Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért teszed azt, amit nem szeretnél?

2015. augusztus 10. 03:00 - torokaron

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz majd titeket.” (János 8:32, NIV fordítás)

Elgondolkoztál már valaha azon, hogy miért teszed azt, amit nem szeretnél? Belegondoltál már abba, hogy miért olyan nehéz megtenni azt, amiről tudod, hogy az a helyes?

A bűnös természetünk miatt gyakran rossz döntést hozunk. Talán át tudod érezni, amit Pál apostol mond: „Nem értem magam; azt szeretném tenni, ami a helyes, de mégsem azt teszem. Ehelyett azt teszem, amit gyűlölök… Nem én vagyok tehát, aki a rosszat teszi, hanem a bennem lévő bűn. És tudom azt is, hogy semmi jó nem lakik bennem, mármint a bűnös természetemben. Azt szeretném tenni, ami helyes, de nem tudom.” (Róma 7:15, 17-18, NLT fordítás)

Még a megtérésed után is van egy kettősség benned: Isten adott neked egy jó természetet, de még mindig benned van a régi, bűnös természeted is, ami húz téged.

Ebből azonban van kiút! Jézus a János 8:32-ben megígérte, hogy „tudni/ismerni fogjátok az igazságot, és az igazság szabaddá tesz majd titeket.” (NIV fordítás)

A személyiségünk változásának titka nem az akaraterőnkben, nem egy tablettában, nem egy elhatározásban, de még csak nem is egy fogadalomban rejlik. A személyiséged megváltozása nem azon múlik, hogy te magad mit teszel vagy mondasz.

Attól változol meg, hogy tudsz valamit. Tudod az igazságot. Amikor megváltoztatod a gondolkodásmódodat, az megváltoztatja azt, ahogyan érzel. Amikor pedig megváltozik, ahogyan érzel, az megváltoztatja azt, ahogyan cselekszel.

Minden rossz és romboló hatású tett mögött egy hazugság van, amit elhiszel. Ez lehet önmagaddal, a múltaddal, a jövőddel, Istennel vagy másokkal kapcsolatos hazugság.

Miért teszel olyat, amiről tudod, hogy rossz számodra? Azért, mert azt hiszed, hogy valami olyan eredményhez vezet, ami jó lesz neked. Ez hazugság! Csak akkor tudsz megváltozni, és akkor tudod megvalósítani Isten életedre vonatkozó tervét, ha Isten igazságával kezded. Ha változtatni szeretnél azon, ahogyan élsz, a gondolkodásmódoddal kell kezdened. Meg kell ismerned Isten igazságát, és el kell hinned.

Ha ismered az igazságot, az szabaddá tesz majd. Amit tenned kell az az, hogy felfeded és leleplezed azokat a hazugságokat, amelyeket elfogadtál. Vannak olyan hazugságok, amit esetleg gyerekkorodban a játszótéren szedtél össze, vagy esetleg később a tévéből. Van, amit a szüleidtől hallottál, vagy esetleg olyan, amit saját magad találtál ki. De ha ezeket a hazugságokat elutasítod, és helyette megtudod,  hogy mit mond egy adott dologgal kapcsolatban Isten, akkor olyan szabadságot fogsz megtapasztalni, mint még soha.

 Beszéljetek róla

  • Mit jelent szerinted ismerni/tudni Isten igazságát?
  • Gondolj azokra a hazugságokra, amik évek óta gyakran visszatérnek a gondolataidba. Isten mely igazságával kell lecserélni azokat?
  • Hogyan tudnád még jobban megismerni Isten igazságát? Milyen változásokat kell megtenned ehhez az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.03.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.