Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem annyit érsz, amennyi munkát végzel!

2015. december 06. 03:00 - sema22

"Megértettem, hogy az emberek miért dolgoznak olyan keményen a sikerért: mert irigyek arra, ami a szomszédjuknak van" (Prédikátor könyve, 4:4,  GNT fordítás)

Sokféle kifogást találhatunk, hogy miért hajszoljuk agyon magunkat. Ráfoghatjuk arra, hogy gondoskodnunk kell  a családunkról, vagy esetleg mondhatjuk azt, hogy annyira fontos a munkánk, hogy nem lehet nyugodtabb tempóban végezni.

De a legtöbb esetben a saját értékrendünkkel van a probléma. Rossz dolgoknak tulajdonítunk nagy értéket. Még pontosabban fogalmazva, a dolgok megszerzése a legnagyobb érték számunkra. 

A Biblia ezt mondja: "Megértettem, hogy az emberek miért dolgoznak olyan keményen a sikerért: mert irigyek arra, ami a szomszédjuknak van" (Prédikátor könyve, 4:4 GNT ford.)

Isten szerint két lehetőségünk van: vagy minden időnket arra fordítjuk, hogy lépést tartunk más emberekkel, vagy nem foglalkozunk ezzel, és így csökkentjük a stresszt az életünkben. De mindkettőt egyszerre nem lehet.

Így válik ez értékrendi kérdéssé. Több dolgot szeretnél, vagy kevesebb stresszt és több időt a családdal? A választás a tiéd. Mikor elég az elég? Megnyerheted a mókuskerékharcot, de attól még mókus maradsz. 

Jézus ezt így fogalmazza meg: "Mi értelme van az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de lelkét elveszíti?" (Márk 8:36, NIV ford). Mai modern szavakkal fogalmazva, "Mit ér az, ha valaki vezérigazgatói székbe kerül, ha közben elveszíti a gyerekeit és a feleségét?" A válasz: semmit. Így semmi értelme. 

Az, hogy mit csinálsz, és az, hogy mennyit érsz, az két különböző dolog. Sokan úgy nőttek fel, hogy azt mondták róluk, hogy értéktelenek. Aztán bekerülve egy munkahelyre mindenkinek azt szeretnénk bebizonyítani, hogy ez nem így van. A tudatunk mélyén valahol azt mondogatjuk magunk, hogy "majd megmutatom nekik, és bebizonyítom, hogy tévednek." És elkezdesz egyre keményebben dolgozni. De bármilyen keményen dolgozol, sosem elég. Amikor pedig megállsz pihenni, egy kísértő hangot hallasz:  "Pedálozz tovább, nehogy utolérjen valaki. " Meg kell szabadulnod ettől a hangtól. Ez a hang csak a hazugságot táplálja beléd. 

Lelkipásztorként sok esetben voltam már emberek halálos ágyánál. Sokszor voltam kórházi ágy mellett, valakinek az otthonában vagy egy baleset helyszínén olyankor, amikor egy ember meghalt. Azonban azok közül, akiket láttam meghalni, egyikük se mondta, hogy "bárcsak több időt töltöttem volna az irodában."  Soha, egyikük sem mondta ezt. 

Nem gondolod, hogy helyre kellene tenned az értékrendedet?   Nem vagy mókus, tehát szállj ki a mókuskerékből!

Beszéljetek róla

  • Milyen hatással van a túlhajszoltság és a túl sok munka  a családodra?
  • Mik lehetnek az elsődleges okai annak, hogy túlhajszoltsággal küzdesz és túl sokat dolgozol? 
  • Milyen módon nyilvánul meg az életedben az, hogy úgy gondolod, annyit érsz, amennyi munkát végzel?

*(Daily Hope by Rick Warren,  2015. 11. 29.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása