Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az életedet az formálja, amiben hiszel

2015. november 20. 03:00 - Florabell

"Ha az élet alapjait aláássák, mit tehet akkor az igaz ember?" (Zsoltárok 11:3, GW fordítás)

Amit a körülöttünk lévő világról hiszünk, alapvetően befolyásolja az életünket. Ezt már sokszor megosztottam veletek ezekben az áhítatokban. Az, hogy miben hiszel, meghatározza a viselkedésedet. A viselkedésed meghatározza, kivé válsz, ennek pedig közvetlen hatása van arra, milyen irányba fog menni az életed.

Ugyanez igaz egy országra, vagy magára a világra; sorsukat azok az értékek alakítják, amelyekben hiszünk.

A gond az, hogy az igazság helyett három rendkívül romboló elméletet tettünk a magunkévá.

  1. Individualizmus: bevettük azt a hazugságot, hogy saját magunk számára mi vagyunk a norma. Néhány éve olvastam egy cikket a Wall Street Journalban, amiben az állt, hogy a vezetők 44 százaléka legelőször önmagával konzultál, ha etikai krízisbe kerül. Ez nem új dolog. Az izraeliták is keresztülmentek ezen, a Biblia erről beszél a Bírák könyvében: " Azokban a napokban Izraelnek nem volt királya; minden ember azt tette, ami igaznak tűnt a szeme előtt." (Bírák 21:25, NLT fordítás, második kiadás). Ez sem akkor, sem ma nem működőképes.
  2. Szekularizáció: három szóban összefoglalhatod: Isten nem fontos. Az elmúlt fél évszázadban szisztematikusan kipakoltuk Istent az életünkből: az iskolákból, a kormányból és a médiából. Istent, ha még egyáltalán számításba jön, szorosan a vasárnap délelőttre korlátoztuk.
  3. Relativizmus: azt mondták nekünk, nincsenek abszolút igazságok - ami igaz számodra, az számomra nem feltétlenül az. Ez nagyszerű módja a bűntudat elkerülésének. Ha nem érsz fel Isten mércéjéhez, egyszerűen megváltoztatod a mércét. Nem logikus és irracionális, de rendkívül gyakori jelenség napjainkban.

Ne engedd, hogy becsapjon az individualizmus (önmagad szeretete), a szekularizáció (Isten nem fontos), vagy a relativizmus (nincsenek abszolút igazságok).

Ha beleesünk ezekbe a hibákba, akkor a társadalom szintjén, de egyéni szinten is tévelyegni fogunk. Ha nem köteleződünk el az igazság és Isten tekintélye mellett, a kultúránk széthullik.

A holnapi áhítatban elkezdjük felderíteni Isten válaszát az erkölcsi összeomlásunkra.

Beszéljetek róla:

  • Milyen hatással van az individualizmus, a szekularizáció, vagy a relativizmus az általad ismert családokra?
  • Mit gondolsz, milyen összefüggés van Isten tekintélyének társadalmunkban fellelhető hiánya, valamint az erkölcsi hanyatlásunk között?
  • Melyek ennek az erkölcsi hanyatlásnak az egyértelmű következményei?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.13)

 

Szólj hozzá!
Címkék: hit életút

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása