Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bocsáss meg másoknak, mert neked is szükséged van megbocsátásra

2015. december 17. 03:00 - mintyovanviki

„Mert ha az embereknek megbocsájtjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsájtja meg a ti vétkeiteket.” (Máté 6:14-15)

A megbocsátás olyan, mint egy kétirányú utca. Nem várhatod másoktól, hogy megbocsássanak neked, ha Te képtelen vagy nekik megbocsátani.

Jézus úgy mondja, hogy „Mert ha az embereknek megbocsájtjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsájtja meg a ti vétkeiteket.” (Máté 6:14-15)

Ez egy bibliai igazság. Amit vetsz, azt aratod.

Egyszer egy ember odament John Wesley-hez és azt mondta: „Soha nem tudok megbocsátani annak az személynek.” Wesley a következőket válaszolta: „Akkor remélem, hogy Te soha sem vétkezel. Amikor engesztelhetetlen vagy, akkor épp egy olyan hidat égetsz fel, amin neked is át kellene menned.” Amikor nem bocsátasz meg másoknak, ezzel csak azt éred el, hogy ők se fognak neked megbocsátani. Isten szerint ugyanis szükséged van megbocsátásra.

Amikor azt hallom valakitől, hogy ő képtelen megbocsátani, akkor mindig világossá válik számomra, hogy ez az ember nem tudja értelmezni a megbocsátás fogalmát. Ha megértetted a megbocsátást, akkor valószínűleg képes is vagy megtenni azt. Sok tévhit kering a megbocsátásra való készségünkről. Példaként álljon itt a három legnagyobb félreértés, amely a megbocsátással kapcsolatos.

A megbocsátás nem:

1. Csökkenti a bűn komolyságát. A megbocsátás egy nagy döntés. Megbocsátani valakinek nem azt jelenti, hogy az ellened elkövetett rossz dolgok nem fájnak.

2. A bizalom azonnali helyreállását jelenti. A bizalom egy bizonyos idő elteltével tud újra épülni. Ha egy ember újra és újra megbánt téged, a Biblia azt mondja köteles vagy megbocsátani neki, de nem vagy köteles azonnal bízni benne.

3. A kapcsolat újrakezdését jelenti változtatások nélkül. A megbocsátás nem ugyanaz, mint a kapcsolat újrafelvétel. A megbocsátás az, ami akkor történik, amikor megbántottak. Ha a kapcsolatot újraépítik, a megbántónak három dolgot kell tennie: megbánni, helyreállítást kezdeményezni, ha lehetséges és újraépíteni a bizalmat egy idő után.

Itt az ideje megbocsátani azoknak, akik megbántottak téged. Szükséged lesz mások megbocsátására később neked is. Ne légy akadálya annak, amire hamarosan neked is szükséged lehet.

Beszéljetek róla:

  • Rick pásztor azt mondja, hogy létezik három dolog, ami nem jellemző a megbocsátásra. Melyik az az egy, amelyet nehezedre esik elfogadni?
  • Hogyan értelmezed azt, hogy neked is lesz szükséged megbocsátásra, ami könnyebbé teszi a mások felé való megbocsátásodat?
  • Ki felé kellene a mai napon kifejezned megbocsátásodat?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2012.12.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása