Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Találd meg ismét az örömödet!

2014. december 21. 03:00 - Á. Bözse

"Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm." (Róma 14,17)

Mit veszítesz el legkönnyebben? A szemüveged? A kulcsaid? A béketűrésedet?

A legkönnyebben az örömet lehet elveszíteni. Akár egy telefonhívással vagy emaillel, levéllel vagy beszélgetéssel is megtörténhet. Elveszítheted az örömödet akkor is, amikor megnézel egy reklámot a tévében. Ezt lehet a legkönnyebben elveszíteni a világon; és sokan sokféle helyzetben képesek arra, hogy elvegyék tőled.

Amikor Isten gyermekei nincsenek telve örömmel, az Istent rossz színben tünteti fel. A bizonytalan keresztények rossz tanúk. Úgy tűnik, mintha ecetbe merítkeztek volna be, mert sosem mosolyognak igazán. És ez rossz fényt vet Istenre.

Miért? Mert Isten azt akarja, hogy a viselkedésünkkel is legyünk tanúi.

A Biblia azt mondja nekünk, hogy a keresztény életet három szóban össze lehet foglalni: igazság, békesség és öröm. A Róma 14,17 azt mondja: "Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm."

Valójában nagyon gyorsan, és számtalan módon el tudjuk veszíteni az örömünket. Ezer és ezer örömgyilkos van az életben, aki el akarja rabolni az örömöd, annyira, hogy még Jeremiás is, aki Isten prófétája volt, ezt mondta a Jeremiás siralmai 5,15-ben: "Oda van szívünk öröme."

Nem tudom, hogy ma ebben a helyzetben vagy-e, de ha valaha mentél át olyan időszakon, amiben úgy gondoltad, hogy elvesztetted a szeretet tüzét és nem vagy olyan közel Istenhez, mint korábban; ha úgy érzed, csak sodródsz az élet eseményeivel, akkor gondolj rá, hogy igazából könnyen visszaszerezheted az örömödet.

Hogyan teheted meg ezt?

Az első lépés, hogy beismered, hogy elvesztetted.

Egyszerűen megnézed a múltat és felteszel magadnak pár kérdést: Volt valaha olyan időszak az életedben, amikor közelebb voltál Istenhez, mint most? Volt valaha olyan időszak az életedben, amikor jobban tudtál örülni Istenben, mint most?

Itt az idő, hogy megtörténjen a változás. De azzal kell kezdeni, hogy beismered, hogy elvesztetted, amit a múltban már birtokoltál. Megkérdezheted erről Istent, hiszen Ő arra vár, hogy segítsen neked. Dávid azt imádkozta a Zsoltárok 51,14-ben: "Vidámíts meg szabadításoddal..."

Beszéljetek róla

  • Gondolj egy olyan időre, amikor nagyobb volt az örömöd Istenben. Mi volt más akkor a szellemi életedben és a csendességedben?
  • Mik azok a dolgok, amik elrabolják az örömöd? Megváltoztatnak ezek a dolgok bármit is Istenben? Vajon befolyásolják a felé érzett szereteted és bizalmad?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.14)

Szólj hozzá!

Örülj mindenkor!

2014. december 20. 03:00 - Habakuk

,,Semmiért sem aggódjatok, hanem mindenért imádkozzatok. Mondd el Istennek, mire van szükséged, és adj hálát mindenért, amit eddig tett." ( Filippi 4:6)

Alapvető szükséged van az örömre az életedben. Az élet öröm nélkül igen nyomasztó, leterhelő és elnyomó. A kutatások azt mutatják, hogy minél több örömünk van az életben, annál termékenyek vagyunk. Olvastam egy cikket a ’’US News and World Report” újságban, hogy a vállaltok úgynevezett öröm-tanácsadókat bérelnek fel, hogy örömet építsenek fel az emberek életében, ezért a vállalat foglalkoztatottjai jóval produktívabbak. Ez igaz:  ha öröm van az életedben, akkor több energiád van, kreatívabb és termékenyebb is vagy.

A rövid filippi levélben – az egész könyv csak 4 fejezet hosszú – Pál 16 alkalommal használja az ’’öröm” szót. Csodálatos dolog az, hogy Pál ezt a fejezetet nem akkor írta, amikor nyaralni volt a Karib-tengeren, hanem egy római börtönben volt és várta a kivégzését. Élete legsötétebb napján írta az egyik legpozitívabb tartalmú könyvet a Bibliában.

Filippiben Pál adott nekünk hat öröm-építőt, melyek segíteni fognak nekünk szétszórni a csüggedésünket, és segít kiemelkedni a depresszióból. Ahhoz könnyen megjegyezhető legyenek, egy akrosztikonba tettem – JOYFUL – örömteli. Ma az első hármat nézzük meg.

J: Jettison -  Vessük el az összes sajnálkozást az életünkben.

’’Jettison”  azt jelenti : ’’elhagyni mint ami értéktelen, megválni tőle, megszüntetni és megszabadulni.” Pál azt mondja: ha örömöt szeretnél az életedbe, van néhány dolog, amit le kell tenned, mert ezek megterhelik az életed. A Biblia azt mondja, felejtsük el a megbánásainkat, mert ezt teszi Isten is – Ő azt választotta, hogy megbocsátja a hibáidat, ha bevallod őket. Az öröm kezdete az, ha elengeded a múltat. Filippi 3:13 azt mondja : „Egy dolgot tetszek: ami mögöttem van, azt elfelejtem, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé.”

O: Omit – Hagyd el minden aggodalmad a jövődet illetően.

Ha élvezni akarod a jelent, minden jövőbeli aggodalmad el kell hagynod. Az aggodalom és kétségbeesés a leginkább örömgyilkosok mind közül. Nem tudsz örülni és aggódni is egyszerre. Pál ellenszere ez a vers: Semmiért sem aggódjatok, hanem mindenért imádkozzatok. Mondd el Istennek, mire van szükséged, és adj hálát mindenért, amit eddig tett. ( Filippi 4:6) Viszont amikor aggódsz, tudsz imádkozni is.

Y: Yield – Rendeld alá magad Isten céljának.

Ha csak sodródsz, ha nem tudod, hogy honnan jössz és hová mész vagy miért vagy itt, akkor természetesen nem lesz semmi örömöd az életedben. Mindannyiunknak szüksége van egy nagyobb okra a magunkénál, amiért élünk. Ez hoz nekünk örömöt. Az pedig nem hoz örömöt, ha magunknak élünk. Még ha Pál már szó szerint mindent elvesztett, egyvalamit nem tudtak elvenni tőle – az élete célját. Ezt mondja a Filippi 1:21-ben: ,,Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség.”

Ha örömteli életet szeretnél, életedet Isten tervéhez kell igazítanod. Amikor elkezdesz azért a célért élni, amire Isten teremtett, az életed értelmet nyer és könnyebben találsz örömre.

Beszéljünk róla:

Mik azok a dolgok – emberek, körülmények, szituációk vagy érzések, amelyek leterhelnek és gátolnak abban, hogy egy örömteli életet élj?

Mi a különbség a boldogság és az öröm között?

Miért aggódsz? Mit kell tenned azért, hogy megszabadulj az aggodalmaktól?

 

 

Szólj hozzá!

Élvezd az életed

2014. december 19. 03:00 - torokaron

„Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk.” (1 Timóteus 6:17)

Lehet, hogy éppen nagyon stresszes időszakodat éled mostanában a gazdasági helyzet miatt, azonban Isten mégis azt szeretné, ha élveznéd az életedet.

Keresztyénként élvezheted az életedet, mert a lelkiismereted tiszta, vagy pedig mert biztonságban vagy Isten szeretetében. Jól érezheted magad és nevethetsz a gyülekezetedben, olyan barátaid társaságát élvezheted, akik nem próbálnak meg manipulálni téged, hiszen ők is olyanná akarnak válni, mint Jézus. Ez pedig azt jelenti, hogy megtanulják más érdekeit is szem előtt tartani.

Sajnos azonban rengeteg olyan ember van, aki nem akarja beengedni Istent az életébe, mert fél tőle, hogy bármi jó dologról is le kellene mondania emiatt. Azt gondolják, hogy keresztyénné válni egyet jelent azzal, hogy vége minden jókedvnek; lelkinek lenni pedig egy szánalmas dolog.

Az emberek őrülten keresik az izgalmat, azonban ez egyben azt is jelenti, hogy rájuk még inkább igaz a csökkenő határhaszon elve. Egyre több időt, pénzt és energiát ölnek bizonyos dolgokba, azonban egyre kevesebb izgalomban részesülnek. Éppen ezért kérdezgetik is egymástól, hogy „ugye milyen izgalmas is ez a helyzet”?

Az igazság az, hogy Isten „megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk.” (1 Timóteus 6:17).

Isten azt szeretné, ha élveznéd az életedet!

Beszéljetek róla:

  • Miért szeretné Isten, ha élveznéd az életedet?
  • Hogyan reagálsz arra az igazságra, miszerint Isten szeretete túláradó, bőkezű és egészen egyszerűen fel nem fogható?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.12.)

Szólj hozzá!
Címkék: élvezet bőség

Az írás lelki hatása

2014. december 18. 03:00 - Lilla:)

"Az ÚR megadta nekem a választ: 'Írd le tisztán, amit én láthatóvá tettem számodra, hogy egy pillantás alatt olvasható legyen.'" (Habakkuk 2:2. TEV)


Ha hallani akaros Isten beszédét, vissza kell vonulnod egy csendes helyre és türelemmel kell várakoznod, kérve Istent, hogy adjon jelet, mit szeretne mondani neked. Utána írd le, mit válaszolt Isten a kérdéseidre.

Habakkuk könyvében az Úr utasítja az írót, hogy "Írd le tisztán, amit én láthatóvá tettem számodra, hogy egy pillantás alatt olvasható legyen." (Habakkuk 2:2. TEV)

Így kaptuk meg mi Habakkuk könyvét. Az első fejezetben Habakkuk leírja, hogy ő mit mondott Istennek, aztán a második fejezetben, azt írja le, hogy Isten mit válaszolt neki.

Ugyanígy kaptuk a Zsoltárok könyvét is; ezek Dávid csendes perceiről szólnak. Dávid a Biblia első öt könyvét tanulmányozta, a Tórát, és aztán leírta a gondolatait, amiket zsoltároknak nevezett el. A zsoltárok többsége azzal kezdődik, hogy ő mit érzett és úgy zárul, hogy Isten mit mondott.

Ha az imaéleted beragadt egy nyomvájúba és ugyanazt ismételgeted imáidban újra és újra - "Istenem legyél ezzel az emberrel" vagy "Áldd meg ezt az ételt, mely testünket táplálja" - akkor itt van, mit kell tenned: kezd el leírni az imáidat.

"Tessék? Úgy érted, hogy nem kell kimondanom őket?" Így van! Írd le őket egy papírra. Isten hallja őket a gondolataidból. Csak írd le őket!

Az rendben van, hogy leírom őket és utána felolvasom? Persze. Amikor leírod, imádkozol. Amikor olvasod, imádkozol.

Váljon az írás lelki szokásoddá, ez olyan dolog, amit minden kereszténynek meg kellene értenie és gyakorolnia kellene.

Az írás nem egyenlő a naplóval. A napló arról szól, hogy mit csináltál. Az írás arról szól, hogy mit tanultál meg - a hibákról amiket elkövettél és arról, hogy miket tanultál belőlük.

Beszéljetek róla:
- A papír és toll használatán kívül milyen más módjai vannak az írásnak, amik számodra kényelmesebbek?
- Mit tanított neked ma Isten, amit le tudtál írni?
- Kezd azzal az imádkozást, hogy leírod a következő kérdésekre a választ: Isten milyen tulajdonságait szereted? Az életedben kinek van szükséges Isten közbelépésére? Milyen formában van szükséged Isten gondoskodására? Mit köszönhetsz ma Istennek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 12. 11.)

Szólj hozzá!

Nyisd ki a szemed Isten terveire!

2014. december 17. 03:10 - rorsy

"Nyisd meg a szemem, hogy láthassam a törvényedben csodálatos igazságodat." (Zsolt 119,18 TEV ford.)

A Biblia emberek százainak példájával van tele, akik kinyitották a szemüket Isten terveire, úgy mint Ézsaiás, Jeremiás, Dániel, Hóseás, Jónás és Mikeás. Isten tervét meglátni az életedben, nem is olyan őrületes dolog. Isten gyakran használ látomásokat, hogy a következő lépést megmutassa, amit meg kíván tenni rajtad keresztül.

Ezt valószínűleg nem kell sokak számára megmagyarázzam, hiszen a legtöbben vizuálisan gondolkodtok. Amikor egy bibliai történetet olvasol, akkor "élő egyenesben" látod az eseményeket magad előtt. Amikor egy könyvet olvasol, elképzeled az egészet.

De néhányunknak valószínűleg ez egy kicsit nehezebb. Én nem vagyok vizuális gondolkodó, inkább szavakban gondolkodom, nem képekben.

Tehát hogyan tudod átvenni Isten látását az életedre nézve, ha nem vagy vizuális típus?

Először is, kérdezz Istentől lényegre törően.

Amikor elcsendesedsz, miután Bibliát olvastál és imádkoztál, talán csak annyit jelent, hogy továbbra is csendben maradsz és vársz Istenre. Megkérdezheted: "Istenem, van valami, amit el akarsz nekem mondani?" És aztán vársz. "Istenem, van valami, amit tudom kellene, amire nem gondoltam?" És azután ismét vársz.

Jakab levelében a következőket olvashatjuk: "Ha bárkinek közületek bölcsességre van szüksége, kérjetek Istentől és megadatik nektek. Isten nagylelkű és nem veti a szemedre a kérésed." (Jakab 1,5, CEV ford.) Isten azt szeretné, ha tanácsot kérnél tőle és a kérdéseidben légy lényegre törő. Várja a kérdéseidet!

Másodszor, nézz Isten Igéjébe, hogy meglásd mit akar neked mondani!

A Zsoltárok 119,18. versét meg kellene tanulnod: "Nyisd meg a szemem, hogy láthassam a törvényedben csodálatos igazságodat." (TEV ford.) Ez imádságnak is megfelel, amellyel megnyilhat előtted a Szentírás. Minden kérdésedre a válasz ott van Isten Igéjében, de olvasnod kell azt, tanulmányozni, memorizálni és gondolkodni rajta, hogy ezen keresztül megtalálhasd Isten tervét az életedre nézve.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz számunkra csak ülni és várni Isten válaszát?
  • Mi az, ami csendben tart téged Isten előtt és segít kérdéseket feletenni, majd a Bibliából választ keresni rájuk?
  • Milyen látást adott már Isten számodra? Mit gondolsz, mit kellene tenned ennek elérése érdekében?

* Rick Warren, 2014.12.10.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása