Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten életet akar neked adni, nem törvényeskedést

2015. július 28. 03:00 - Habakuk

"A tolvaj azért jött, hogy lopjon, gyilkoljon és pusztítson. Én azért jöttem, hogy igazi és örök életük legyen, teljesebb és bőségesebb életük, mint amiről valaha álmodtak." (János 10:10, Message fordítás)

Sokan azt gondolják (rosszul), hogy Jézus követése azt jelenti: ítélkezővé és törvényeskedővé kell válni.  Semmi sem áll messzebb az igazságtól. Jézus azért jött, hogy gazdag és elégedett életet adjon nekünk. "A tolvaj azért jött, hogy lopjon, gyilkoljon és pusztítson. Én azért jöttem, hogy igazi és örök életük legyen, teljesebb és bőségesebb életük, mint amiről valaha álmodtak." (János 10:10, Message fordítás)

A Sátán az, aki el akarja "lopni, gyilkolni és pusztítani" a szabadságod és az örömöd.

Rendszeresen előfordul, hogy jó szándékú és félrevezetett emberek fanatizmusa miatt kerüljük Istent. Íme néhány típusa a vallásos fanatizmusnak, amelyeket megfigyeltem az évek során:

Frici, a farizeus: Merev, szűk látókörű, törvényeskedő, mindenre van egy szabálya. A kedvenc szava a „ne”. Sok ember számára természetes a félelem, és valószínűleg még inkább ilyenekké válnak, amikor keresztények lesznek. Jézus azonban a Freddy farizeushoz hasonló embereket „vak vezetők”-nek nevezi: „Vak vezetők, akik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek.” (Mt. 23:24, NLT fordítás)

Özséb, az önelégült: szentebb-vagyok-mint-te magatartással és mások iránti előítélettel Özséb kedvenc mondata: "Hála Istennek, nem vagyok olyan, mint te!" Jézus elmesélte a két ember imádságának a történetét, az egyik önelégült volt, a másik pedig alázatos a hibái miatt: "Mondom nektek, hogy azt a vámszedőt Isten elfogadta, és kérésére megbocsátotta a bűneit. De a farizeust és annak az imádságát elutasította! Miért? Mert aki felemeli magát, azt megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt felemelik!” (Lk. 18:14)

Billy, a Biblia-vagdalózó: Ő egy kellemetlen és túlbuzgó keresztes lovag. A kedvenc kifejezése a „Megszoksz vagy megszöksz!”. Isten terve azonban arra, hogy hazavigyen minket magához tele van szeretettel, kegyelemmel és áldozattal: „Mert Isten úgy szerette az embereket, hogy az egyszülött Fiát adta oda cserébe értük, hogy aki hisz a Fiában, az ne pusztuljon el, hanem örök életet kapjon. Isten nem azért küldte a Fiát az emberek közé, hogy elítélje őket, hanem azért, hogy a Fiú közreműködésével megmenekülhessenek." ( János 3:16-17, egyszerű fordítás)

Paulina, a Dicséret-Hallelúja: Nem tud vallásos frázisok nélkül beszélni. Körülötte minden a csoda vagy maga a Gonosz műve. Az ilyen típusú emberek a polcra tették az eszüket. Isten azonban nem akarja, hogy amikor kereszténnyé válsz, ne gondolkozz tovább; valójában Jézus gondolkozásmódját akarja nekünk adni (1 Korinthus 2:16).

Ezek sztereotípiák, de olyan embereket mutatnak be, akik feladják Jézussal való kapcsolatukat azért, hogy a vallást öleljék magukhoz. Jézus azonban ezt mondja: ,,Azért jöttem, hogy életed legyen (nem vallásod), és a legteljesebb mértékben megélhesd azt!”

Beszéljetek róla:

  • Melyek a személyiségjegyei annak az embernek, amilyenné Isten akar változtatni?
  • Hogyan jellemeznéd a vallás és az Istennel való kapcsolat közötti különbséget?
  • Tarts egy lelki önértékelést. Van-e olyan része az életednek, amelyet jobban jellemez a törvényeskedés, mint a szeretet?

 

 *(Daily hope by Rick Warren, 2015.07.21)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása