használom, akkor te áldást nyersz ezáltal. Amikor te használod a te ajándékodat, más kap a gyülekezetedben áldást az által. Olyan ez, mint egy kirakós játék. Ha csak egy is hiányzik, mi lesz az első dolog, ami feltűnik? Az az egy hiányzó darab. Ha nem fejleszted és használod az ajándékaidat, akkor mindannyiunktól elveszel ezzel valamit.

 

Beszéljetek róla:

Mik azok a napi nehézségek, amikkel akkor kell szembenézned, ha Isten szerint akarsz élni, és nem a saját utadat járni?

Mi történik akkor, ha a saját fejed után mész, és nem Istent követed?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.15.09.)

Szólj hozzá!

A képességeid Isten térképe az életedhez

2014. május 15. 03:00 - Robin85

“(Isten) adja meg nektek mindazt,  amire szükségetek van az Ő akaratának beteljesítéséhez, és Jézus Krisztus ereje által hozza létre bennetek mindazt a jó dolgot, ami elnyeri az Ő tetszését .” (Zsid 13:21, NLT fordítás)

iStock_000007114478Small.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer néhány állat, akik kitalálták, hogy létrehoznak egy iskolát az állatoknak.

Eldöntötték, hogy olyan tárgyak lesznek benne mint futás, mászás, úszás és repülés. Ezután úgy döntöttek, hogy minden állatnak részt kell vennie minden képzésen.

Itt kezdődtek a problémák. A kacsa jobb volt úszásban, mint a tanára, de épphogy csak átment repülésből és nagyon gyenge volt a futásban. Ezért hát az a döntés született, hogy adja le az úszást és maradjon bent az iskolában a futást gyakorolni. Ettől az úszóhártyás lábai nagyon elhasználódtak, és így az úszásért kapott jegyei is egyre rosszabbak lettek. A többiek azonban megnyugodtak és kevésbé érezték rosszul magukat - a kacsát kivéve.

A nyúl az osztály élén kezdett futásban, de mivel sokat kellett javulnia úszásban, ezért tüdőgyulladást kapott és ott kellett hagynia az iskolát. A mókus rendkívüli képességeket mutatott a mászásban, de hihetetlenül zavarban volt a repülés órán, mert a tanár azt javasolta, hogy a földről szálljon felfelé és ne a fáról lefelé. A túlerőltetéstől begörcsölt a lába, ezért csak 3-ast kapott mászásból és 2-est futásból. A sas volt a problémás tanuló és figyelmeztetést is kapott, mert nem akart beilleszkedni. Példának okáért, mászás órán mindenkit lehagyott, amikor a fa tetejére kellett feljutni és ő inkább a repülést választotta megoldásnak. Végezetül, mivel nem akart részt venni az úszás órán, eltanácsolták.

A lényeg az, hogy Isten úgy tervezte a különböző állatokat, hogy egy bizonyos területen legyenek kiemelkedőek, és nem várja tőlük, hogy mindent ugyanolyan jól csináljanak. Amikor mindenkit ugyanabba a sémába akarunk betuszkolni, akkor annak csak frusztráció, elbátortalanodás, középszerűség és bukás lesz az eredménye. A kacsa kacsának lett teremtve és nem valami másnak.

Te pedig olyannak lettél teremtve, amilyen vagy. Isten adott neked különleges képességeket, és azt akarja, hogy úgy használd ezeket, ahogy Ő azt eredetileg eltervezte.

A képességeid egy térkép, amely megmutatja, mi Istennek az életedre vonatkozó terve. Megmutatja az irányt. Amikor tudod, hogy miben vagy jó, akkor tudhatod azt is, Isten mit szeretne tőled, hogy mit kezdj az életeddel.

A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írt levél 13:21-ben: "(Isten) adja meg nektek mindazt,  amire szükségetek van az Ő akaratának beteljesítéséhez, és Jézus Krisztus ereje által hozza létre bennetek mindazt a jó dolgot, ami elnyeri az Ő tetszését.” 

 Beszéljetek róla

  • Mik a szellemi és lelki ajándékaid?
  • A szellemi és lelki ajándékaid, a szíved, a képességeid, a személyiséged és a tapasztalataid alapján mit gondolsz, mi Istennek a terve az életeddel?
  • Egy olyan területen való próbálkozás, ami nem illik a személyiségedhez és a lelki alkatodhoz, akadályozott-e már abban, hogy a legjobb képességeid szerint szolgálj? Hogyan?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2014. 05. 08.)

Szólj hozzá!

Isten ad neked képességeket, mások segítésére

2014. május 14. 03:00 - gyanus

"Most már hozzá tartoztok, aki feltámadt a halálból, azért, hogy hasznosak legyünk Isten szolgálatában." (Róma 7:4b - Angolból szabadon fordítva)

0416_servanthood.png

Isten azért teremtett, hogy másoknak segíts. Tekintet nélkül a munkádra, vagy a karrieredre, az az elhívásod, hogy teljes idős keresztény szolgáló legyél. A "nem szolgáló keresztény" egy önellentmondás.

A Biblia azt mondja: "Megmentett minket és elhívott arra, hogy az Ő népe legyünk, nem a tetteink miatt, hanem a saját céljára" (2.Tim.1:9a - Angolból szabadon fordítva).

Péter még azzal egészíti ezt ki, hogy: "Azért választott ki benneteket, hogy mindenkinek hirdessétek Isten nagy tetteit, és nyilvánvalóvá tegyétek az ő kiválóságát" (1.Pét.2:9b - Egyszerű fordítás).

Amikor felnőttél talán azt gondoltad, hogy Isten elhívása olyan dolog, amit csak misszionáriusok, pásztorok, apácák, és más teljes idős gyülekezeti munkások tapasztaltak meg, de a Biblia azt mondja, hogy minden keresztény szolgálatra van elhívva.

Amikor használod az Istentől kapott képességeidet, hogy segíts másoknak, betöltöd az elhívásodat. A Biblia azt mondja: "Most már hozzá tartoztok, aki feltámadt a halálból, azért, hogy hasznosak legyünk Isten szolgálatában" (Róma 7:4b - Angolból szabadon fordítva).

Beszéljetek róla:

  • Hogyan használod az Istentől kapott képességeidet, hogy segíts másoknak?
  • Milyen dologra hív Isten, amiről eddig azt gondoltad, hogy nem vagy rá alkalmas?
  • Hogyan tudsz bátorítani másokat a házi csoportodban, gyülekezetedben, vagy egy hívő közösségben, a szolgálat végzésére?

(Rick Warren, Daily Hope, 2014.05.07.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása