Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan szeressük azt, aki nem szeretetre méltó?

2015. július 29. 03:00 - Szíj Melinda

Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket...” (Filippiek 1:7a)

kep_a_napi_remeny_2015_07_22-hoz.jpg

Megfigyeltem, hogy azok az emberek, akik nincsenek a szívemben, az agyamra mennek. Ha gyermekeid nem rejtőznek a szívedben, akkor az idegeidre mennek. Ha férjed nem a szíved csücske, az agyadra megy.

Azért forgácsolódik szét oly sok házasság, mert a párok sokkal inkább az agyukkal reagálnak egymásra, mintsem a szívükkel. Amikor a feleséged azt mondja, „lehangolt vagyok”, figyelj oda rá, biztos alapos oka van. Amikor a férjed így szól: „Úgy érzem, nem helyes, ha ezt tesszük, azt hiszem, ezt másképpen kell tennünk”, hallgasd meg.

A szívbéli szeretet annak megértésével kezdődik, miért érez valaki úgy, ahogy. Kérdezz és figyelj! Legyenek antennáid a fájdalom észlelésére, áss a gondok mélyére, vedd észre, mi bosszantja társad. Értened kell legközelebbi hozzátartozóid nyelvén, miért viselkednek úgy, ahogy. Ha törődsz velük, egy nyelven tudtok majd beszélni.

Hogyan szeretheted azokat az embereket, akiket még ha meg is értesz, mégsem tartasz szerethetőnek?

„Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével” (Filippiek 1:8). A görög nyelvben a „ragaszkodás” szót használják a zsigerek nevesítésére. A görög kultúrában azt tartották, hogy az érzelmek központi helye a gyomorban és a májban van.

Pál azt mondta: „A feltétel nélküli szeretet érzésével vagyok irántatok.” Ez nem holmi természet adta szeretet, hanem valami, ami túlmutat ezen. Ezért mondta Pál is, hogy nem ő, hanem a Jézus Krisztus által való szeretet a mozdító erő. Az emberi szeretet elkopik, kiszárad és elfonnyad a szőlőtőkén. Az egyetlen szeretet, mely a szívfájdalom és a mostoha körülmények közti nehézségek ellenére is megmarad, az Isteni szeretet – Jézus Krisztus szeretetereje.

Hogyan lehet hát megkapni ezt a velős szeretetet? „Szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által” (Rómaiak 5:5b). Isten szeretete nem olyasvalami, amiért meg lehet dolgozni. Ez valami olyasmi, ami kiárad benned a Szentlélek által, amint engeded, hogy benned éljen napról napra.

Beszéljünk róla:

  • Tedd szokásoddá ezen a héten, hogy teljes figyelmet szentelsz az embereknek: meghallgatod, komoly kérdéseket teszel fel, őszinte érdeklődést mutatsz irántuk. Mit tapasztalsz, hogyan reagálnak az emberek?
  • Kinek irányába kell ma kimutatnod Isten természet feletti szeretetét?
  • Miben látod, hogy Isten szeretete rajtad keresztül mások felé árad, miközben egyre tudatosabban figyeled a benned munkáló Szentlelket?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.22.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása