Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs pénzkezelők előrelátóak

2015. február 03. 03:00 - gyanus

"A bölcs ember előrelátó. A bolond megpróbálja becsapni magát és nem néz szembe a tényekkel."(Péld 14:8 TLB fordítás)

A pénz egy olyan eszköz, amit Isten céljaira kell használnunk. Nem arra van, hogy felhalmozzuk, hogy tároljuk, és sem arra, hogy imádjuk! Azért van, hogy használjuk! Használd fel az ideiglenes forrásokat - amelyeket Isten a kezedbe adott - hosszútávú jó dolgokhoz.

A csaló, de éles eszű sáfárt a Lukács 16:1-13-ban Jézus a történet hőseként mutatja be. A sáfár tudta, hogy ki fogják rúgni, ezért eldöntötte, hogy barátokat szerez azáltal, hogy csökkenti mások tartozását az ura felé.

Mi tetszett Jézusnak ebben az emberben? Csaló volt ugyan, de három dolgot jól csinált, és ezek olyan leckék, amiket Isten szeretne, hogy megtanuljunk, és a pénzügyeink intézésekor figyelembe vegyünk.

A sáfár előrelátó volt.

A legtöbb ember nem előrelátó, amikor az anyagiakról van szó. Európában az átlagos megtakarítások 12 százalékát teszik ki a bevételeknek, Japánban pedig 25 százalék körül. Az amerikaiak átlagos megtakarítása múlt évben, mínusz egy százalék volt. Egy százalékkal többet használtunk el annál, amit kerestünk! Semmit sem takarítottunk meg, és ez nem okos dolog.

A Példabeszédek 14:8 azt mondja: "A bölcs ember előrelátó. A bolond megpróbálja becsapni magát és nem néz szembe a tényekkel" (TLB).

A sáfár tervet készített.

Honnan tudod, hogy van pénzügyi terved? Nagyon egyszerű: van költségvetésed? A költségvetés egyszerűen tervezett pénzköltés. A költségvetés megmutatja, hogy hol van a pénzed helye, hova kell kerülnie, mintsem utólag azon tűnődni, hogy mire ment el. Kell legyen terved!

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 16:9-ben: "Készítsünk terveket – számítva Isten vezetésére."

A sáfár gyorsan cselekedett.

A Lukács 16:4 azt mondja: "Tudom már, mit tegyek, hogy az emberek befogadjanak a házukba, amikor majd elvesztem az állásomat" (NLT fordítás).

A sáfár nem halogatott és nem késlekedett, hanem nyélbe ütötte a tervét. Nem azt mondta, hogy egyszer majd rendet teremtek a pénzügyeim terén, vagy egy nap majd elkezdek megtakarítani a nyugdíjas éveimre.

Jézus nem a sáfár csalását helyesli, hanem a hozzáállását, ami azt mondja: Előrelátó leszek. Tervet készítek. Befektetek kapcsolatokba, amelyek nekem is és másoknak is hasznot hoznak majd a jövőben.

Ez okos dolog! Jézus azt szeretné, ha ugyanezt tennéd, amikor a pénzügyeidről van szó. Itt a Földön költöd el a kincseidet, vagy előrelátó vagy, és inkább a Mennybe halmozol fel kincseket?

Beszéljünk róla:

  • Milyen tényekkel kell szembeszállnod a pénzügyeiddel kapcsolatosan?
  • Hogyan kell elkezdened a tervezést, a jövőre nézve, ha az anyagiakról van szó? Mit szeretnél megvalósítani a jövőben a pénzed segítségével?
  • Hogyan halogattad azt, hogy a jövőre nézve lépéseket tegyél a pénzügyeid és megtakarításaid intézésében? Mit tehetsz ma, hogy előre mozdulj ezen a területen is?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.27)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása