Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Lehet ellenvéleményed anélkül, hogy ellenszenves lennél

2015. december 11. 03:00 - mirjam07

"Mindenki csak saját magáról fog számot adni Istennek. Tehát ne kritizáljuk, se ne ítéljük el többé egymást!" (Róma 14:12-13a)

Sok ember - beleértve a keresztényeket is - azt gondolja, hogy azok az emberek felé kell tiszteletet kimutatnia, akikkel egyetért. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól. A mai világ hívőjeként sok olyan tevékenység van társadalmunkban, amit utálok, és amivel teljességgel nem értek egyet.

De attól még tisztelem az embereket - még akkor is, ha tudom, hogy nem jó a viselkedésük.

Miért? Először is azért, mert nem felejtem el, hogy minden egyes személy legfőképpen Istennek tartozik elszámolással a saját viselkedése, tettei, hozzáállása miatt. Egy nap majd Isten felállítja a ponthatárokat. Mindannyiunknak el kell számolnunk a viselkedésünkkel.

Másodszor, nem én vagyok Isten. Az emberek, akikkel nem értek egyet, nem felém tartoznak elszámolással. Istennek kell elszámolniuk. Nem nekem kell rendőrnek lennem, körbe-körbe futva, azon ügyködve, hogy mindenki, aki nem hívő, úgy viselkedjen, mint egy hívő. Valójában a Biblia azt mondja, hogy az emberek nem tudnak úgy viselkedni, ahogy Isten szeretné, addig, amíg nincsenek Vele kapcsolatban.

A Biblia azt mondja: "Mindenki csak saját magáról fog számot adni Istennek. Tehát ne kritizáljuk, se ne ítéljük el többé egymást!" (Róma 14:12-13a). Nem számít ítélkezésnek, ha elmondod az igazságot az embereknek. Ha valaki tesz valamit, amiről a Biblia azt mondja, hogy nem helyes, nem ítélkezés, ha annak az embernek elmondod, hogy az rossz. Ez csak az igazság elmondása. Ítélkezés az, hogy fogod az igazságot és az emberek fejéhez vágod, majd örülsz, és erkölcsileg felsőbbrendűnek érzed ezért magad.

Lehet ellenvéleményed úgy, hogy közben nem vagy ellenszenves. Őszintén, a leggorombább emberek, akikkel valaha találkoztam túlbuzgó keresztények voltak, akik annyira elkötelezettek voltak az igazság iránt, hogy egyáltalán nem érdekelték őket az emberek.

Lehet igazad valamivel kapcsolatban, de ha goromba vagy közben, akkor nincs igazad. Ha nem szeretettel mondod el az embereknek az igazságot, akkor nincs igazad.

Jézus figyeli, hogyan kezeled azokat az embereket, akikért Ő meghalt. Jézus meghalt még azokért is, akik a legmegvetettebb életstílus szerint élnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz tisztelettel kezelni azokat az embereket, akikkel nem értesz egyet?
  • Felismerve, hogy Jézus meghalt ezekért az emberekért, hogyan változtatja meg irányukba való közeledésedet?
  • Ki az az ember, akit nagyon ellenszenvesen kezeltél eddig, és ezért bocsánatot kell kérned tőle?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása