Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kezeld a pénzt biblikusan?

2015. február 01. 03:00 - FodorImi

„Őrizkedj a kapzsiság minden formájától, életedet nem az méri, hogy mekkora vagyonod van.” (Lukács 12:15 – NLT fordítás)

fotolia_27019540_subscription_monthly_m-1024x685.jpg

Lukács 16:1-13-ban a Biblia egy gazdag emberről beszél, aki magához hívatta a sáfárát, hogy annak gondjára bízza a vagyonát. A sáfárt megvádolták, hogy hűtlenül kezelte a gazdája pénzét, ezért a gazdája számon kérte, mire ő kieszelt egy tervet. Tudta, hogy el fogja veszíteni az állását, ezért elhatározta, hogy szerez néhány barátot, akikre számíthat majd, ha szorult helyzetbe kerül. Behívatott mindenkit, aki tartozott a gazdájának, és lecsökkentette azoknak az adósságát. Ha valaki 800 gallon olíva olajjal tartozott, azt mondta neki, hogy írjon másik számlát 400 gallonról.

Mikor a gazdája meghallotta, hogy mit tett a sáfára, "...megdicsérte a hamis sáfárt, hogy okosan cselekedett, mert e világ fiai a maguk nemében okosabbak, mint a világosság fiai." (Lukács 16:8)

A példázatban Jézus nem a sáfár tisztességtelenségét dicséri meg, hanem az eszességét. Mit jelent ez a szó? Eszesnek lenni azt jelenti, hogy okos, stratégiai módon gondolkodó és leleményes vagy. Tisztán látod a problémát, tudod, hogy mit kell tenned, és aztán ki is találod, hogy hogyan lásd el a teendőket. Isten azt akarja, hogy tanuld meg, hogy hogyan legyél - a bibliát alapul véve - eszes a pénzügyeiddel kapcsolatban az életed hátralevő részében.

A történet négy olyan dologra hívja fel a figyelmünket, melyek nem követésre méltóak.

  1. Ne vesztegesd el a pénzedet. Lukács 16:1-ben azt olvassuk, hogy „Egy jelentés érkezett, hogy a sáfár tékozolta gazdája pénzét.” Mivel mindened, amid van – beleértve a pénzedet is – Istené, és ajándékként kaptad tőle, gondosan kell bánnod vele, ne vesztegesd el azt, ami a Gazdáé.

  2. Ne bálványozd a pénzed. El kell döntened, hogy Isten lesz-e az első az életedben, vagy az egyre több pénz megszerzése lesz életed legfontosabb célja. Nem szolgálhatod mindkét célt. "Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." (Lukács 16:13)

  3. Ne bízz a pénzedben. Nem érdekel mennyi pénzed van – bármikor elvesztheted. A sáfár igen hamar megtanulta ezt a Lukács 16:3-ban leírtak szerint: "Mit tegyek, ha uram elveszi tőlem a sáfárságot? Ha biztonságot akarsz, az életed középpontját valami olyan dolog köré kell építened, melyet sosem vehetnek el tőled. Csak egyetlen ilyen dolog van: Isten irántad való szeretete.

  4. Ne várd, hogy a pénzed elégedettséget adjon. Ha azt gondolod, hogy a több pénz boldogabbá vagy értékesebbé tenne, nagyobb biztonságot adna, akkor súlyosan félrevezettek, mert a pénz sosem elégít meg: Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel, sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont.” (Prédikátorok 5:9) Ezért mondja Jézus Lukács 12:15-ben, hogy „Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg."

    Beszéljetek róla
  • Hogyan kezelnéd a pénzed másképp, ha tekintetbe vennéd minden vásárlásodnál, hogy valaki másnak a pénzét költöd?
  • Ha mások látnák az életedet, hogy mire költöd a pénzedet, mit mondanának, mi a legfontosabb számodra?
  • Hogyan lehetsz egy időben nagyra törekvő és elégedett is a jövedelmeddel / fizetéseddel?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.25.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marta Gal 2015.02.01. 06:21:04

Jo h kitesztek ilyen dolgokat is.van akit megerosit))
süti beállítások módosítása